14. 05. 2024 Bonifác 23°C Jasno

Pribina Cup 2017 na Letisku Janíkovce

13.04.2017 Autor: Hanka, Foto: pribinacup.sk
Termín: 22.04.2017 a ďalšie Mesto:Janíkovce Zdroj:stránka organizátora

pribina cup

Medzinárodná súťaž v bezmotorovom lietaní Pribina cup 2017, 14. - 22. apríl  

Najväčšie medzinárodné športové podujatie začne, plachtárska súťaž Pribina Cup 2017 odštartuje už vo štvrtok 13. apríla. Ako upresnil člen realizačného tímu Aeroklubu Nitra, Marian Hadnagy, vo štvrtok bude prebiehať registrácia pretekárov.

Prvá súťažná disciplína sa bude konať o deň neskôr, teda v piatok 14. apríla.

Presný počet pilotov bude známi až po registrácii v Nitre. „Momentálne je prihlásených 158 súťažiacich z 20 krajín sveta,“ informoval nás týždeň pred začatím súťaže Marián Hadnagy.

Tohtoročnú trasu i miestne meteorologické podmienky Pribina cupu si prišiel vyskúšať v rámci tréningu jeden z pilotov Piotr Jarysz. Svoje dojmy z lietania nad Nitrou a okolím opísal na stránke súťaže, kde uvádza, že bolo veterno, a medzi Tribečom a Partizánskym sa mu podarilo zachytiť vlnové prúdenie silného vetra cez horskú prekážku, vďaka ktorej nabral výšku 2 400 m. „Vo vlnovom prúdení sa dajú dosahovať veľké výšky. Slovenský rekord je 9 040 m, ktorý ustanovil Ivan Žiška dňa 7.5.2009,“ prezradil Marián Hadnagy.

Prípravy na medzinárodnú súťaž finišujú no posledné slovo bude mať počasie. „Počasie môže ovplyvniť súťaž. V prípade dažďa sa neletí. Súťaž je platná ak sa odlietajú aspoň 3 disciplíny,“ vysvetlil Marián Hadnagy .Hlavným organizátorom podujatia je Vladimír Foltin, vedúci letovej prevádzky je Dominik Jančik.

„Pravidelne sa súťaže zúčastňuje aj pilot na vozíčku Adam Czeladzkí,“ povedal Marián Hadnagy. Ako sme sa dozvedeli, spomínaný pilot si nenechá ujsť ani tento ročník súťaže Pribina Cup.

pribina cup 2

Napíšte komentár