26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Festival detí

09.03.2016 Autor: Externý prispievateľ, Foto: dollarphotoclub.com
Termín: 04.06.2016 a ďalšie Mesto:Trenčín Zdroj:stránka organizátora
2016 05 25 175855Festival detí, ktorý po prvýkrát uzrie svetlo sveta v srdci mesta Trenčín 2.- 4.júna 2016.

2. až 4. júna 2016 sa v Trenčíne uskutoční prvý ročník multižánrového Festivalu detí, ktorého ústrednou témou pre tento rok je filmový svet. Nosná téma festivalu vzdáva poctu Eduardovi Schreiberovi, ktorý v neďalekom mestečku Lednické Rovne nakrútil pred 120 rokmi prvý slovenský film.

Diváci si môžu filmové diela vychutnať prostredníctvom viacerých projekcií v Dome Armády a v Artkine Metro. Tešiť sa môžu na medzinárodne obľúbené filmy ako napr. Malý princ, ale aj na krátke filmy s tematikou grotesky. Do programu prispel aj Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča, ktorý na Festivale detí predstaví víťazné snímky z predchádzajúceho ročníka. Súčasťou festivalu je aj filmová súťaž mladých filmárskych talentov, ktorí budú bojovať o hlavnú cenu detského diváka. Tú slávnostne odovzdá režisér Juraj Nvota pred projekciou svojej rozprávky Johankino tajomstvo.

Na Festivale detí sa však filmy budú aj tvoriť. Žiaci sa budú môcť zúčastniť dvoch workshopov: tvorba krátkeho filmu a tvorba animovaného filmu. Ich diela budú mať slávnostnú premiéru Okrem toho sa diváci budú môcť dozvedieť o filme viac prostredníctvom interaktívnej výstavy o histórii filmu, ktorá bude nainštalovaná v priestoroch Domu Armády. Vzdelávať sa však môžu aj pedagógovia a rodičia, ktorých čaká seminár o hrozbách internetu.

Festival detí sa dotýka aj obľúbeného fenoménu dnešnej doby – youtuberov. Počas talkshow známeho moderátora Pištu Vandala sa predstaví obľúbený youtuber Matúš, ale aj rodáčka z Trenčína Alžbeta Harry Gavendová a zo zahraničia český gamer Jacob Gofelin. Posledný deň Festivalu detí 4. júna 2016 sa predstaví od rána veľké množstvo hostí. Diváci sa môžu tešiť na Braňa Jóbusa, Marínku Somarinku, Bratislavské bábkové divadlo, mladého talentovaného herca Pavla Seriša alebo aj na For fun crew z Trenčína či ZUŠ Big Band Trenčín.

Podujatie sa v prípade pekného počasia presunie na „Námestie bývalej jamy“ pred Dom armády, kde budú na deti čakať aj hry a súťaže. Posledný deň podujatia bude ukončený slávnostným programom s filmovou premiérou a odovzdaním Hlavnej ceny detského diváka.

 3b

2a

 

Napíšte komentár