28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

Záhady Slovenska v OC Galéria Mlyny

14.02.2016 Autor: Hanka, Foto: facebook.com
Termín: 10.03.2016 a ďalšie Mesto:Nitra Zdroj:stránka organizátora

Záhady Slovenska 16.02. - 10.03.2016 

Na Slovensko prichádza unikátna výstava záhad, povestí a legiend v 3D objektoch pod názvom Záhady Slovenska. Modely sú vytvorené v tzv. kráľovskej mierke 1:25, pri ktorej je možné vytvoriť zaujímavé detaily.

Výstava obsahuje mnohé známe povesti a legendy či záhadami opradené lokality. Okrem všeobecne známych povestí ako sú Studňa lásky, Rytieri spod Sitna, Záhadný kameň v košickom Dóme a pod. výstava prináša aj najstaršie záhady z praveku ako sú Val obrov, Záhada slovenských rondelov, fascinujúce Východoslovenské mohyly či Ľudožrúti na Molpíre.

Ďalšou časťou výstavy sú povesti či záhady späté s historickými postavami - najznámejším slovenským zbojníkom Jurajom Jánošíkom, krvavou grófkou Alžbetou Báthoryovou či kamaldulským mníchom Cypriánom z Červeného kláštora.

Na výstave návštevník nájde aj smutné historické udalosti, akými boli veľké zemetrasenie v Komárne v roku 1763 alebo v Kremnici v roku 1443 či tajomstvá starých budov - Kostolík v Ludrovej a Zelený dom v Bratislave. Výstava prináša aj najväčšiu záhadu Slovenska a tou je tajomná Mesačná jaskyňa. Návštevník si môže prezrieť dobový kostým grófky Alžbety Báthoryovej či dielňu mnícha Cypriána. Súčasťou výstavy budú originálne grafiky od známeho ilustrátora Mira Regitka, ktorý zachytil tie najznámejšie záhady Slovenska.

zahady slovenska

DSC02684DSC02705

 

 

Napíšte komentár