29. 04. 2024 Lea 25°C Skoro jasno

Strašidelné čítanie v Múzeu Vojtecha Löfflera

27.10.2015 Autor: Externý prispievateľ, Foto: praveorechove.com
Termín: 29.10.2015 Mesto:Košice Zdroj:stránka organizátora

Čo: Strašidelné čítanie v Múzeu Vojtecha Löfflera - dramatizované čítanie starobylého príbehu z prostredia gotického hradu v Markušovciach
Kto: Múzeum Vojtecha Löfflera a Literárna spoločnosť Pravé orechové
Kedy: vo štvrtok 29. 10. 2015 o 17,00 hod.
Kde: Múzeum Vojtecha Löfflera, Alžbetina 20, Košice

„Strašidelné čítanie“  je názov podujatia, ktoré pre verejnosť pripravilo Múzeum Vojtecha Löfflera v spolupráci s Literárnou spoločnosťou Pravé orechové.  Vo výstavných múzejný priestoroch sa návštevníci obrazom i slovom oboznámia s históriou starobylej spišskej obce Markušovce, ktorá je predovšetkým známa vďaka Markušovskému skalnému hríbu a múzeu Letohrádok Dardanely, ale aj gotickému hradu z 15. storočia.

V dramatizovanom čítaní starobylého príbehu bude po prvýkrát verejne prezentovaná literárne spracovaná povesť o údajnom pokúšaní diabla na tomto hrade. V podobe rozprávača sa predstaví známy košický turistický sprievodca Milan Kolcun. Úlohy diabla sa zhostil starosta mestskej časti Košice - Staré mesto Ľubomír Grega. Zemana a slúžku stvárnia spisovatelia Slavomír Szabó a Silvia Bolčová. Scénické klavírne improvizácie zaznejú v podaní hudobného skladateľa a pedagóga košického konzervatória Norberta Bodnára.

Podujatie sa koná vo štvrtok 29. októbra v Múzeu Vojtecha Löfflera na Alžbetinej ulici č. 20 so začiatkom o 17,00 hod.

„Príbeh, ktorý sme nazvali Miškova tureň, sme zaznamenali medzi najstaršími obyvateľmi Markušoviec. Dejovo siaha do 18. storočia, keď obec ovládal rod Mariášiovcov (Mariássy), ale tí už žili v kaštieli a hrad ostal pustý. Táto historka je natoľko silná, že po niekdajšom mladom miestnom zemanovi sa dodnes volá jeden z pahorkov pri Markušovciach - Miškova tureň. Povesť je zároveň určitým historickým svedectvom o predstavách diabla v ponímaní našich predkov,“ povedal autor poviedky,  predseda Literárnej spoločnosti Pravé orechové Slavomír Szabó.

Literárna spoločnosť Pravé orechové je združenie, ktoré sa zameriava na terénne vyhľadávanie a literárne spracovávanie starých tradovaných i skutočných historických príbehov. Pôsobí od roku 2001 a združuje štyroch spisovateľov, ktorým doposiaľ vyšlo dvadsaťtri kníh na Slovensku i v Česku.

Múzeum Vojtecha Löfflera prezentuje predovšetkým umenie výtvarnej moderny. Okrem tvorby majstra Löfflera vystavuje v stálej expozícii diela autorov, ktorých život sa trvalo či aspoň prechodne spájal s Košicami. Značnú časť priestorov poskytuje na prezentácie súčasných slovenských i zahraničných výtvarníkov. Organizuje prednášky o umení, komorné koncerty a vedie tvorivý ateliér so školou kreslenia pre verejnosť.

Kontakty:
Múzeum Vojtecha Löfflera - 055 / 622 32 34, info@lofflermuzeum.sk
Literárna spoločnosť Pravé orechové - 0907 913 464, prave.orechove@gmail.com 

 

Napíšte komentár