19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Cyklovýlety pre rodiny s deťmi v Bratislave a okolí

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com, mapy.cz
Adresa:Bratislava Telefón: - www:stránka organizátora
Hodnotenie:

pexels photo 1010557

Cyklistika a jej obľuba medzi rodinami s deťmi stále rastie. Bratislava a jej okolie poskytuje mnohé zaujímavé možností a cyklovýlety, kam sa s deťmi vydať a zhrnúť ich v jednom článku je dosť náročné. Preto sme sa rozhodli spomenúť tie "naše" naj, obľúbené a #overenesdetmicom cyklovýlety. Samozrejme tipov na pekný cyklovýlet s deťmi je omnoho viac.Ak máte vy nejaký Váš overený, neváhajte sa oň podeliť v komentári pod článkom :) 


Trasa: Devín – Devínska Nová Ves

Náročnosť: jednoduchá
Trvanie: 20 minút
Dĺžka trasy: 4,5 km (okruh 9km)
Jednoduchá a nenáročná trasa spod hradu Devín ku Cyklomostu slobody. Svoj cyklovýlet môžete začať buď priamo na veľkom parkovisku pod hradom, alebo hneď na začiatku Devína pri reštaurácii U srnčíka, odkiaľ vedie tiež cyklocesta popri Dunaju až k hradu Devín. 

Samotná trasa Devín – Devínska Nová Ves vedie popod cestu, miestami tesne popri rieke Morava. Nakoľko je chodník určený iba pre cyklistov, kolieskové korčule, či chodcov, je vhodný aj na výlet s malými deťmi. Po príjazde pod Cyklomost máte na výber viaceré možnosti – detské ihrisko priamo od mostom, príjemný bufet, či možnosť zabaviť sa v lanovom parku Tarzania. Pre tých, ktorým táto nenáročná trasa nestačila, odporúčame pokračovať ďalej na Cyklomost slobody, odkiaľ máte možnosť vidieť nádherné výhľady na Sandberg, Moravu, či neďaleký zámok Schloss Hof. Cyklocesty smerujú aj do Vysokej pri Morave, prípadne si môžete s deťmi spraviť výlet do Bufetu u starého bicykla :)

devin devinska

Zdroj: mapy.cz


Okruh Ružinovskou k Štrkovcu

Náročnosť: jednoduchá
Trvanie: 10 minút
Dĺžka trasy: 1,5 km (okruh 3 km)
Pozdĺž celej Ružinovskej ulici z oboch strán vedie cestička určená chodcom a cyklistom, ktorú radi využívajú miestni na prechádzky, jazdu na kolobežkách, bicykli či korčuliach. Ak nie ste domáci, auto môžete nechať na parkovisku blízko parku Andreja Hlinku. Počas teplých mesiacoch je park obľúbený na oddych aj vďaka krásnej fontáne, ktorú určite neobíďte. Z parku prejdite cez priechod pre chodcov a električkovú trať na druhú stranu. Odbočte naľavo, odkiaľ vedie asfaltová cestička stále rovno cez jednu križovatku priamo k jazeru Štrkovec. Ak si pribalíte deku, môžete si oddýchnuť na brehu jazera a užiť si pohľad na tunajšie vtáctvo či ryby. Nie je problém sa občerstviť na oboch brehoch jazera. V prípade, že majú deti dostatok energie, môžete smerovať priamo do Areálu hier Radosť, kde nájdete preliezačky pre všetky vekové skupiny a v letných mesiacoch výbornú zmrzlinu :) 
ruzinov

Zdroj: mapy.cz

IMG 20190415 163432 Fotor IMG 20190415 162953 Fotor

Svätý Jur - Mohyla M.R.Štefánika (Ivanka pri Dunaji)

Náročnosť: mierne náročná
Trvanie: 1,5 hodiny (spolu)
Dĺžka trasy: približne 20 km (spolu)

Veľmi pekný výlet po cyklocestách yačíname v Svätom Jure, potom popri Šúrskom kanáli pekne po rovinke popod viaceré cesty a diaľnicu až k letisku a Mohyle Milana R. Štefánika. Tu sme zazreli aj milé syslíky, dali si zbalené občerstvenie (tu bufet nehľadajte) a tou istou trasou sa vrátili späť. Pekný výlet pre malých cyklistov! Na mape je dhšia trasa, ešte z Rače, ale aktuálne sú cyklocesty už inak, túto trasu budeme aktualizovať :)

mohyla

Zdroj: sdetmi.com, garmin.com

 

IMG 20200829 165238912 IMG 20200829 171352287 HDR

 


Devínska Nová Ves – Zámok Schloss Hof

Náročnosť: jednoduchá
Trvanie: 15 minút
Dĺžka trasy: 2,2 km (okruh 4,5 km)
Zaujímavý cyklovýlet s nenáročnou trasou a pekným cieľom ponúka cyklotrasa medzi Devínskou Novou Vsou a zámkom Schloss Hof. V prípade, že prichádzate na výlet autom, zaparkujte na menších parkoviskách priamo nad prístupovou cestou k cyklomostu (ulica Istrijská). Odtiaľ sa už spustíte miernym kopcom priamo k cyklomostu. Nezabudnite sa zastaviť uprostred cyklomostu, jednak ukázať deťom hraničnú čiaru medzi Slovenskom a Rakúskom, jednak pozrieť na nádherné výhľady z cyklomostu, či už na rieku Morava, alebo Sandberg či Devín.

Priamo za mostom sa nachádza približne 1km dlhá cyklocesta smer zámok Schloss Hof. Brána od Slovenska býva otvorená počas špeciálnych akcií, v prípade, že sa chystáte navštíviť aj zámok, overte si, či je Východná brána otvorená pre verejnosť. Zámok a jeho záhrady si však viete pozrieť aj „zvonka“, bez zaplatenia vstupného si môžete pozrieť ťavy, koníky, či sysle, ktorých je tam naozaj mnoho. Cestou späť sa môžete zastaviť na detskom ihrisku, či v bufete pod cyklomostom, prípadne navštíviť aj lanové centrum Tarzania.

V prípade, že máte už väčšie deti, výlet si môžete predĺžiť napríklad aj smerom na Marchegg, kde sa nachádza nádherný park s bocianmi a zámkom Marchegg (približne 20km okruh). 

Náš tip: keďže zámok Schloss Hof je už v Rakúsku, nezabudnite si zbaliť na tento výlet aj detské pasy, keďže prekračujete hranicu Slovenska.

dnv schloss

Zdroj: mapy.cz

IMG 1023
IMG 1024

 


Wolfsthal – Hainburg (hrad Devín z opačnej strany Dunaja)

Náročnosť: jednoduchá/mierna
Trvanie: 60 minút
Dĺžka trasy: 6 km (okruh 12km)

Výhodou Bratislavy je, že sa nachádza na hraniciach s Rakúskom a s deťmi môžete pri svojich výletoch smelo prekročiť hranice a vydať sa spoznávať aj nové kraje. Tí zdatnejší môžu využiť  cyklochodník priamo z Petržalky, v prípade, že máte nosiče na auto, môžete svoj výlet začať napríklad aj v malej dedinke Wolftshal kúsok za hraničným prechodom Berg. Parkovať môžete pri vlakovej stanici, prípadne futbalovom ihrisku. My sme parkovali v uličke za zámockým parkom, odkiaľ sme sa vybrali po cykloceste smer Hainburg. Na výber máte viaceré chodníky, prípadne si s deťmi môžete spraviť aj okruh.

Našim cieľom bol hrad Devín z opačnej strany Dunaja. Vedie k nemu asfaltový cyklochodník, ktorý sa neskôr zmení na poľnú cestu, ale veľmi dobre udržiavanú. My sme si vybrali chodník popri Dunaji, aby sme mohli pozorovať aj život popri rieke. Cca po 20 minútach miernym tempom sme sa dostali až oproti hradu Devín, kde pri vstupe do lesíka je značka zákaz jazdy na bicykli, ale keď sa kúsok prejdete, roztvorí sa pred vami krásna krajina, výhľad na neďaleký Devín a pekná kamienková pláž. Tu si s deťmi môžete dať malý piknik, či oddych v tieni stromov. Späť do Wolfsthalu sa môžete vrátiť tou istou cestou, alebo si spraviť malý okruh okolo golfového ihriska a cez polia naspäť. Tí náročnejší môžu pokračovať vo výlete aj do Hainburgu.

Náš tip: nezabudnite si pre istotu zbaliť aj detské pasy a samozrejmosťou by mali byť aj detské prilby.

hainburg

Zdroj: mapy.cz

IMG 0945
IMG 0939

 


Partizánska lúka – Lanovka - Kamzík

Náročnosť: mierna
Trvanie: 100 minút
Dĺžka trasy: 5,3 km (okruh 10,6 km)

Výlet so zážitkom – vyvezením sa lanovkou na Kamzík a adrenalínovou jazdou dole. Aj tak sa dá v krátkosti popísať cyklovýlet na Kamzík. Svoju trasu môžete začať buď na parkovisku Partizánska lúka, odkiaľ sa po cyklochodníku dostanete až k lanovke na Kamzík. Tu si môžete oddýchnuť s deťmi na ihrisku, či posilniť sa v bufete a následne sa vyvezte lanovkou na Kamzík. Výhodou je, že lanovkou vám vyvezú aj bicykle zdarma! Kúpte si jednosmerný lístok a cestu dole si užite na vašich dvojkolesových tátošoch.

zelezna

Zdroj: mapy.cz


Bratislavské mosty – promenáda popri Dunaji

Náročnosť: ľahká
Trvanie: 30 minút
Dĺžka trasy: individuálna

Promenáda popri Dunaji je vždy dobrý tip na cyklovýlet. Pozor, niektoré úseky sú primárne určená peším turistom, sledujte značenie na chodníkoch, či hrádzi popri Dunaji. Detské odrážadlá však zakázané nie sú, tak si môžete s deťmi spraviť jednoduchý a nenáročný výlet. Dĺžka trasy je individuálna, keďže bicyklovať môžete buď len kúsok popri Dunaji, alebo si s deťmi spraviť celý okruh po bratislavských mostoch. Odporúčame sa s deťmi zastaviť aj v centre na dobrej zmrzline :)

centru

Zdroj: mapy.cz


Bufet u starého bicykla (Devínske Jazero) - Vysoká pri Morave

Náročnosť: stredná
Trvanie: individuálne
Dĺžka trasy: 12 km (24 km okruh)

Naše deti milujú pozorovať zvieratá, či obdivovať krásy prírody. Cyklocesta vedúca od Bufetu u starého bicykla v Devínskej Novej Vsi, časť Devínske Jazero je naozaj príjemná a rovinatá, uprostred lúk a močiarov okolo Moravy a jej mŕtvych ramien. Cestou sme pozorovali bociany, ale aj množstvo iných vtákov, labute, chrobáky, či nádherne kvitnúce kvety. Časť cyklocesty vedie v stromovej aleji v tieni, časť uprostred polí smerom na Vysokú. My sme našu cyklotúru ukončili v malom prístave ešte pred Vysokou pri Morave, kde sme si dali malý piknik a deti sa zabavili pri rieke. Dá sa tam i opekať. Odporúčame! Cestou späť môže slúžiť ako príjemná motivácia pre deti aj ihrisko a skvelý Bufet u starého bicykla :)

2019 05 19 123756

Zdroj: mapy.cz

IMG 20190518 163102067 HDR 1
IMG 20190518 151656631 HDR 1

Zdroj: sdetmi.com



 

EXTRA TIP

Bicyklovanie okolo jazera Neusiedl am See

Náročnosť: ľahká
Trvanie: individuálna
Dĺžka trasy: individuálna

Ak ste "mobilní" a viete si vaše aj detské bicykle priviesť autom, odporúčame aj cyklotrasy okolo rakúskeho jazera Neusiedl am See. Prostredie je nádherné, trasa jednoduchá a začiatok a cieľ cesty si viete ľahko prispôsobiť podľa vašich individuálnych potrieb, či veku detí. My sme sa vybrali z mestečka Neusiedl am See a smerovali sme do Podersdorf am See pozrieť si ich vychýrený maják. Trasa bola jednoduchá (cca 15 km, 30 km okruh tam a späť), celý čas len po rovine, cestou sme videli mnoho zvierat, či prekrásne kvitnúce kvety a stromy. Za nás určite odporúčame!

poden

Zdroj: mapy.cz

IMG 0254
IMG 0261

Cyklochodníkov a cyklociest je v hlavnom meste naozaj veľa, ľudia obľubujú frekventovanú hrádzu, či rôzne kratšie lokálne úseky. Ktorý je ten váš naj? Napíšte nám do komentáru nižšie :)

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Ondrej 26.12.2022, 10:19

    Pekná je cyklotrasa okolo malého Dunaja z vrakune až do centra

  • Kaťa 09.07.2019, 23:42

    My sme naposledy boli z devinskej do stupavy a spat. 29 km, rovinka v pohode.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár