19. 05. 2024 Gertrúda 25°C Búrky

Nedeľná paráda a dáždnikový pochod

17.06.2016 Autor: MS, Foto: minv.sk
Termín: 19.06.2016 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

utecenci jun ilustr

Aj v tomto roku si 20. júna pripomíname Svetový deň utečencov, pripomíname si osudy ľudí, ktorí boli z vážnych dôvodov nútení opustiť svoje domovy, prišli o všetky väzby a museli si vybudovať nový život v inej krajine.

Od roku 2000 je 20. jún Svetovým dňom utečencov (World Refugee Day), ktorý nám taktiež pripomína, že napriek obrovskému úsiliu a pokroku, ktorý medzinárodné spoločenstvo dosiahlo od roku 1951, kedy bol prijatý Dohovor OSN o právnom postavení utečenca,  problémy utečencov naďalej zostávajú často nevyriešené.

Utečenci sú  aj v našej krajine. Slovensko im v súlade s medzinárodnými požiadavkami a záväzkami poskytuje starostlivosť, zázemie a podáva pomocnú ruku v núdzi. Prostredníctvom Migračného úradu MV SR, ktorý za utečencov a azylovú politiku v SR zodpovedá, udelila naša krajina od svojho vzniku azyl 807 osobám, najmä z Afganistanu a Iraku.

Pri tejto príležitosti Slovenská humanitná rada spolu s Nadáciou Milana Šimečku a Alianciou Stará Tržnica v spolupráci s mnohými ďalšími organizáciami a iniciatívami už tradične organizujú Nedeľnú Parádu, ktorá sa bude konať 19. júna 2016 od 13. do 18. hodiny v Starej tržnici a Dome umenia/Kunsthalle na Námestí SNP v Bratislave. Návštevníkov opäť čaká bohatý kultúrny a sprievodný program pre deti i dospelých.

Na tomto podujatí sa zúčastnia aj zástupcovia Migračného úradu MV SR - budú šíriť osvetu o utečencoch, predovšetkým v oblasti azylovej procedúry, pobytu v azylových zariadeniach a integrácii, ktorá je realizovaná v spolupráci s neziskovými organizáciami. Súčasťou programu bude o 17. hodine tradičný dáždnikový pochod ulicami Starého mesta na podporu utečencov .

Napíšte komentár