25. 04. 2024 Marek 10°C Dážď

Ako správne prikrmovať vtáčiky v zime

Autor: Danka, Foto: pixabay
320463003 587958223147813 3495457011908803723 n

Zdroj: pixabay

Zima nám už pomaly klope na dvere a s ňou nastáva aj čas prikrmovania vtáčikov. Aj vás zaujíma ako sa postarať o vtáčiky počas zimy? Ako im pomôcť s potravou? Vedeli ste, že prikrmovanie  môže byť pre vtáčiky aj nebezpečné? Spolu s mojim bratom ornitológom a vedúcim krúžku Sovule sme pre vás pripravili pár zásad, ktoré sú zostavené Českou společností ornitologickou (ČSO), ako sa o našich operených kamarátov počas tohto zimného obdobia postarať a následne im neublížit :) 

Väčšinou prikrmujeme vtáčikov od novembra do marca, množstvo potravy ale musíme prispôsobiť určitým podmienkam:
  • Ak mrzne, kŕmidlo kontrolujeme a dopĺňame častejšie.
  • Na záhrade ho umiestnime aspoň  do výšky 1,5 metra.
  • Potrava musí byť chránená pred snehom a dažďom.
  • V žiadnom prípade nekŕmime vtáčiky skazeným a plesnivým krmivom. Ak používame potraviny z domu ako je ryža, mäso a loj, tak ich nekoreníme, nesolíme, neúdime ani inak neupravujeme. 
  • Najvhodnejšia potrava pre prikrmovanie sú rôzne semená ako je slnečnica, ovos, proso, pšenica. Jablká ocenia drozdy a čvíkoty. Postup ako si vyrobiť jedlé kŕmitka pre vtáčiky, nájdete tu.
  • Pre sýkorky a ďatle je vynikajúcim lákadlom loj. Ak ponúkneme rôznorodú potravu prilákame viacero druhov vtáčikov na kŕmidlo.

Pri prikrmovaní treba byť ale aj obozretný. V okolí kŕmidiel sa vtáčiky môžu stať aj obeťou nehôd, chorôb či predátorov. Niektoré kŕmidlá môžu spôsobiť až ich smrť. Predovšetkým sieťky po lojových guliach predstavujú veľké nebezpečenstvo ak sa nepozbierajú po zjedení obsahu. Do sieťky sa malým spevavcom môže zapliesť behák a následne zomrieť na vysilenie. Vždy je nutné čo najskôr sieťky pozbierať.. Kŕmením uľahčíme vtáčikom prežitie tohto neľahkého obdobia.

Napíšte komentár