24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Poznáte tento červený nápadný hmyz? Prečítajte si o ňom viac

Autor: Petula , Foto: sdetmi.com

elektricka2 Fotor

Na prechádzke s deťmi často sledujeme tento červený nápadný hmyz. Viete ale ako sa naozaj volá, či je užitočný a čím sa živí? Deti majú veľa otázok, poďme im o ňom prečítať viac.

Volajte ma Cifruša Bezkrídla

Hovorovo tomuto hmyzu nepovieme ináč ako "električka" vďaka nápadnému červenému sfarbeniu. Skutočné meno je však Cifruša Bezkrídla a patrí medzi bzdochy. Častokrát je symbol prichádzajúcej jari, kedy začne medzi prvými vyliezať von už koncom marca. Neškodí záhradke a neživí sa ani listami, preto jej neubližujte. Zato si rada pochutí na semienkach, vajíčkach hmyzu, či odumretých rastlinkách a najviac jej chutí šťava vytekajúca z výhonkov najmä lipy. Je to taká upratovačka v prírode :).

Často ju pozorujeme vyhrievať sa na slniečku, ale nachádza sa najmä na tienistých miestach, ktoré jej vyhovujú viac mimo ostatní hmyz. Je spoločenská a vyskytuje sa najmä v skupinách. Vďaka výraznej farbe sa jej vyhýbajú iné zvieratká, čím sa chráni.

elektricka Fotor

Zdroj: sdetmi.com

Prečo sú spojené zadočkami?


Samička láka samčeka silným zápachom v období párenia. Tento akt môže trvať aj celý deň a preto ich takto spojené zadočkami vidíme dlhšiu dobu a nemajú problém sa takto hýbať kdekoľvek treba utiecť. Samička potom vajíčka ukladá pôd kôru, do pôdy, na mach alebo iné tmavé miesta, kde sa z nich vyliahnu larvy.

Zdroj: skodcoviadrevin.sk, iZahradkar, Priroda.cz, Nasezahrada.cz

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Juliana 02.04.2024, 09:52

    Mam jednu doma už 3 dni. Pekne sa o ňu staram že ani nechce vyliezt z krabičky:)

  • Milan Vopelák 19.04.2020, 18:27

    Moc o tomto hmyzu nevím,jen to,že určitě není jedovatý.Sestry kamarádka měla malého kluka,asi tři roky.Pouštěla ho hrát si do parku,oknem ho sledovala.Ale vracel se vždy,s méně,více červeně ušpiněnou pusou.Nevěnovala tomu pozornost,ale asi za deset dní jsi šla pro něj do parku.Ale jaké bylo překvapeníí. Viděla jak synátor sbírá tyto broučky a cpe si je plné hrsti do pusy.Tak udělala to přítrž,ale synátor řval,,moc dobrý,moc sladký.Pak ho již sama do parku nepouštěla.......

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár