26. 05. 2020 Dušan 20°C Prehánky, búrky

Viete, aké vtáčiky môžete vidieť a počuť v našich lesoch?

Autor: Danka, Foto: pinterest.com

Les je momentálne hlučným miestom, všade môžete počuť spev rôznych vtáčikov.
Spev sa tu zlieva do jedného veľkého speváckeho predstavenia. Tiež vás zaujíma kto všetko je spevákom v tomto úžasnom zbore? Práve preto som sa obrátila na môjho brata ornitológa, aby mi pomohol zostaviť článok o týchto vtáčikoch :) Predstavme si spolu tých najbežnejších vtáčikov, ktorí sa vyskytujú v našich lesoch :)


Pinka obyčajná

pinka

Zdroj: pinterest.com

Latinsky názov: Fringilla coelebs
Výskyt: lesy, záhrady so stromami, parky

Najpočetnejší spevavec v našich lesoch. Väčšinou si ju všimneme keď zbiera potravu na zemi a po
vyletení zasvietia biele škvrny na krídlach. Jej spev je krátky, ale často opakovaný. Stretneme sa s ňou
okrem lesov aj v záhradách so stromami.

Vypočuť si ju môžete TU. 

Sýkorka veľká 

sykorka

Zdroj: pinterest.com

Latinsky názov: Parus major
Výskyt: lesy, parky, záhrady

Najbežnejší vtáčik, ktorého  počas zimy vidíme na kŕmitkách. Po skončení zimy sa stiahne naspäť do lesov, kde hniezdi v dutinách stromov. Spieva stále sa opakujúcim spevom už od prvého oteplenia a nástupu jari.

Vypočuť si ju môžete TU. 

Oriešok obyčajný 

oriesok1

Zdroj: pinterest.com

Latinsky názov: Troglodytes troglodytes
Výskyt: vyvrátené stromy, kríky, okolie potokov, záhrady, lesy

Oriešok obyčajný je druhý najmenší operenec v Európe. Lieta nízko nad zemou a ukrýva sa v okolí vyvrátených stromov a v kríkoch. Jeho spev je neobyčajne hlasný a dynamický, najčastejšie na neho naďabíme v okolí potokov.

Vypočuť si ho môžete TU.

Penica čiernohlavá 

penica1

Zdroj: pinterest.com

Latinsky názov: Sylvia atricapilla
Výskyt: lesy, vresoviská, záhrady

Tento vtáčik je vynikajúci spevák, ktorý svojim štebotavým hlasom prednáša svoju nôtu. Práve preto patrí k najkrajším vtáčim spevom. Tento malý vtáčik je však veľmi plachý a väčšinu času trávi ukrytý v kroví, preto ho väčšinou neuvidíme. Hoci sa dá ľahko rozpoznať podľa čiernej čiapočky, málokto má také šťastie ho vidieť.

Vypočuť si ju môžete TU.

Drozd čierny 

drozd cierny

Zdroj: pinterest.com

Latinsky názov: Turdus merula
Výskyt: nížiny, kosodreviny, lesy, záhrady, obce a mestá, parky

Drozd čierny si stavia hniezdo v kríkoch pri kmeni, v mestách aj na rôznych zákutiach stavieb (rímsy, verandy, balkóny, odkvapové rúry a podobne). Hniezdo stavia samička, umiestnené býva až do výšky 5 - 6 m, v mestách aj vyššie.  upozorňuje na seba melodickým flautovitým spevom. Spev ukončuje tichými nemelodickými zvukmi. Pri vyrušení sa ozýva prudkým "tjak" či "tix", ktorý môže prejsť do dlhého kovovo znejúceho kriku. Nepriateľa zhora hlásia vysokým "sííí".

 Vypočuť si ho môžete TU. 

Drozd plavý

drozd plavy

Zdroj: pinterest.com

Latinsky názov: Turdus philomelos
Výskyt: lesy, parky, záhrady

Oveľa menej známy ako drozd čierny. Avšak v lesoch je často početnejší. Živí sa často malými slimákmi,
často si ich nosí na jedno miesto kde im rozbíja ulity. Jeho spev je tvorený rôznymi hlasmi  (drozd je majstrom v napodobňovaní spevu ostatných vtákov, ale aj iných zvukov), ktoré však
opakuje za sebou niekoľkokrát. Podľa toho sa ľahko prezradí.

Vypočuť si ho môžete TU.


Ďateľ veľký 

datel velky

Zdroj: pinterest.com

Latinsky názov: Dendrocopos major
Výskyt: zmiešané lesy

Veľký asi ako drozd so strakatým sfarbením. Prezradí ho jeho hlasné kikikikiki. Na jar aj drumbľuje v
krátkych asi jednu sekundu dlhých intervaloch. Potravu hľadá pod kôrou stromov, v zime sa živí aj
semenami šišiek.

Vypočuť si ho môžete TU.

Škorec lesklý 

skorec leskly

Zdroj: pinterest.com

Latinsky názov: Sturnus vulgaris
Výskyt: okraje lesov, lúk, záhrady

Najčastejšie ho nájdeme na okraji lesov pri lúkach alebo záhradách. Tiež obýva dutiny stromov. Rád má
spoločnosť svojho druhu, ak má možnosť hniezdia viaceré páry neďaleko od seba. Prevažne sa živí
hmyzom, ale v čase dozrievania ovocia vo veľkých počtoch navštevuje sady a záhrady. Keď letí
všimneme si trojuholníkové krídla. Jeho spev je zložením množstva hlasov, čo niekde započul. Vie
vynikajúco napodobiť spev iných druhov, ale aj hvízdanie ľudí.

Vypočuť si ho môžete TU. 


Kukučka obyčajná

kukucka

Zdroj: pinterest.com

Latinsky názov: Cuculus canorus
Výskyt: 
okraje lesov

Kukučky patria medzi chránené vtáky. Kukučka je chránená pre svoju užitočnosť - živí prevažne hmyzom, najmä chlpatými húsenicami. Nestavajú hniezda a vajíčka znášajú do cudzích hniezd, kde sa o mladé nestarajú. Samec kukučky sa ozýva typickým “ku-kuk”. Ak je blízko iný samec, pridáva ku kukaniu "go-go-go-che-che-che".Samička vydáva trilkujúci smiech. 

Vypočuť si ju môžete TU. 


Sojka obyčajná

sojka2

Zdroj: pinterest.com

Latinsky názov: Garrulus glandarius
Výskyt: 
ihličnaté, listnaté a zmiešané lesy, parky, záhrady

Sojka je veľká ako holub. Je červenkastohnedá, má čierne fúzy, čierny chvost, biele krídla s bielym políčkom a trblietavo modrým zrkadielkom. Za letu je nápadná biela škvrna nad čiernym chvostom a široké krídla s bielym poľom a sýto modrými pierkami s čierno-bielymi prúžkami. Vydáva „reeč-reeč“ alebo „krehk-krehk“ alebo „hieé“. Tento vtáčik je tiež schopný napodobňovať iné vtáčie a dokonca zvieracie zvuky. Dokáže imitovať mečanie kozy, vŕzganie nenamazaného kolieska fúrika a dokonalým majstrom je vo vytváraní škrípavých tónov svojho spevu.

Vypočuť si ju môžete TU. 


Vrana čierna

vrana

Zdroj: pinterest.com

Latinsky názov: Corvus corone
Výskyt: lesy, parky, záhrady, polia

Vrana sa radí medzi spevavce z čeľade krkavcovitých. Do roku 2002 sa pod názvom vrana túlavá západoeurópska alebo vrana obyčajná západoeurópska považoval za poddruh vrany túlavej/obyčajnej. Žije v blízkosti lesov, polí a lúk. V lete viac v okolí lesov, v zime spolu s havranmi na poliach. Je všežravá, živí sa aj zdochlinami a odpadkami. Hniezdo si stavia na vysokých stromoch alebo v kroví z konárikov, korienkov, prípadne z peria. Vydáva volanie „rrá-rrá“ alebo „kraach-kraach“.

Vypočuť si ju môžete TU. 


Slávik červienka

slavik

Zdroj: pinterest.com

Latinsky názov: Erithacus rubecula
Výskyt: lesy, parky, záhrady

Tohto vtáčika hľadajte na nejakom veľmi vysokom konári. Ich dlhá švitorivá pesnička je jednou z prvých ranných vtáčich spevov. Tento vtáčik síce vyzerá mierumilovne, ale v skutočnosti je to veľmi agresívny vták. Samčeky aj samičky si práve spevom vymedzujú svoje  teritórium a sú odhodlané sa pobiť s každým, kto sa priblíži.

Vypočuť si ho môžete TU. 



A ako bonus na záver tu máme pre Vás pripravený test o vtákoch:) Pripravil ho môj brat pre svoj krúžok Sovule:) Podotýkam test je zameraný na všetky vtáky, ktoré sa vyskytujú na Slovensku, nie iba vtáky z tohto článku:) Otestujte sa tu:)

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Monika 08.05.2020, 15:08

    Veľmi pekne spracované, poučili sme sa obaja - syn aj ja

  • Janka 06.05.2020, 15:22

    Ďakujem, výborne, obrázok, text, + zvuk.

  • Katarína 25.04.2020, 23:07

    Ďakujem za super článok

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár