25. 04. 2024 Marek 10°C Dážď

Jašterica s telom hada. Poznáte ju?

Autor: Petula , Foto: Pixabay, sdetmi.com

pixabay jggrz

Jašterica či had? Na prvý pohľad je to naozaj ťažko rozpoznať. S deťmi môžete naraziť aj na tohto živočícha, ktorý žije aj v našich končinách. Treba sa ho báť alebo je neškodný? Deti sa veľa pýtajú, tak si o ňom povedzme viac.


Slepúch

Slepúch sa veľmi podobá na hady práve vďaka svojmu dlhému telu a chýbajúcim končatinám. Radí sa však medzi jašterice. Jeho telo je hladké a na rozdiel od hadov nie až tak ohybné. Zimu prečkáva hlbšie pod zemou a s prichádzajúcou jarou v marci a apríli opúšťa svoj podzemný domček spolu s inými slepúchmi. Dorastá do dĺžky maximálne pol metra a väčšiu časť jeho tela tvorí práve chvost.

Hoci sa môže objaviť aj v záhradách, nie potrebné sa ho báť. Živí sa prevažne slimákmi, dážďovkami a nepohrdne aj hmyzom a ich larvami. To poteší nejedného pestovateľa, ktorý si tak ochráni rastlinky pred škodcami. Vo viacerých krajinách ich preto úmysel chovajú vo svojich záhradách. Mláďatká slepúcha prichádzajú na svet v jemných blanách pripomínajúcich vajíčka, z ktorých však už plne rozvinuté okamžite vychádzajú von.
IMG 20180817 110527 Fotor

Zdroj: sdetmi.com


 

Prečo je jašterica, keď nemá nohy?

Dávno pradávno nohy slepúch skutočne mal, rovnako ako aj iné jašterice. Postupným vývojom však o ne prišiel. Ostali mu len nenápadné pozostatky na jeho kostre. S jaštericami ho spája aj to, že v prípadne nebezpečenstva obetuje svoj chvost, aby sa sám zachránil a schoval. Nemusíte sa však báť, ten mu časom dorastie :). Na rozdiel od hadov má aj oči s viečkami, ktoré vie zatvoriť.
IMG 20180721 105904 Fotor

Zdroj: sdetmi.com


Zdroj: snaturou2000.sk a naturabohemica.cz

 

Napíšte komentár