19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

TOP ZOO na Slovensku a blízkom okolí

Autor: Annie, Foto: www stránky spomenutých zoo
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Pripravili sme pre vás výber tých najkrajších a najväčších zoologických záhrad u nás a v našom okolí.

Národná zoologická záhrada Bojnice

Mesto: Bojnice, Trenčiansky kraj

zoonaj1

Zdroj: zoobojnice.sk

Bojnická zoologická záhrada je najstaršou a najnavštevovanejšou zoo na Slovensku. Patrí k zoologickým záhradám všeobecného typu, t. j. bez vyhranenej špecializácie na určité druhy zvierat. Areál zoo sa nachádza v príjemnom rekreačnom prostredí kúpeľného mesta Bojnice v Trenčianskom kraji. Počet druhov chovaných v Národnej zoologickej záhrade Bojnice je najväčší zo všetkých slovenských zoo. Ako jediná slovenská zoo chová napr. slony africké, antilopy bongo, horské zebry Hartmannovej, orangutany bornejské a mnohé ďalšie. V samotnej ZOO sa nachádza viac ako 400 druhov zvierat, spolu viac ako 2700 jedincov.

Viac >> 


ZOO Košice

Mesto: Košice, Košický kraj

zoonaj3

Zdroj: zookosice.sk

V ZOO Košice nájdete prevažne euroázijské zvieratá rôznych druhov z 15 krajín. Je všeobecne známe, že rozlohou 288 hektárov je košická zoo tretia najväčšia v Európe, hoci asi len tretinu využíva pre zvieratá i návštevníkov. Medzi vzácne zvieratá patrí medveď hnedý, rys ostrovid, pštros, emu a papagáje. Zaujímavosťou sú ale najmä tulene a ich kŕmenie. ZOO sa môže pýšiť aj chovom levov, tigrovzubrov, pri jej návšteve si nezabudnite prezrieť tulene. V košickej ZOO je k dispozícii dinopark, detské ihrisko aj reštaurácia. Zoologická záhrada Košice chová aktuálne 244 druhov zvierat a živočíchov v celkovom počte 1080 jedincov.

Viac >>


ZOO Bratislava

Mesto: Bratislava, Bratislavský kraj

71764186 3098446553504928 5291357098301456384 n4

Zdroj: FB ZOO Bratislava

Bratislavská zoologická záhrada je pekná a zaujímavá rôznymi druhmi zvierat. Vznikla v roku 1960 a uvidíte v nej spolu 175 druhov zvierat, celkový počet zvierat je 1168. Počas sezóny ponúka zoo množstvo zaujímavých podujatí ako sú komentované prehliadky, komentované kŕmenia zvierat, workshopy. V areáli nájdete niekoľko detských ihrísk ako aj ZOOshop. 

Viac >>


ZVEROPARK

Mesto: Žarnovica-Revištské Podzámčie, Banskobystrický kraj

zoozveropark

Zdroj: zveropark.sk

Zveropark je rozsiahly voľnočasový areál umiestnený uprostred krásnej prírody s mnohými možnosťami zábavy pre rôzne vekové kategórie. Okrem rôznych zábavných aktivít majú návštevníci možnosť individuálne (bez sprievodu) absolvovať prehliadku približne 40 druhov zvierat, niektoré zvieratká majú návštevníci možnosť aj nakŕmiť. Na ploche cca 23 hektárov tu žijú rôzne domáce, lesné i cudzokrajné zvieratá, napr. somáriky, kozy, ovce, jelene, ale aj losy, kengury, svište či nosále. Najmenší ocenia detské ihrisko a hladkací kútik. Pre milovníkov rozprávok je tu rozprávkový okruh. Návštevníci majú možnosť oddýchnuť si počas jazdy Zverokukom či „chrobákmi“, ktoré ich  vyvezú na „kopec zábavy“ k skákaciemu centru.

Viac >>


ZOO Spišská Nová Ves

Mesto: Spišská Nová Ves, Košický kraj

zoonaj5

Zdroj: zoosnv.sk

Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi sa rozkladá na ploche 8 ha  v juhovýchodnej časti mesta. Je najmladšou a najmenšou zoologickou záhradou, avšak to neuberá na jej kráse. Areálom ZOO preteká potôčik, je tu jazero, čo krásne dotvára scenériu areálu záhrady.  V súčastnosti je počet zvierat okolo 310 a 110 druhov. Medzi najatraktívnejšie patria zvieratá zapísané v tzv. Červenej knihe ohrozených zvierat - leopard škvrnitý, či tiger ussurijský. Ďalšími zaujímavými cudzokrajnými zvieratami sú ťava dvojhrbá, mandril pestrý, orangután, lama alpaka, lama krotká, pony shetlandský, jaguár americký, kapybara močiarna, nosáľ červený a iné.  Návštevníkov čaká aj arborétum s 30 druhmi drevín.

Viac >>


ZOO Nyíregyháza

Maďarsko

zoonaj6

Zdroj: sostozoo.hu

ZOO s oceánariom a s biosférou na 30 hektárovom pozemku sa  návštevníkovi predstavujú všetky kontinenty. Ten, kto sem vstúpi, si môže prezrieť celú našu zemeguľu a môže pozorovať, ako život tamojších zvierat. Hlavné atrakcie Polárneho sveta sú ľadové medvede a tučniaky, ktoré si možno pozrieť aj v ich sklenenom bazéne, respektíve úžasné tulenie show a soby, ktoré sú dôležitými a osožnými zvieratami severských národov. Súčasťou ZOO je aj oceanárium s 12 obrovskými akváriami, v ktorom zažijete ilúziu podmorského sveta. Najväčšou atrakciou je osem metrov dlhý tunel, okolo ktorého sú obrovské žraloky.

Viac >>


ZOO Budapešť

Maďarsko

zoonaj10

Zdroj: zoobudapest.com

ZOO Budapešť je jednou z najstarších na svete s takmer 150 ročnou históriou. Okrem expozícií samotných zvierat vyniká Zoo svojou jedinečnou architektúrou a množstvom zaujímavých atrakcií. Od mája až do konca letnej sezóny sa návštevníci môžu tešiť denne na 23 programov ako je kŕmenie, pohladiť si hada, ukážka mláďat... Pre deti je k dispozícií detské ihrisko, dom hier, labyrint, 3D kino, kontaktný kútik s domácimi zvieratami, vozenie na poníkoch, jazda kočom, okružná jazda po zoo elektrickým vláčikom, možnosť kŕmenia slonov, voskové múzeum dinosaurov a prehistorických tvorov.

Viac >>


ZOO Schönbrunn

Rakúsko

zoonaj7

Zdroj: zoovienna.at

ZOO Schönbrunn je najstaršou zoologickou záhradou na svete.  Dnes je ZOO Schönbrunn s vyše dvoma miliónmi návštevníkov ročne obľúbenou prímestskou rekreačnou zónou a pevným bodom pre turistov z celého sveta, ktorí navštívia Viedeň. Medzitým je vyše 260-ročná história, počas ktorej sa z niekdajšieho cisárskeho zverinca stala jednou z najkrajších a najmodernejších zoologických záhrad sveta. ZOO sa rozprestiera na ploche s rozlohou 17 hektárov. Nachádza sa v strede 160-hektárového Schönbrunnského zámockého parku.  V ZOO žije asi 8 500 zvierat, zvieracích druhov je vyše 700 (vrátane bezstavovcov, ako napr. mravce, pavúky a medúzy atď.

Viac >>


ZOO Zlín - Lešná

Česká republika

zoonaj8

Zdroj: zoozlin.eu

ZOO Zlín patrí k najkrajším miestam celej Moravy. Vtáky žijú vo voliérách, ktoré pripomínajú ich domovinu, cicavce sú vystavované v prírodných expoziciách. V zlínskej zoo žije 1 233 zvierat, ktoré reprezentujú 215 druhov. Zoo je rozdelená podľa kontinentov. Na návštevníkov čaká prehliadka fauny Afriky, Ázie, Austrálie aj Južnej Ameriky. Výhodou tohto rozdelenia je nielen ľahšia orientácia návštevníkov, ale i to, že zvieratám prostredie pripomína ich skutočný domov. K videniu sú tu slony, žirafy, nosorožce, zebry, ázijské tygre, ušaté medvede a giboni, austrálske klokany, bežce emu, ale i juhoamerické papagáje, mravčiare alebo lamy.

Viac >>


ZOO Praha

Česká republika

zoonaj9

Zdroj: zoopraha.cz

ZOO Praha sa nachádza v krásnom, členitom teréne Trojskej kotliny. Nájdete tu 10 pavilónov, 150 expozícií, 2 reštaurácie, 7 občerstvení, lanovú dráhu, vláčik a ďalšie atrakcie pre deti aj dospelých. Čarovná Pražská zoologická záhrada leží v kopcovitej a lesnatej Tróji. V roku 2015 najväčší cestovateľský server TripAdvisor zverejnil rebríček najobľúbenejších zoologických záhrad sveta, pražská ZOO sa v ňom umiestila na 4. mieste. Zoo sa rozkladá na 60 ha, z nich 50 ha tvoria expozície zvierat. V súčastnosti sa môže pochváliť so 670 druhmi a takmer s 5 000 jedincami.



ZOO Dvůr Králové

Česká republika

dvur3

Zdroj: safaripark.cz

ZOO Dvůr Králové to je Safari dobrodružstvo v Českej republike. Spoznajte Africké safari, navštívte savanu, predierajte sa dažďovým pralesom alebo objavujte tajomstvo života korálového útesu. Prepadnite čaru rozsiahlych pastvín Afrického safari počas letných jázd priamo medzi voľne pasúcimi sa stádami zebier či antilop a dokonca medzi svorkou voľne sa pohybujúcich levov. Nájdete tu najrozsiahlejšiu kolekciu afrických zvierat a najväčšie stádo žiráf chovaných mimo Afriky. Čaká vás viac ako 2 300 zvierat, najväčšia kolekcia afrických zvierat v Európe, tajomná žirafa Okapi, Tropická bažina, Africká savana, Vodné svety a ďalších 12 unikátnych expozícií. Bližšie k zvieratám to už ani nejde.

Viac >> 


Tip našej redakcie:
Pre malých výletníkov si zakúpte denník, kde si zaznamenajú všetky zážitky z výletov . Tá najlepšia zábava na cestách. Už v júli môžete túto horúcu novinku zobrať na prvý výlet. Predobjednajte si ho a majte ho medzi prvými. >> Kúpiť <<

dennik22

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Štefan 06.01.2023, 21:51

    Zoo v Schonbrune odporucam. Panda, tučniaky a aj ostatné zvieratá boli zážitok

  • Rene 21.12.2022, 22:30

    Košicka je naj

  • Katarína 12.12.2022, 15:34

    Z uvedených Zoo je pre nás najkrajšia v Prahe a v Schonbrunn. Zo slovenských je zaujímavý Zveropark.

  • David 07.01.2022, 13:31

    Najlepšia je ta v Bratislave.

  • Domča 01.01.2022, 19:54

    Neni ZOO na Slovensku, kde by som našla negativny prvok. Všade spokojnosť.

  • Hanka 28.12.2021, 13:43

    ZOO Košice a Bratislava naj na Slovensku

  • Beata 27.12.2021, 18:47

    Boli sme prvý krát v Spišskej Novej Vsi a prekvapila- veľmi pozitívne!

  • Peter 08.12.2021, 15:37

    ZOO Bojnice je top

  • Katka 08.01.2021, 22:59

    Navstivili sme a páčili sa nám -Bojnicka ZOO a ZOO v Lešnej. Odporúčam navštíviť obe. Deti si to tu užili.

  • Monika 30.12.2020, 15:15

    Odporúčam všetky tieto ZOO na Slovensku, mam s deťmi prejdené všetky Slovenské a tie v Maďarsku tiež.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár