18. 05. 2024 Viola 23°C Búrky

Tipy na výlety v Prešove a blízkom okolí

Autor: Zuzka
Adresa:Prešov a okolie Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Tipy na výlety v prírode s deťmi v Prešove a okolí, ktoré určite vyskúšajte. 

1. Šarišský hrad

hrad

Zdroj: Hrad Šariš

Nachádza na Šarišskom vrchu nad mestom Veľký Šariš. Čas za aký sa dostanete na hrad závisí od toho aké veľké deti máte :). Na hrad vedie spevnená cesta, ktorá sa dá zvládnuť kočíkom aj na bicykli a slúži zároveň aj ako náučný chodník, kde sa z informačných tabúľ dozviete o faune, flóre a histórii hradu. Cestou na hrad sú rozmiestnené lavičky a ohniská,  kde si môžete s deťmi posedieť a oddýchnuť. Z Prešova sa dostanete na hrad autom, bicyklom po cyklochodníku priamo z Prešova alebo linkou MHD č. 45, kde vystúpite na konečnej zastávke a odtiaľ vedie značená cesta až na hrad. 

VIAC INFO TU >>


2. Unikátny drevený megafón

megafon

Zdroj: Hlas lesa

Unikátnu atrakciu nájdete neďaleko Prešova v Slanských vrchoch. Keď si do neho človek sadne, znásobia sa mu zvuky okolitej prírody ako je spev vtákov, šum stromov či zvuk lesa. Drevený megafón stojí neďaleko cyklotrasy spájajúcej Prešov s okolitými dedinami. Umiestnený je jeden kilometer za obcou Zlatá Baňa, cca 200 m za altánkom a ohniskom v Temnom lese. Môžete si pomôcť aj Google mapmi a zadať do googlu "Hlas lesa", kliknúť na mapy a ak trochu poznáte okolie, tak určite trafíte.
VIAC INFO TU >>


3. Hrad Šebeš

hrad Sebes

Zdroj: Podhradik - hrad Šebeš

V katastri obce Podhradík leží kultúrna pamiatka “Hrad Šebeš“ ktorý sa vypína na nad obcou a je z neho nádherný výhľad na okolie až po mesto Prešov. Za jasného počasia dokonca vidno aj vrcholky Vysokých Tatier. Na Šebeš sa možno dostať po náučnom chodníku z obce Podhradík.
VIAC INFO TU >>


4. Vodná nádrž Sigord

lodenica sigord

Zdroj: Lodenica Sigord

Neďaleko Prešova je kedysi vyhľadávaná priehrada Sigord. Postavili ju rokoch 1965-1967 a jej pôvodnou funkciou bolo zavlažovanie polí. Vodná nádrž sa neskôr využívala na rekreačné účely a tešila sa veľkej obľube. Neskor vsak bola pre svoj havarijný stav vypustená, chátrala a  následne upadla. Teraz však zažíva obrodu, o čo sa zaslúžilo občianské združenie Čavargy. Spustili člnkovanie, kde je možné požičať si loďku za dobrovoľný príspevok. V zime sa plocha využíva na korčuľovanie. Okrem samotnej vodnej plochy je zaujímavé aj okolie, ktoré je ako stvorené na príjemné prechádzky s možnosťou posedieť si na lavičkách, ktoré sú osadené okolo jazera. Občianske združenie vybudovalo aj ohniská, kde je možnosť si s deťmi opekať. Sprístupnený je aj náučný chodník. 
VIAC INFO TU >>

 


 

5. Lesný náučný chodník Sigord

naucny chodnik sigord

Zdroj: lesy.sk

Lesný náučný chodník Sigord  sa nachádza neďaleko Prešova v rekreačnej oblasti Sigord.
Chodník je veľmi dobre označený. Na jeho začiatok sa dostanete po ceste od vodnej nádrže Sigord  až k odbočke k prameňu Sisi, kde uvidíte vstupnú bránu. Po trase je rozmiestených 14 informačných panelov a z nich sa  môžete dozvedieť niečo z histórie lesníctva, o rastlinách a živočíchoch tu žijúcich, o plavebnom vodnom kanáli aj o lesnej železničke. Zastaviť sa dá pri Pamätnom háji Alžbety Bavorskej či Jubilejnom háji na Sigorde.  Na všetkých trasách sú oddychové zóny, studničky, altánky, ohniská, lavičky.
VIAC INFO TU >>


 

6. Kapušianský hrad

kapusansky hrad

Zdroj: severovychod.sk

Kapušiansky hrad sa vypína vysoko na kopci v obci Kapušany, ktorá sa nachádza 10 km od Prešova.
Dominantu Hradu je jasne vidno už pri výjazde z Prešova smerom na Vranov nad Topľou. Na hrad vedie široká poľná cesta cez les, čo je veľmi príjemné hlavne v horúcich letných dňoch. Počas cesty je zopár lavičiek, kde si môžete oddýchnuť,avšak cesta nie je náročná a aj napriek stúpaniu ju zvládli aj menšie deti, či starší ľudia. Kočík však nedoporučujeme, radšej zvoľte nosič či šatku.
VIAC INFO TU >>


7. Prešovská Kalvária

kalvaria

Zdroj: Presov24

Prešovská Kalvária je komplex barokových kaplniek a kostola, nachádzajúci sa na nevysokom vŕšku na západnom okraji Prešova. Kalváriu tvorí kostol Sv. Kríža a 14 malých kaplniek, ktoré symbolizujú 14 zastavení Krížovej cesty Ježiša. Každá je však iná a jedinečná. Je ideálne miesto na malý výlet alebo prechdádzku s deťmi, keďže okrem krásneho prostredia a architektúry ponúka aj očarujúci výhľad na celé mesto.
VIAC INFO TU >>


8. Zbojnícky hrad - Soľnohrad

solnohrad

Zdroj: Soľnohrad - Ruská Nová Ves

Nad obcou Ruská Nová Ves sa nachádza zrúcanina Soľnohradu. Z pevnosti zostali už len ruiny, ale okolitá príroda a výhľad stoja za to, aby ste tento hrad navštívili. Na Zbojnícky hrad sa možno dostať po značenom červenom turistickom chodníku z obce Ruská Nová Ves, resp. novovybudovaným náučným chodníkom „Vodná cesta“ s informačnými tabuľami, ktorá vedie popri vodojeme, mokradi, potoku a troch studničkách. Trasa je nenáročná, vhodná aj pre deti. 
VIAC INFO TU >>


 

NÁŠ TIP  

Stiahnite a vytlačte si hru HON ZA ZVUKMI a vezmite so sebou na prechádzku v prírode. 
HRA LOV NA ZVUKY >>

Napíšte komentár