27. 05. 2024 Iveta 26°C Prehánky, búrky

Mobilizácia 2016

03.08.2016 Autor: Maria Bodnarova, Foto: MPO
Termín: 24.09.2016 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

WORK 03 orezzadna

Podujatie pri príležitosti 78. výročia všeobecnej mobilizácie

Už šiestym rokom sa v Bratislave koncom septembra koná spomienkové podujatie zamerané predovšetkým na prezentáciu vojenskej histórie a udalostí v posledných tragických rokoch existencie našej prvej demokratickej Československej republiky.

Hlavným bodom programu sú tento rok opäť dve ukážky s participáciou klubov vojenskej histórie. Tento rok si okrem bojov o hranice v osudové roky 1938 a 1939 priblížime aj oslobodzovanie Petržalky na sklonku druhej svetovej vojny v roku 1945. Súčasťou programu je aj niekoľko menších ukážok, ktoré si pre Vás pripravili kluby vojenskej histórie. Programom Vás počas celého dňa bude sprevádzať moderátor. Organizátorom podujatia je OZ Múzeum petržalského opevnenia.

Kedy: 24. septembra 2016
Kde: Bratislava – Petržalka, Viedenská cesta (pri hraničnom priechode Berg), areál Múzea petržalského opevnenia (objekt B-S 4 “Lány”)

Ukážky: Situácia na hraniciach republiky v roku 1938 a jej tragické udalosti, a premiéra ukážky bojov o Petržalku v roku 1945.

Vstupné: ZADARMO

Budete si môcť užiť ukážky historických udalostí, uniformovaných príslušníkov historických ozbrojených zložiek, rôznu vojenskú techniku, dobové vojenské tábory, zákopový systém s drevozemným bunkrom, sprístupnené bude aj múzeum – objekt ťažkého opevnenia B-S 4 “Lány” a mnoho ďalšieho! K dispozícii Vám bude veľké parkovisko (parkovanie zadarmo) a stánky s občerstvením.

Predbežný program ukážok: 

10:00 – Mobilizácia 1938. OZ Múzeum petržalského opevnenia Vám v tejto časti programu pripravilo nasledovné: Budete môcť vzhliadnuť bojovú ukážku, v ktorej Vám kluby vojenskej histórie priblížia dramatické a tragické udalosti, aké sa odohrávali v Československom pohraničí v období roku 1938. Od posilnenia ostrahy hraníc, cez rastúce nepokoje, až po zákerné útoky ozbrojených teroristov, ktorí boli organizovaní v susedných krajinách v Nemecku, Poľsku a Maďarsku.

Medzi ukážkami: Zaujímavý sprievodný program na pódiu. Opäť nápaditá dobová módna prehliadka, porovnávanie výzbroje a výstroje jednotlivých armád a iné.

12:00 – Oslobodzovanie Petržalky na sklonku druhej svetovej vojny v roku 1945. Bojová ukážka s plným nasadením pyrotechniky a ťažkých obrnencov.

8 160x160 Mobilizacia 2016

Ako sa ku nám dostanete: Nájdete nás na Viedenskej ceste, takmer pri štátnej hranici s Rakúskom. Ideálne sa ku nám dostanete vozidlom, alebo na bicykli po cyklochodníku.

Vozidlom: Ak pôjdete vozidlom, budete po Viedenskej ceste prichádzať smerom k štátnej hranici, po pravej strane uvidíte veľké parkovisko pre vozidlá s našou tabuľou. Tu odstavíte Vaše vozidlo a ďalej Vás pešo navedú smerové tabule. Od parkoviska sa voľnou chôdzou dostanete ku nám približne za 5 minút. Stačí sledovať cyklotrasu a tabule. Pre lepšiu orientáciu si naštudujte mapu na konci tohoto odstavca.

Bicyklom: Ak idete na bicykli z Petržalky, trasa je rovnaká ako s vozidlom (viď odstavec vyššie). Ak sa k nám chystáte napr. z centra Bratislavy, ideálne pre Vás je prejsť bicyklom po Moste SNP alebo Lafranconi a pokračovať po značenej cyklotrase až k nášmu areálu. Pre lepšiu orientáciu Vám prikladáme aj mapku s vyznačeným cyklochodníkom.

 

Napíšte komentár