01. 06. 2024 Žaneta

Prehliadky Brodzianskeho parku

06.06.2016 Autor: Simona, Foto: vopz.sk
Termín: 12.06.2016 a ďalšie Mesto:Brodzany Zdroj:stránka organizátora

Podujatie v  rámci Víkendu otvorených parkov a záhrad - prehliadky Brodzianskeho parku.

brodzany

Popis

Historický park v prírodno-krajinárskom slohu, chránený 3. stupňom ochrany. Nachádza sa v blízkosti renesančného kaštieľa zo 17. storočia a je súčasťou pamiatkového areálu SNK - Slovanského múzea A. S. Puškina. V súčasnosti prevládajú v brodzianskom parku listnaté dreviny, najväčšie druhové zastúpenie majú javor poľný a jaseň štíhly. Pred 14 drevinami sú inštalované tabuľky s textami, obsahujúcimi základné informácie a zaujímavosti o danom druhu.

Program počas podujatia

PIATOK 10. JÚN 18.00 FOLKOVANIE POD STROMAMI (Folkový klub Partizánske) - folkové hranie a počúvanie pod stromami v parku, treba si priniesť vlastnú deku/karimatku na sedenie.

SOBOTA 11. júna: 10.00 a 12.00 Vtáctvo Brodzianskeho parku Ornitologické exkurzie spojené s pozorovaním vtáctva Brodzianskeho parku a poznávaním vtáčích hlasov pod vedením nezávislého ornitológa Mgr. Radovana Jambora, PhD. z ORNIS Birds Control & Monitoring. Na návštevníkov čaká viac ako 30 druhov vtáctva parkovej vegetácie a potoka Geradza. Budeme ich pozorovať aj počúvať. Výklad bude sústredený na ekológiu vtáctva a význam parkovej zelene.

12. JÚN: 11.00 - 13.00 ENVISTÁNOK STROMU ŽIVOTA - environmentálne aktivity pre deti 15.00 FOLKOVANIE POD STROMAMI (Folkový klub Partizánske) - folk na terase pri kaštieli (v areáli brodzianskeho parku).

Zaujímavé rastlinné druhy

Okrem domácich drevín sú zastúpené i cudzokrajné dreviny: ginko dvojlaločné, beztŕňovec dvojdomý, gledíčia trojtŕňová, ľaliovník tulipánokvetý, ambrovník styraxový, orech čierny, sakura a platan javorolistý. Najstaršie jedince platana javorolistého boli zasadené v polovici 19. storočia ako drevina typická pre dobové šľachtické parky.

História objektu

Od roku 1844 do 1945 bol súčasťou šľachtického sídla Friesenhofovcov a Oldenburgovcov, obe rodiny sa podieľali na jeho zveľaďovaní a kultivovaní. Po 2.svetovej vojne a odchode posledných majiteľov kaštieľa bol park zanedbaný a spustnutý. S revitalizáciou a úpravou sa začalo až po zriadení múzea.

Vzácnosť, zaujímavosť

V roku 1979 bola v parku umiestnená centrálna pieskovcová socha A. S. Puškina, ktorú o desať rokov neskôr doplnili busty slovenských a ruských spisovateľov z bronzu a z pieskovca. Nezameniteľný kolorit parku dotvárajú vodné kaskády potoka Geradza, ktorý preteká parkom a je obývaný vodnými živočíchmi a vodným vtáctvom.

Napíšte komentár