20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Netradičné nátierky (nielen) pre deti - robievate ich?

Autor: Simona
breakfast gcc8c79be6 1280

Zdroj: pixabay.com

Rozmýšľate čo deťom na desiatu či večeru? Čo tak vyskúšať nové nátierky? Klasické nátierky sme už spísali v našom článku TOP 10 tipov na chutné nátierky pre deti, ak máte chuť vyskúšať niečo nové, vyberte si z našej ponuky.

Nátierka z balkánskeho syra

Skvelá nátierka, ktorú ocenia deti, ale aj návšteva. Potrebujete balkánsky syr, maslo (ideálne zmäknuté v izbovej teplote kvôli ľahšiemu spracovaniu), strúčik cesnaku. Syr postrúhate na malom strúhadle, primiešate maslo a pridáte pretlačený strúčik cesnaku. Všetko spolu premiešate, soliť netreba, balkánsky syr je dostatočne slaný. Za nás pochúťka číslo 1. Ak chcete, kvôli efektu a chuti môžete prisypať trošku sušenej bazalky, alebo nasekanej čerstvej pažítky.

freepic

Zdroj: freepik.com

Šmitec - teplá nátierka z Nivy

Netradičná nátierka, ktorá je skvelá napríklad aj na hrianky, či pečený chlebík. Potrebujete jeden trojuholník klasickej nivy, maslo, cibuľu a mletú červenú papriku. Ak máte doma mikrovlnku, môžete nátierku pripraviť v nej, my mikrovlnku nemáme, tak všetko topíme na panvici. Nivu si nakrájate na menšie kúsky a spolu s maslom (cca 50-100g podľa chuti, my už to robíme od oka) dáte spolu roztopiť, na panvici na miernom ohni miešame až do roztopenia. Pridáme mletú červenú papriku a jednu menšiu cibuľku nakrájanú na malé kocky. Nátierka je naozaj skvelá!

Cviklová nátierka

Jednoduchá cviklová nátierka si nájde fanúšikov určite aj u vás doma.  Potrebujete jednu väčšiu cviklu (tú si buď môžete kúpiť už uvarenú, vákuovo zabalenú alebo si uvaríte a ošúpete), tavený syr - vačšie balenie a soľ podľa chuti. Cviklu postrúhate na menšom strúhadle, primiešate syr a dochutíte soľou. Krásna farba prekvapí aj hostí!

colorful hummus arrangement high angle

Zdroj: freepik.com

Mrkvovo - cesnaková nátierka

Klasickú cesnakovú nátierku viete oživiť jednou nakrájanou mrkvou na drobno. Neveríte? Zmiešajte strúčik cesnaku (alebo dva) s jedným taveným syrom a postrúhajte mrkvu na malom strúhadle. Nátierka je mrkvou odľahčená a má aj krásnu farbu.

Domáca paštéta z kuracích pečienok

Naša obľúbená, aspoň počas hodov, kedy zvykneme chystať paštétu s domácimi lokšami, alebo natrieme paštétu na minibagetky. Potrebujeme kuracie pečienky, cibuľu, majoránku, soľ, čierne korenie, trochu bieleho vína (ak máte otvorené v chladničke, dá sa aj bez neho). Pečienky si pripravíte klasicky akoby ste ich chceli servírovať k obedu s ryžou :) Ideálne na masti, podliať troškou bieleho vína, a my pridávame aj viac cibule, na ktorej pečienky dusíme. Po udusení okoreníme a dosolíme a necháme vychladnúť. Následne vymixujeme ponorným mixérom aj s cibuľkou, hustotu si sami postupne zvyknete nastaviť podľa seba. My dávame paštétu do malých pohárikov a zalejeme zvlášť roztopenou masťou, ktorá pekne po chvíli stuhne, dozdobíme domácimi bylinkami. 

freepik

Zdroj: freepik.com

Rybacia nátierka

Pochúťka, ktorú naše deti milujú. Potrebujete sardinky v oleji, 1-2 vajíčka natvrdo, maslo, horčicu, nadrobno nakrájanú cibuľku, soľ a čierne korenie. Roztlačíte vidličkou (sardinky, vajíčka), premiešate spolu a natierate na chlebík :)

Ďalšie super tipy na nátierky a pomazánky pre deti nájdete aj v našom článku TOP 10 tipov na chutné nátierky pre deti, Ak máte vlastný recept, potešíme sa, keď nám zašlete info a my článok doplníme. Dobrú chuť :)

Napíšte komentár