24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Vyhliadková veža Zbojská

Autor: Annie
Adresa:Pohronská Polhora Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Vyhliadková veža Zbojská sa nesie v znamení ľudovej architektúry a nachádza sa na území Národného parku Muránska planina nad sedlom Zbojská medzi obcou Pohronská Polhora a mestom Tisovec.

Štvorhranná veža obložená šindľom bola postavená v roku 2016 Štátnou ochranou prírody SR. Nádherný výhľad na prírodné bohatstvo si môžu vychutnať nielen turisti, ale zároveň slúži aj odborným pracovníkom na realizáciu monitoringu chránených druhov živočíchov. K veži vedie lesný chodník s miernym stúpaním cez otvorenú lúku, pre menej zdatných je k dispozícii Zbojnícka strela – vyhliadkové auto so šoférom.

V  spodnej časti veže sa nachádza kaplnka Sv. Juraja s osobitným vchodom. Rozhľadňa je výnimočná aj svojim interiérom. Pri vstupe do veža sa nachádza menšia izba s vypreparovanými lesnými zvieratami, ktoré podávajú obraz o miestnej faune. Na prvom poschodí sú umiestnené pamätné kroniky pod dohľadom drevenej sochy pustovníka. Druhé poschodie sa nesie v duchu ovčiarstva. Tretie poschodie je venované zbojníctvu, ktoré dalo meno lokalite Zbojská. Neďaleko veže stojí i nadrozmerná drevená socha najobávanejšieho tunajšieho zbojníka Jakuba Surovca, ktorá je súčasťou náučného zbojníckeho chodníka, vedeného Čertovou roklinou s menšími rebríkmi.

Po absolvovaní prehliadky všetkých poschodí musíte vystúpiť po strmých schodoch až na vrchol a zazvoniť na zvon Hronca. Tu sa vám naskytne rozprávkový pohľad na sedlo Zbojská, Čertovu dolinu, vrch Kučalach či Fabovu hoľu.

Oproti veži sa nachádza obľúbený Salaš Zbojská s detským kútikom "košiarikom pre jahniatka" a ihriskom. Nájdete tu príjemné prostredie pri chutných tradičných jedlách a špecialitách z baraniny, ktoré Vám spestrí obsluha v krojoch, miestna ľudová hudba a milé zvieratká.

Mapa: N 48° 44′ 24″ E 19° 51′ 9″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár