19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Vianočné zvyky a tradície na Slovensku

Autor: Danka, Foto: Sdetmi.com
cinnamon stars 2991174 641

Zdroj: pixabay.com

Slovensko je krásna krajina a v každom jeho kúte sa Vianoce slávia inak:) Tieto najväčšie a zároveň najkrajšie kresťanské sviatky v roku sa v mnohých krajinách  slávia inak. Aj u nás na Slovensku majú v každom kraji iné zvyky a tradície.  Poďme sa preto spolu pozrieť, v ktorom kraji majú aké vianočné zvyky, tradície a recepty.

 

Advent

christmas 4674966 640

Zdroj: pixabay.com

 

Na Slovensku sa na Vianoce - sviatky narodenia Ježiška, pripravujeme už štyri týždne dopredu. Toto obobie sa nazýva Advent - práve v tomto období chodíme častejšie do kostola, kupujeme alebo pripravujeme darčeky pre našich najbližších či si zdobíme svoje príbytky vianočnými dekoráciami alebo ozdobami. Určite všetci máme v tomto čase na stole adventný veniec - so 4 sviečkami, ktoré symbolizujú počet adventných nedieľ.  Položený býva väčšinou na jedálenskom stole a znamená nádej a slávu tomu, ktorý prichádza. U tých našich drobcov je zas veľmi obľúbený adventný kalendár. Každý deň od 1.12 si otvoria jedno okienko a v ňom nájdu nejaký malý darček - či už mlsnotku, alebo malú hračku... 

Štedrý deň - 24. decembra

christmas 2874137 640

Zdroj: pixabay.com

 

V tento deň na Slovensku začíname sláviť Vianoce. Najväčším sviatkom Vianoc je  však 1. sviatok vianočný - 25. decembra – deň Kristovho narodenia. Na Štedrý deň sa zvykne dodržiavať pôst, ktorý končí presne o polnoci. Určite si aj vy pamätáte, a používate to aj pri svojich detičkách,  že ak vydržia do večere nič nejesť, uvidia  zlaté prasiatko.  Medovníčky či iné vianočné pečivo už máme napečené niekoľko dní dopredu. Jedlá, ktoré sa podávajú sa líšia podľa zvykov a tradícií v rôznych regiónoch Slovenska. Spravidla však na bohato prestretom štedrovečernom stole nesmie chýbať cesnak, med, oblátky, kapustnica, ryba, zemiakový šalát, opekance, koláče, ovocie. Po večeri sa spievajú koledy, rozbaľujú vianočné darčeky, Mnoho ľudí sa zúčastňuje polnočnej omše, aby oslávili narodenie Ježiša Krista a zaspievali si najkrajšiu vianočnú pieseň „Tichá noc, svätá noc“. 25. decembra a 26. decembra sa rodiny stretávajú alebo sa ide do kostola.

Najznámejšie povery týkajúce sa Vianoc:

  • Až do večera sa udržiaval pôst a čarovaním sa veštilo všetko, čo sa týkalo zdravia, úspechov, budúcej úrody i osobného života.
  • Cudzia žena nesmela vstúpiť do domu, lebo by to znamenalo nešťastie a zlým znamením bolo, ak bolo potrebné niečo si požičať.
  • Pôst sa končil, keď vyšla na oblohe prvá hviezda.
  • Ľudia sa práve v tento deň snažili kontrolovať svoje správanie a konanie, pretože verili, že ako tento deň prežijú, tak budú žiť a robiť po celý nasledujúci rok. 
  • V tento deň nesmela zavesiť opraná bielizeň, pretože sa verilo, že ten, komu patrí, čoskoro umrie. Ak gazdiná mala sliepky, nesmela pri počas štedrovečernej večere obsluhovať, aby sliepky nevstávali z nevysedených vajec.
  • Magická moc sa pripisovala práve vianočnému pečivu. Často z upečeného pečiva dávali aj  sliepkam, aby dobre znášali vajcia. 
  • Okrem chlebov, posúchov a opekancov sa na Vianoce piekli aj koláče z kysnutého cesta. Dostatok napečeného pečiva mal byť predzvesťou hojnej úrody v nasledujúcom roku. Na Štedrý večer sa mal každý najesť dosýta.

Západné Slovensko

cookie 2957985 640

Zdroj: pixabay.com

Čo sa týka vianočných koláčikov, tak okrem klasických lineckých koláčikov, medovníkov, medvedích labiek, vanilkových rožkov atď. sú tu veľmi obľúbené záviny plnené makom, mletými orechmi alebo tvarohom. Populárny je tu aj štedrák – kysnutý koláč s viacerými náplňami – tvarohom, lekvárom, makom a orechmi.

Štedrá večera

christmas 2984210 640

Zdroj: pixabay.com

  • Zvyky: Zo zvykov sa v niektorých rodinách zachovala rybia šupinka odložená v peňaženke (symbol hojnosti) či rozkrojenie jabĺčka pri štedrej večeri (ak bolo vo vnútri zdravé, zdravím bude po celý rok rodina požehnaná). U nás si ešte dávame aj medový krížik na čelo. 
  • Jedlo: na úvod samozrejme nesmú chýbať oblátky, ktoré sa jedia s medom a cesnakom (tradičný zvyk aby bola rodina zdravá a silná po celý rok).  V niektorých domácnostiach sa oblátky jedia iba čisté, alebo iba s medom. V niektorých oblastiach sa stretnete aj s tzv. opekancami – sladké pečivo - niečo ako dukátové buchtičky, zaliate mliekom a posypané makom a cukrom. Opekance sú pod mnohými inými názvami typickým vianočným pokrmom takmer vo všetkých oblastiach Slovenska.
  • Ako polievka sa podáva kapustnica s údeným mäsom a hubami, hubová alebo rybacia polievka halászle niekde sa podáva aj šošovicová polievka na kyslo. 
  • Ryba - najčastejšie kapor alebo filé, sa vypráža alebo pripravuje na masle. Neodmysliteľnou a dá sa povedať najdôležitejšou prílohou, bez ktorej si Vianoce nevieme predstaviť je majonézový zemiakový šalát. Podáva sa aj jeho verzia bez majonézy v sladko-kyslom náleve.

Stredné Slovensko

the christmas tree 1081321 640

Zdroj: pixabay.com

Táto časť Slovenska je tiež veľmi bohatá na vianočné zvyky a tradície. V každej oblasti sa slávia Vianoce inak, poďme si priblížiť tie najznámejšie a najzaužívanejšie zvyky a jedlá.

Štedrá večera:

  • Zvyky: Vo veľa rodinách sa stále dodržiava zvyk jedného taniera navyše pre náhodného hosťa alebo tuláka. Niektorí si zas dávajú pod obrus peniaze na zabezpečenie bohatstva a cesnak na stôl ako symbol zdravia pre všetkých členov rodiny.  Štedrá večera začína ako skoro v každej časti Slovenska krátkym príhovorom hlavy rodiny. Potom nasleduje modlitba najstaršieho člena za celú rodinu. Ďalej nasledujú oblátky s medom a cesnakom. V okolí Oravy sa hlavne vo viacgeneračných rodinách zachovalo mnoho z pôvodných zvykov – napr. nohy stola zviazané reťazou, aby bola rodina stále pohromade,  zrno na vianočnom stole symbolizuje hojnosť.  Hospodárskym zvieratám sa dáva chlieb s medom, aby boli zdravé.
    garlic 1374329 640

    Zdroj: pixabay.com

  • Polievka: už tradičnou polievkou je na strednom Slovensku kapustnica – tak ako inde na mnoho spôsobov, napr. s hubami (v okolí Liptova), rybacia kapustnica (hlavne v okolí Žiliny) alebo hríbová či slivková polievka (oblasť okolo Rimavskej Soboty). Na Orave je obľúbená kapustnica, s hubami a údenou rybou, so smotanou a navrch sa ešte aj pridáva opražená cibuľka.  Niektorí ju podávajú aj so zemiakovou kašou. 
  • Ryba: tak ako skoro všade podáva sa vyprážaná (najčastejšie kapor alebo pstruh) a klasický zemiakový majonézový šalát. V okolí Martina sa ešte podáva aj pečená hus alebo kačka. V okolí Rimavskej Soboty sa zas robieva tzv. “slávnostný trojboj” – z kapusty, klobásy a jaterničiek. Samozrejme nesmú chýbať sladké makové opekance.
    duck 2957809 640

    Zdroj: pixabay.com


Východné Slovensko

Na východnom Slovensku zas pred Vianocami dodržiavajú pôstny advent, počas ktorého by sa mali vzdať akejkoľvek zábavy, vyhýbať sa aj ťažkým jedlám a venovať sa hlavne modlitbe a príprave na príchod malého Ježiška. Aj na štedrý deň je až do večere prísny pôst.

Štedrá večera:

  • Zvyky: Vianočný stromček zvyknú ozdobovať až v tento deň. Pred štedrou večerou sa tiež spoločne modlia a ďakujú za celý rok, za zdravie rodiny, spomínajú na príbuzných, ktorí tu už bohužiaľ nie sú medzi nimi. Tanierik na stole je pre chýbajúceho člena rodiny alebo pre toho, kto v tomto roku v rodine zomrel. Potom nasleduje oblátka s medom a cesnakom, v niektorých častiach chlieb s medom a cesnakom. Nesmú na stole chýbať jablká a orechy, ktoré sú symbolom zdravia a hojnosti. Pred  večerou sa všetci rodinní príslušníci umyjú vo vode, do ktorej bola hodená minca - aby boli zdraví a bohatí. Dievčatám sa urobia krížiky z medu na čelo, aby boli dobré a aby ich chlapci ľúbili. 
    walnuts 558488 640

    Zdroj: pixabay.com

  • Vianočná polievka je opäť kapustová – s hubami a klobásou, hubová – nakyslo alebo s ryžou, v okolí Starej Ľubovne aj hrachová, fazuľová či šošovicová polievka. Na Zemplíne  nesmie v niektorých rodinách k polievke chýbať  tradičný “biely zemplínsky koláč” – je nasladko, ale podáva sa k slaným jedlám.
  • Jedlá sú tu tiež veľmi rozmanité –  jedávajú sa pirohy plnené zemiakmi, tvarohom či bryndzou, vyprážaná ryba a zemiakový šalát a v neposlednom rade makové opekance.
    potatoes 579101 640

    Zdroj: pixabay.com

Pravoslávne Vianoce

christmas 5705046 640

Zdroj: pixabay.com

V pravoslávnych rodinách na východe Slovenska sa oslavujú Vianoce až 6. januára. Bohatosťou zvykov a tradícii sa vyznačujú najmä tradície Rusínov, ktorí tvoria význačnú časť pravoslávnych, a preto sa oslavy Vianoc podľa juliánskeho kalendára sa niekedy u nás nazývajú aj ako Rusínske (rusnácke, ruské) Vianoce. 

Štedrá večera:

Na Štedrý deň: Svjatyj večur sa všetci tešia. Všetci sa mimo iného pripravujú aj na štedrú večeru, aj keď jej súčasťou by mali byť ešte stále len pôstne jedlá (nemala by tam byť ani ryba). Pred štedrou večerou sa členovia rodiny poumývajú v studenej vode. Všetky jedlá majú už pripravené, aby nikto, ani gazdiná, nemuseli odbiehať od stola. Ak niekto z rodiny nie je prítomný, odložia mu na stôl tanier. 

Štedrá večera sa začína spoločnou modlitbou v staroslovienčine. Po nej zvyčajne pán domu povie úvodnú reč. Gazdiná následne vyznačí každému na čelo kríž z medu. Následne sa prítomní začnú ponúkať z navarených pokrmov. Dôležité je, že musia zo všetkého jedla aspoň trošku okoštovať. Začína sa cesnakom, medom, oblátkami, chlebom a soľou. Potom sa podávajú jedlá: pôstna  kapustnica (bez klobásy), hubová mačanka, domáci šalát (s rybou), plnené pirohy a makové bobaľky. Po absolvovaní večere  sa členovia rodiny pomodlia, idú sa pozrieť pod vianočný stromček a vyberú sa na bohoslužbu.

Na druhý deň už nie je pôst, a tak je nálada a oslava sviatkov radostná. Veriaci sa už zdravia pozdravom Christos raždajetsja! Slavite Jeho! Von vychádzajú koledníci a spievajú prekrásne pravoslávne koledy.


 Mohlo by Vás zaujímať:

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Hana Nemešova 25.12.2022, 19:29

    Som zo zapadneho Slovenska, večeru zahájime sviatočným vinšom, po ňom nasleduje oplátka s medom cesnakom a nasekanym orieškom. Po oplátke nasleduje prípitok. Potom si zvykneme podelit ovocie každý dostane kúsok jabĺčka, mandarinky, bananu. Potom nasleduje šošovicová polievka, kapor so šalátom. Počkame kym všetci dojedia a pomaly sa presunieme k stromčeku pozrieť či nás počas večere navštívil Ježiško.

  • Hana 23.11.2020, 10:35

    Veľmi pekný príspevok

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár