25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Vyhliadková veža na vrchu Turecká

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Rudná Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

„Náučný chodník Turecká“ sa venuje baníckej a lesníckej tematike a má dĺžku 8,2 km. Na trase chodníka je rozmiestnených 26 ks náučných tabúľ a 2 altánky slúžiace na oddych. Najvyšším bodom náučného chodníka je vrchol Tureckej v n.m.v. 954 m. 

Prístup a turistika na vrch Turecká

Našu túru sme začali len kúsok od miestneho úradu v obci xxx. Hneď vedľa cintorína sa nachádza prvá náučná tabuľa z celkového počtu 25. Náučný chodník, ktorý sa zaoberá baníctvom a banskými dielami v okolí, vedia popri celom okruhu na vrch Turecká a späť do obce. Na okruhu nájdete aj dva altánky/posedenia, kde si s deťmi môžete dať malé občerstvenie.

Po približne 1,5 hodine túry sme sa dostali priamo na vrch Turecká s kovovou rozhladňou, ale pekným výhľadom. Za dobrého počasia je možné pozorovať aj Vysoké Tatry, či napríklad neďalekú Kráľovú hoľu. Priamo pod rozhľadňou s ľahkosťou spozorujete aj kaštieľ Betliar.

Cesta späť už bola rýchlejšia, dole kopcom, turistické značenie však bolo slabšie a viackrát sme museli využiť aj turistické mapy v mobile.

Túra bola pre nás a naše deti (vo veku  8 a 10 rokov) z kategórie mierne náročná, počas výstupu však bolo zaujímavé čítať si náučné tabule, či pozrieť na vybudované (žiaľ už veľakrát schátrané) banícke diela, ktoré sa nachádzajú pozdĺž cesty.

Náš výlet sme zakončili návštevou kaštieľa Betliar v obci Betliar, kde môžete deti potešiť napr. Točenou zmrzlinou, či chutným obedom.

Mohlo by vás ešte zaujímať:

Mapa: N 48° 39′ 36″ E 20° 29′ 19″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár