25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Hry s perom a papierom, ktoré neomrzia

Autor: MS

Kdekoľvek ste, papier a ceruzku nájdete vždy. A nie je nič ľahšie, ako si zahrať dobrú hru, pri ktorej sa zabavia rovnako deti aj dospelí. Určite niektoré poznáte všetci zo svojich detských čias, ale predstavíme vám aj pár nových, menej známych hier.

Piškvorky

20200322 165955

Zdroj: sdetmi.com

Hra, ktorú pozná snáď každý. Pamätám si, ako sme ju s mojim susedom v lavici hrávali niekedy aj cez vyučovanie.

Hra je pre dvoch hráčov a hrá sa na štvorčekovom papieri, ale ak ho nemáte, štvorčeky si poľahky dokreslíte.

Hráči striedavo kreslia na papier – jeden kolieska a druhý krížiky. Víťazom sa stáva ten hráč, ktorému sa ako prvému podarí na papieri vytvoriť súvislú radu piatich svojich symbolov v ľubovoľnom smere v stĺpci, riadku alebo diagonálne.

Veľa z uvedených tipov v článku viete hrať aj pre menšie i väčšie deti deti zaujímavejšou formou -  formou spoločenskej hry z eshopu od dodávateľa hier Piatnik.cz. Piškôrky napríklad nájdete tu.

Lodičky

20200322 165906

Zdroj: sdetmi.com

Strategická hra pre 2 hráčov. Na začiatku hry sa obaja hráči dohodnú na tvare a počte lodí a či je možné ich otáčať. Každý z hráčov má k dispozícii papier, na ktorom má nakreslené ideálne na štvorčekovom papieri dve prázdne polia označené súradnicami, každú o rozmeroch 10×10 polí.

Hráči zakreslia do jedného zo svojich polí dohodnuté tvary lodí tak, aby si ich navzájom nevideli. Druhé pole hráči použijú na zakresľovanie svojich výstrelov. Zakreslené lode sa nesmú prekrývať. Každá loď zaberá určitý počet polí, podľa toho, na akých tvaroch lodí sa hráči dohodnú (2x3 políčka, 1x1 políčka, 1x6 políčok..). Po tajnom rozmiestnení lodí hráči striedavo vykonávajú jednotlivé "výstrely". Pri každom vykonaní výstrelu hráč, ktorý je na ťahu, povie súradnice svojho výstrelu napr. políčko A8. Ak sa na danom poli nachádza nejaká loď, súper oznámi strieľajúcemu hráčovi, či došlo k zásahu alebo nie. Ak áno, označí zásah krížikom, ak nie, bodkou. Po zasiahnutí všetkých polí lode, je loď potopená.

Víťazom hry sa stáva ten hráč, ktorému sa ako prvému podarí potopiť všetky súperove lode.

Meno, mesto, zviera, vec

20200322 170022

Zdroj: sdetmi.com

Hra, ktorá sa doteraz hrávala v družine a pamätáme si ju aj my rodičia. Na papier do stĺpcov si všetci hráči napíšu nápisy Meno, Mesto, Zviera, Vec. Jeden z hráčov začne v duchu hovoriť abecedu, ďalší ho zastaví a hráč nahlas povie písmeno, na ktorom ho zastavil.

Všetci hráči hneď začnú písať do príslušných stĺpcov slová (meno, mesto, zviera a vec), ktoré sa začínajú na dané písmenko. Hráč, ktorý prvý vypíše všetky slová, zakričí STOP. V tej chvíli hráči prestanú písať a začínajú sa počítať body. Za každé vhodné slovo v stĺpci každý hráč získava bod. Za nesprávne vyplnené alebo prázdne políčko je nula bodov.

Kto, kde, s kým, čo robí?

20200322 180624

Zdroj: sdetmi.com

Toto je ozaj vtipná hra a deti sa pri nej nasmejú. Podstatou hry je do stĺpcov napísať KTO, KDE, S KÝM, ČO ROBIL. Prvý hráč napíše do kolonky KTO nejakú osobu ako napr. Janka (poštár, Shrek...) a preloží papier, aby ostatní hráči nevideli, čo napísal a posunie ďalšiemu hráčovi. Ďalší hráč dopíše do nasledujúceho stĺpca KDE - miesto napr. v škole (v snehu, na tábore...) a opäť preloží papier. Takto sa vystriedajú všetci hráči, až kým nevyplnia posledný stĺpec. Na koniec hráči papier roztvoria a prečítajú vetu, ktorá vznikla. Fantázii sa medze nekladú :)

Nebo, peklo, raj

Zábavná hra pre deti a ich kamarátov. Potrebujete k tomu papier a pero, prípadne pastelky. Základom pre poskladanie je papier vystrihnutý do tvaru štvorca, ktorý sa poskladá do požadovaného tvaru – viď. postup vo videu.

Vrchná časť sa vyfarbí rôznymi farbami. Ak nemáte pastelky, môžete tam nakresliť rôzne tvary, ako napríklad, kruh, hviezdičku, kvet a podobne. Do vnútorných políčok sa napíšu čísla a pod každým číslom je schovaná buď nejaká úloha, ktorú musí hráč spraviť alebo „veštba“ či vtipný status – záleží na kreativite tvorcu. Hráč si postupne od vrchu vyberá symboly či čísla, ktoré druhý hráč vyhláskuje a postupne odkrýva symbol za symbolom, podľa pokynov druhého hráča, až kým neroztvorí poslednú, kde sa skrýva úloha, pokyn či status pre kamaráta.

Šibenica

20200323 114437

Zdroj: sdetmi.com

Jeden z hráčov si vymyslí slovo a na papier napíše toľko čiarok, koľko má slovo písmen. Druhý sa slovo snaží uhádnuť a vyslovuje rôzne písmená abecedy. Ak sa vyslovené písmeno v slove nachádza, napíše sa na príslušnú čiarku. Za každé písmeno, ktoré sa v slove nenachádza, sa nakreslí jedna časť šibenice až po telíčko obesenca. Hráč vyhráva vtedy, ak stihne slovo uhádnuť skôr, ako je šibenica s obesencom hotová.

Slová v slove

20200322 180548

Zdroj: sdetmi.com

Vymyslite si jedno dlhé slovo a napíšte na papier. Stanovte si čas napr. 2 minúty, za ktorý sa budete snažiť z písmen v slove poskladať čo najviac slov. Ten, kto vytvorí najviac slov, vyhráva.

Preteky

20200323 115810

Zdroj: sdetmi.com

Na papier si nakreslite kľukatú pretekársku dráhu s označením štart a cieľ. Do dráhy si môžete prikresliť aj pár prekážok na sťaženie. Budete potrebovať ceruzku alebo pero, ideálne iných farieb. Na štarte si urobte bodku a potom vezmite ceruzku/ pero a zvrchu na ňu zatlačte. Ceruzka vystrelí a spraví čiaru, ktorá predstavuje dráhu, ako ďaleko ste zašli. Na jej konci urobte bodku, to bude váš východiskový bod pre ďalšie kolo.  Takto sa hráči striedajú a ten čo prvý príde do cieľa, vyhráva.

Kreslenie postavy

20200323 142319

Zdroj: sdetmi.com

Zábavná hra pre celú rodinu alebo partiu kamarátov. Prvý hráč kreslí hlavu, ktorú následne prekryje papierom /do harmoniky/ aby ju ostatní nevideli. Ďalší hráč nakreslí trup a opäť prekryje, ďalší kreslí postavu od brucha nižšie a opäť prekryje a takto sa pokračuje až po topánky. Najväčšia zábava nastáva na konci, keď sa papier rozloží :)

Kto som?

20200323 142350

Zdroj: sdetmi.com

Podľa toho, aký je počet hráčov, sa pripravia papieriky, do ktorých každý z hráčov napíše osobu, osobnosť, rozprávkovú postavu, zamestnanie, zviera alebo vec. Papieriky sa poskladajú a vložia do nádoby, z ktorej si potom každý vylosuje jeden. Opačnú stranu papierika si nasliní bez toho, aby si papierik prečítal a nalepí na čelo. Potom sa tento hráč pýta ostatných otázky, na ktoré sa dá odpovedať iba odpoveďami "áno" alebo "nie" s cieľom uhádnuť, čo má napísané na papieriku.

Origamy

Na nete je množstvo návodov ako si z papiera poskladať rôzne zvieratká a veci. Stačí ísť podľa návodu a bude to pre vás hračka.

Lietadielko - lastovička

Lietadielko by mal vedieť poskladať každý šikovný tatinko, nakoľko túto zábavku určite v detstve vyskúšal. Existujú rôzne verzie, ako na to. 

Šesťuholník - SIM

pic273139

Zdroj: sdetmi.com

 

Hra je pre dvoch hráčov, z ktorých každý použije jednu farebnú ceruzku. Hráči na striedačku kreslia čiaru medzi dvoma bodmi šesťuholníka. Ten hráč, ktorý nakreslí trojuholník spojením 3 bodov vo svojej farbe, prehráva. Hra má maximálne 15 ťahov.
Vyskúšajte - Hráme sa s deťmi: Preberanie motúzikov

 

 

Napíšte komentár