26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Ako pomôcť Ukrajine? Zoznam dôveryhodných kontaktov na organizácie, ktoré pomáhajú

Autor: MS
BeFunky collage 12

Zdroj: ktopomozeukrajine.sk

Viaceré zbierky materiálnej pomoci boli nateraz ukončené predčasne z dôvodu naplnenia kapacít!  Ďakujeme za vašu ochotu a solidaritu! Prosíme však - šetrite si sily! Naša pomoc bude potrebná dlhodobo. Ak chcete prispieť, najlepšie pomôžete finančným darom, ktorý pomáhajúce organizácie využijú flexibilne na to, čo bude práve potrebné.
Prispieť môžete aj na webe www.ktopomozeukrajine.sk

Silným prejavom solidarity je aj účasť na zhromaždeniach a kultúrnych podujatiach za mier na Ukrajine. Je to dôležitý signál aj smerom k našej spoločnosti a vládnym predstaviteľom, najmä je to však povzbudenie pre Ukrajincov a Ukrajinky žijúcich na Slovensku. Dajme im vedieť, že sme s nimi!

Kde môžete finančne prispieť?


Chcete ponúknuť ubytovanie alebo inú aktívnu pomoc pre Ukrajincov?

Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine cez online platformu spája viac ako tridsiatku všetkých takých mimovládok, ktoré chcú niečo robiť, s tými, ktorí pomoc potrebujú. Nájdete tam postup, čo robiť v prípade, že ponúkate materiálnu pomoc, pomoc s odvozom, ubytovanie alebo ste samospráva.

Cez tento formulár môžete ponúknuť ubytovanie, právnu pomoc, zdravotnú starostlivosť, psychologickú pomoc, prevoz, prekladateľské práce či iný typ pomoci.

Aj vy môžete pomôcť - darovaním krvi! Červený kríž spúšťa mobilné odbery ako prejav solidarity: https://redcross.sk/daruj-krv/darovanie-krvi-ako-prejav-solidarity/


Informácie pre Ukrajincov, kde hľadať?

Na stránke www.ukraineslovakia.sk sú aktualizované informácie o situácii na hraničných prechodoch aj užitočné kontakty.

Na štátnom webe https://ua.gov.sk/sk.html sú informácie pre Ukrajincov a Ukrajinky prichádzajúcich na Slovensko kvalitne spracované v troch jazykoch. Prosíme, pomôžte zdieľaním tejto informácie.

Slovenské železnice zaviedli bezplatnú dopravu pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny, podrobnosti nájdete v tomto článku: https://www.zssk.sk/aktuality/mimoriadne-opatrenie-vo-vlakoch-zssk-v-suvislosti-s-konfliktom-na-ukrajine/

Onkologickí pacienti, ktorí sa dostali z Ukrajiny na územie Slovenska a potrebujú pomoc, nájdu ju na webe www.lymfom.sk

ZDROJ: Informácie prevzaté zo stránky https://ktopomozeukrajine.sk/ 

Napíšte komentár