28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Rastlinný kostol sv. Ladislava

Autor: Zuzka
Adresa:Obec Debraď Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Jedinečný Rastlinný kostol sa na nachádza na krásnom a tichom mieste v katastri obce Debraď na Jasovskej planine. Rastlinný kostol bol vybudovaný na základoch kostola Svätého Ladislava. 

Okolo roku 1500 na čistinke okolo prameňa Svätého Ladislava dal Bátkay Domonkos postaviť kostol, ktorý neskôr Turci zničili. V 19. storočí z kostola ostala len úplne schátraná ruina.  Po 2.svetovej vojne bola na mieste pôvodného kostola postavená kaplnka. Prameň aj s kaplnkou boli obľúbeným pútnickým miestom, kvôli údajným zjaveniam Panny Márie. Kaplnku však v 50-tych rokoch 20. storočia dal vtedajší režim vypáliť. 

Kedže sa kostol nachádza v bezprostrednej blízkosti Slovenského raja a preto Úrad na ochranu životného prostredia schválil jeho obnovu  len za podmienok, že sa použijú prírodne a ekologicky prijateľné materiály. Na stredovekých základoch kostola postupne vyrástol kamenný múrik a na ňom symbolická drevená konštrukcia v tvare niekdajšieho chrámu. Strom, ktorý rástol medzi základmi stavby, bol ponechaný na svojom mieste, takže prečnieva cez vôkol postavené trámy a tvorí dominantu stavby.  Drevenú konštrukciu pomaly obrastajú popínavé rastliny.
Tak vznikol na mieste starobylého chrámu nový, tzv. Rastlinný kostol.

Povesť

Povesť hovorí o tom, ako uhorský kráľ Ladislavov bojoval s Kumánmi a jeho vojsko bolo oslabené, pretože im chýbala voda. Kráľ vtedy zabodol svoj meč do zeme a vytvoril znak kríža a začal sa modliť. Keď meč zo zeme vytiahol, z mieste vytryskla voda. Práve preto je tento vodný prameň dnes známy ako Ladislavova vyvieračka.

Trasa 

Z obce Debraď - je to najkratšia cesta, ktorou sa dá dostať priamo ku kostolíku, avšak po neoznačenom lesnej ceste.  Cesta je dlhá asi len 2 km.
Z obce Drienovec - po žltej turistickej značke na Ladislavovu vyvieračku. Terén je ľahký a nenáročný, dá sa povedať, že je to dlhšia prechádzka.  Cesta trvá necelé 2 hod. Trasu zvládnu aj rodiny s deťmi. 
Z obce Jasov - po žltej turistickej značke

Pri kostole je vybudovaný altánok a je tu možnosť opekania. 

 

 

Napíšte komentár