19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Viniansky hrad

Autor: Zuzka
Adresa:Vinné Telefón:- E-mail:zemplinskehrady@gmail.com www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Viniansky hrad je zrúcanina gotického hradu z 13. storočia pri obci Vinné v okrese Michalovce. 

Hrad postavili pravdepodobne na ochranu cesty, ktorá viedla do Poľska. Počas bojov uhorského kráľa Mateja a poľského panovníka Kazimíra IV. v roku 1466 objekt ťažko poškodili. Začiatkom 16.storočia hrad opravili a opevnili. Ešte v tom istom storočí ho cisárske vojsko pri dobýjaní opäť poškodilo. Majitelia hradu  Sztárayovci, objekt v polovici 17.storočia opustili nepohodlné sídlo. Začiatkom 18.storočia pri likvidovaní protihabsburského povstania dal cisár hrad zbúrať.

V ruinách hradu bol objavený neporušený vinič, ktorého vek sa odhaduje na približne 200 rokov a môže ísť o vzácnu odrodu Neuburg, u nás veľmi zriedkavú. Podľa legendy práve na tomto hrade sa kedysi zachovala iba jediná rastlina v celom Uhorsku.

Trasa

K zrúcanine Vinianského hradu sa dostanete z obce Vinné po modrej turistickej značke, v sedle kopca sa trasa napojí na žltú značku vedúcu k hradu. Z hradného vrchu je výhľad na Východoslovenskú nížinu, vidieť mesto Michalovce a Zemplínsku šíravu. Cesta trvá približne 40 - 45 min.
Možný je aj prístup z Trnavy pri Laborci po žltej trase, no táto trasa je o dosť náročnejšia a časovo približne rovnaká.

Napíšte komentár