26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Vyhliadka Miléniový kríž

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Rybky Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

V prípade, že sa s rodinkou chystáte na Záhorie, odporúčame spraviť si aj zastávku pri obci Smrdáky. S výškou 27 metrov sa tu nachádza najvyšší kríž na Slovensku aj so zastaveniami krížovej cesty. Potešiť sa môžete aj pohľadom na okolitú krajinu, keďže kríž situovaný na kopci nad obcou.

Prístup

V prípade, že prichádzate smerom od Bratislavy autom, za obcou Smrdáky je potrebné prudko zabočiť doľava, a kríž sa vám zrazu objaví ako na dlani. Smerom od obce Rybky, ktorá dala kríž vybudovať, je kríž viditeľný z hlavnej cesty a nemôžete ho minúť.

História

Tento majestátny kríž bol postavený a vysvätený v roku 2000 na slávu Ježiša Krista pri príležitosti jubilea jeho narodenia. Preto sa kríž nazýva Miléniový kríž, ale často počuť aj označenie ako Jubilejný kríž.

Výška kríža je 27 m, rozpätie ramien 9 m. V krížení ramien je farebný reliéf s piatimi holubicami, ktoré symbolizujú päť svetadielov.

V rozšírenej spodnej časti kríža je zriadená kaplnka Božieho Milosrdenstva, kde sa každý rok prvú nedeľu po Veľkej noci  a tiež na sviatok Povýšenia svätého kríža v septembri koná bohoslužba a každú 2. veľkonočnú nedeľu púť. V kaplnke je relikvia sv. Faustíny, ktorá bola pápežom v roku 2000 vyhlásená za svätú.

V roku 2009 bolo okolie kríža upravené a pekný prístupový chodník k nemu bol doplnený o 14 jednoduchých krížov symbolizujúcich zastavenia Krížovej cesty. Popri chodníku sú lavičky lákajúce na oddych a rozjímanie.

Mapa: N 48° 43′ 28″ E 17° 19′ 17″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár