26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Poráčska dolina

Autor: Zuzka
Adresa:Poráčska dolina Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Poráčska dolina sa nachádza v Slovenskom rudohorí v blízkosti Slovenského raja pod obcou Poráč.  Obkolesená malebnými kopcami, bohatou faunou a flórou ponúka oddych ďaleko od ruchu miest.

Poráčska dolina je úzka asi 9 km dlhá krasovitá dolina, ktorú vo vápencoch vyhĺbil Poračský potok. Je vrazená medzi skalné útesy Vápenika, Červených skál a Slovinskej skaly. Nad Poráčskou dolinou, dominuje hlavne Červená skala. Jej okolie bolo vyhlásené v r. 1981 za národnú prírodnú rezerváciu na ochranu zriedkavých druhov fauny a vápnomilnej flóry. Predstavuje jedno z najkrajších území Slovenského rudohoria. Rastú tam aj chránené druhy ako zvonček karpatský, plamienok alpínsky, pribica moldavská, poniklec slovenský. Rozsiahle lesy a lúky sú domovom jelenej a srnčej zveri, divej svine, rysa, líšky, ale aj vlka. Na rozdiel od samotnej obce Poráčskou dolinou preteká potok. Na vápencových bralách sa nachádza množstvo jaskýň a malých jaskyniek. Napr verejnosti prístupná  Jaskyňa - Šarkanova diera.   

Turistické trasy:                                                                 

  • Nenáročná trasa sa začína v obci Poráč po červenej turistickej značke až po turistický bod "Vysoký vrch." Ide o nenáročnú túru, respektíve vychádzku vhodnú pre každú vekovú kategóriu. Vysoký vrch nie je až taký vysoký, ale má výhodnú polohu a tak za dobrého počasia ponúka krásne výhľady na každú svetovú stranu a je z neho vidieť takmer polovicu Slovenska :-). Je tu aj  prístrešok so stolom a lavicou, informačná tabuľa a smerovník. 

  • Príjemná prechádzka vedie aj od strediska Poráč park smerom popri toku potoka na dedinku Slovinky, ktorá uzatvára Poráčsku dolinu na druhej strane.

  • Obec Poráč je bývalá horská banícka obec a v okolí sú banské štôlne, do ktorých  môžete nahliadnuť  Dolinou prechádza aj turisticko náučný banícky chodník. Chodník začína v rekreačnom stredisku Poráč Park a pokračuje dolinou smerom do obce Poráč.Tento turisticko-náučný chodník pozostáva z troch okruhov. Každa trasa chodníka je kruhová.
    Podrobnejšie informácie vám dá publikácia Poráčsky banícky chodník, ktorú si môžete
    stiahnuť TU >>

V Poráčskej doline je situované rekreačné stredisko PORAČ park, ktoré ponúka možnosti vyžitia ako v zime, tak aj v letnom období. Priamo v areáli a jeho okolí sa nachádzajú lyžiarsky vlek, multifunkčné ihriská pre deti, bežkárske či cyklistické trasy. V parku nájdete ubytovanie aj reštauráciu.

65sk 7

Zdroj: porac.sk

68sk 1

Zdroj: porac.sk

 



.

 

 

                                                     

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Domi 26.12.2020, 17:49

    Okrem doliny treba rozhodne pozrieť aj miestne bane. Odporúčam !

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár