25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Kam s deťmi na Balatone

Autor: Danka, Foto: sdetmi.com, balatongyorok.hu, bfnp.hu, hevizhu.eu, likebalaton.hu, westernpark.hu, west-balaton.hu
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:
kam s detmi na Balatone web 02

 

Plánujete dovolenku ale neviete kam so svojimi detičkami? Chorvátsko už máte okukané a chcete vyskúšať niečo nové? Čo takto ísť na dovolenku k našim maďarským susedom na Balaton? Pozrite si naše tipy na miesta, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť:)


Mestečko Balatongyörök

balatongyorok

Zdroj: sdetmi.com

Hovorí sa, že toto mestečko má najkrajšiu časť jazera Balaton.  Ak hľadáte skutočný rodinný a detský vodný raj , pláž v Balatongyörök s dlhou piesočnatou plážou je pre Vás a vaše detičky ideálnym miestom na kúpanie. Pre deti je to naozaj raj na objavovanie, keďže sa môžu samé pohybovať aj do vzdialenejších oblastí, nakoľko voda v jazere je skoro všade plytká. Areál kúpaliska je prispôsobený naozaj pre každého, či už:

  • pre rodiny s deťmi - 120 m piesočnatej pláže, veľké detské ihrisko, pieskovisko, tobogán.

  • pre tých, ktorí si chcú oddýchnuť: striedanie tienistých a slnečných plôch, opaľovanie.

  • Pre tých, ktorí chcú tráviť svoj aktívny čas : plážový volejbal, požičovňa vodných bicyklov, windsurfing, jazda na kajaku, kánoe, vodný aerobik, športové súťaže, ihrisko na vodné pólo na otvorenej vodnej ploche, vodný basketbal.

  • Ostatné služby: internet zdarma, úschovňa bicyklov, požičovňa športových potrieb, plážové rádio, parkovisko zdarma, reštaurácie pre gastronomické zážitky.

Voda na pláži v Balatongyöröku je vysoko kvalitná a krištáľovo čistá. Ak ste dostali hlad a smäd, k dispozícií je promenáda, kde sú na výber viaceré plážové reštaurácie a bufety. Nájdete tu od tradičných jedál ako sú langoše, halászle, pečené ryby až po podniky s hamburgermi, pizzou či palacinkami. Na svoje si príde určite každý. A čo sa ceny týka, určite neskrachujete:)


Rozhľadňa Szépkilátó

rozhladna

Zdroj: balatongyorok.hu

Rozhľadňa Szépkilátó ponúka najkrajšiu panorámu Balatongyörök a jazera Balaton.

Výhľad odtiaľ je naozaj impozantný : na ľavej strane sa nachádza kopec Tapolca panvy: Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Gulács, toti-hegy, Haláp, Somló-hegy, Kis-Somló a SAG-hegy. Východnú časť zálivu obklopujú pohoria, ktoré sú pozostatkami bývalej sopečnej činnosti. Naľavo môžeme vidieť aj hrad Szigliget -prestavané hradné múry, ktoré vytvárajú v pozorovateľovi akúsi historickú atmosféru.

Pozdĺž hlavnej cesty 71 čaká na turistov veľké parkovisko s drevenými lavičkami. Na druhej strane rozhľadne sa nachádzajú reštaurácie a verejné záchody. K rozhľadni, vedú aj cyklotrasy, takže sa sem dostanete aj na bicykli.


The Africa Museum 

afrika2

Zdroj: sdetmi.com

The Africa Museum sa nachádza v meste Balatonederics v susedstve Balatongyörök.
Má vonkajšiu zoologickú záhradu, kde sa okrem maďarských živočíšnych druhov nachádzajú aj africké zvieratá.  Africký lovec Dr. Endre Nagy priniesol väčšinu svojej poľovníckej a etnografickej zbierky do svojho rodinného sídla v Balatonederics v roku 1984 a založil múzeum. Vonku v areáli sa nachádzajú  aj chaty Maasai a sú tu aj príležitosti na jazdu na ťavách, v originálnom beduínskom oblečení, s možnosťou fotografovania. Pre tých najmenších sú pripravené jazdy na poníkoch, letecký hrad a detské ihrisko. Toho nášho najviac očarili ovce, ktoré mohol kŕmiť.

Tí väčší si môžu vyskúšať rodeo býka. ďalej je tu Mini džungľa cez ktorú sa dostanete na krásnu vyhliadkovú vežu. V bufete a obchode so suvenírmi si môžete zakúpiť jedlo a suveníry. 


Rezervácia Buffalo

buffalo

Zdroj: hevizhu.eu

Buffalo rezervácia sa nachádza v oblasti Kis-Balaton, v mestečku Balatonmagyaród.
Žije tu najväčšie stádo byvolov v Maďarsku. Práve táto rezervácia slúži na záchranu byvola v Maďarsku, a zachovaní jeho genofondu. Pre detičky sú pripravené rôzne hádanky, pri ktorých sa vaše detičky určite zabavia. Ďalekohľady pomáhajú návštevníkom pozorovať zvieratá, s ktorými môžu tí šťastní, vidieť agilných, pasúcich byvolov, ako aj svižne bežiacich býkov. Počas zimy sú byvoly v stodole - môžete ich pozorovať zblízka. Pozdĺž celej rezervácie vedú náučné chodníky a vyhliadky, na najmenších čaká zasa detské ihrisko a detská zoologická záhrada. 

V stodole môžete vidieť staré fotografie a tradičné byvolie vybavenie. V budove recepcie sa nachádza výstava, kde nájdete faunu a flóru Kis-Balaton . Rezervácia Buffalo ponúka zaujímavý program pre rôzne vekové kategórie - od detičiek až po starých rodičov. V budove recepcie je možné zakúpiť si publikácie, rôzne suveníry, byvolie salámy, občerstvenie a kávu.


Mesto Keszthely

kestehly

Zdroj: balatongyorok.hu

Je hlavným mestom jazera Balaton. Práve toto mesto laká turistov s ôsmimi múzeami, tromi plážami a kúpeľným ostrovom. Je to skutočné mesto so stredomorskou atmosférou, ktorého obraz určuje hrad Festetics pri jazere Balaton. Zaručene sa budete cítiť ako niekde na dovolenke pri mori.

Z mnohých múzeí stojí za zmienku jedinečné múzeum Balaton,ďalej Parlament slimákov je tiež svetovo preslávený, múzeum marcipánu, hračiek, poľovníkov a veľa iných výstav. Zrekonštruované patinované hlavné námestie s farským kostolom (s jeho jedinečnými freskami) a zrekonštruovaná promenáda pri Balatone hrdo láka turistov, na príjemnú prechádzku a príjemný pobyt.


Festetics Imre Animal Park

festetics

Zdroj: likebalaton.hu

V tejto "zologickej záhrade" Festetics Imre Animal Park v Keszthely s rozlohou 4,2 hektára  žijú  vzácne maďarské živočíšne druhy, ako aj rôzne voľne žijúce druhy. Nachádzajú sa tu domáce plemená hovädzieho dobytka, plemená oviec, koní, chované maďarské kozy, maďarské somáre, maďarské sliepky, morky, vodné vtáctvo, maďarské prešívané perie, perličky a plemená psov. Medzi domácimi voľne žijúcimi druhmi  môžete stretnúť napríklad jelene, daňky a diviaky.

Zoologická záhrada je navrhnutá tak, aby v nej  všetky vekové kategórie našli rôzne užitočné aktivity a miesta na oddych. V areáli zoologickej záhrady sa nachádza detská zoologická záhrada, pieskovisko a detské ihrisko. Zatiaľ čo sa váš drobec bude zabávať na ihrisku, vy si môžete  oddýchnuť na lavičkách alebo sa občerstviť v neďalekom snack bare- kde si môžete zakúpiť občerstvenie. V zimnom období je zoologická záhrada zatvorená.


Family Western Park 

western

Zdroj: sdetmi.com

V tomto parku sa určite nudiť nebudete. Nájdete tu veľmi veľa atrakcií ako pre menšie tak aj pre väčšie deti, zároveň sa nudiť nebudete ani vy dospeláci:). Family Western Park, je miesto, kde je pripravených veľmi veľa aktivít a priestorov na to pravé dobrodružstvo. Deti sa tu môžu hrať úplne bezpečne a zároveň si budú trénovať svoje zmysly, pri ktorých zažijú množstvo zábavy. Nachádza sa tu napríklad mini zoo, kde môžete kŕmiť zvieratká, dokonca vás pustia aj do ohrady so zajačikmi a s morčatami. Ďalej môžete vyskúšať jazdu na koníkovi, strieľať zo vzduchovky, skúsiť ryžovať zlato a mnoho iného. Nášho drobca najviac zaujal nafukovací hrad - kde bola voda. Takže si nezabudnite zobrať aj plavky :)


Mestečko Tihany 

tihany

Malebné maďarské mestečko Tihany, ktoré určite patrí k najkrajším mestečkám Balatonu, sa rozprestiera na východnej strane polostrova. K tunajším najnavštevovanejším pamiatkam patrí opátsky barokový kostol s dvoma vežičkami, ktorý už z diaľky vidíte. Toto malebné mestečko má taktiež viaceré múzeá ako napr. vidiecke ľudové múzeum, múzeum bábik, či Bencés opátske múzeum. Celé územie polostrova je vyhlásené za prírodné chránené územie Tihany, ktorého zvláštnosťou je napríklad vnútorné jazero  Belső tó. Žije tu množstvo vzácnych druhov rastlín a zvierat. Mňa toto mestečko uchvátilo svojimi levanduľovými poľami, pripadala som si ako niekde v Provensálsku, zároveň množstvom útulných kaviarničiek, ktoré boli vybavené aj s detským ihriskom, ktoré ocenil zasa ten náš drobec. Určite sa sem ešte vrátime.


Hrad Sümeg

sumeg

Zdroj: west-balaton.hu

Hrad Sümeg vyčnieva zo svojho okolia a už z diaľky ho možno vidieť. Hrad, kedysi zohrával dôležitú ochrannú úlohu, bol postavený po tatárskom vpáde a stojí na vápencovom kopci, 270 metrov nad zemou.

Za jasného počasia môžete odtiaľto pozorovať aj jazero Balaton a v lete sa tu konajú hradné hry a rytierske hostiny. Farský kostol zdobia fresky od Maulbertscha a v biskupskom paláci sú neustále výstavy výtvarného umenia a remesiel. Na východnom úpätí hradného kopca stojí tzv. Hradná stajňa, známa tiež ako Biskupská jazdecká škola, ktorá bola v minulosti centrom správy cirkevných majetkov. Sümeg je tzv. klenotnica  Zadunajska, známa tiež ako perla barokovej éry a rozhodne stojí za návštevu.

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Olina 05.01.2023, 09:46

    Nadšená z užasneho miesta ako je Balaton. Chodíme tam každé leto na týždeň.

  • Anna 22.12.2022, 11:36

    Super

  • Hanka 28.12.2021, 13:57

    Africké muzeum odporúčam

  • Maria 14.12.2021, 00:01

    Balaton mame prechodený krížom krážom a je ozaj super, že niečo také mame v našom okolí.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár