19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Rozhľadňa na vrchole Devínskej Kobyly

Autor: Danka, Foto: sdetmi.com
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Vyhliadková veža sa nachádza na „chrbte“ Devínskej Kobyly na „priesečníkoch“ obľúbených náučných a turistických chodníkov, ktoré vedú k areálu vyhliadkovej veže z Devínskej Novej Vsi, Devína a Dúbravky. Je postavená na najvyššie položenom mieste Devínskej Kobyly v nadmorskej výške 514 m n.m.Tie najkrajšie výhľady ponúkajú najvyššie poschodia.Návštevníkom by mala ponúkať výhľady na Alpy či Viedeň, v prípade dobrého počasia až na Zobor v Nitre.

Jej unikátna poloha na hranici troch štátov poskytuje panoramatický výhľad na okolie Devínskej Novej Vsi, Česko, Maďarsko a Rakúsko. Výhľad do troch susediacich krajín bol motívom pre umiestnenie troch vyhliadkových plošín v rôznych výškových úrovniach. Najvyššia plošina je osadená na nivelete cca 20 m nad okolitým terénom.

  • Výhľad z plošiny 5. poschodí
    14,3 m. nad terénom
    Zobor (Tribeč), Košice, Senec, Trojmedzie (SK, AT, HU), Kamzík, Letisko M.R.Štefánika, Budapešť, Slavín, Bratislava (Staré Mesto), Bratislavský hrad, Gerulata, Gabčíkovo

  • Výhľad z plošiny na 6. poschodí
    17,1 m. nad terénom
    Schloss Hof, Cyklomost slobody, Praha, Marchegg, Devínska Nová Ves, Pálava, Brno, Volkswagen, Trojmedzie (SK, AT, ČR), Záhorská Bystrica, Marianka, Záruby (Malé Karpaty), Hrad Pajštún,

  • StupavaVýhľad z plošiny na 7. poschodí*
    20 m. nad terénom
    Königswarte, Wolfsthal, Neziderské jazero, Devín,Hrad Devín, Hainburg, Carnuntum, Most Andreas Maurer, Letisko Schwechat, Viedeň, Schneeberg

Dostupná je ako pre peších tak aj pre cyklistoch. Výstup na vyhliadku je zadarmo, sú tam však výstražné tabuľky, ktoré upozorňujú na to, že napríklad v zime bude na vyhliadku vstup zakázaný. Vyhliadková veža patrí k významným atrakciám nielene Devínskej Novej Vsi, ale aj celej Bratislavy. Vďaka vyhliadkovej veži získala na atraktivite aj Devínska kobyla, ktorá sa už teraz zaraďuje k najkrajším a najvyhľadávanejším miestam Bratislavy. 

Prístupové trasy:

  • Z Devínskej Novej Vsi po zelenej značke *Nám. 6. apríla* okolo Istra Centra *okolo Kostola Ducha Sv.*Lipové* Vyhliadka Rovnica* Bočná cesta* po červenej značke pokračovať na Devínsku Kobylu rázcestie.
  • Z Dúbravky po žltej značke *okolo Domu kultúry*Kostola Ducha Sv.*Dúbravská hlavica*po červenej značke na Devínsku Kobylu rázcestie.
  • Z Dlhých Dielov po modrej značke *Jezuitské lesy*Švábsky vrch *Dúbravská hlavica* po červenej značke na Devínsku Kobylu rázcestie Hrad Devín po červenej značke *cez Námestie práce*Uzký les*Devínska Kobyla rázcestie
  • Z Karlovej Vsi-Kútiky červenou značkou cez Jezuitské lesy, Švábsky vrch, rázcestie Dúbravskej hlavice až na Devínsku Kobylu.
  • Od hradu Devín červenou značkou cez Námestie práce k rázcestníku Úzky les až na rázcestie Devínskej Kobyly 490 m n.m Odtiaľ značenie pokračuje až na vrchol Devínskej Kobyly 514 m n.m s vyhliadkovou vežou.

 

Napíšte komentár