27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Košický hrad

Autor: Petra, Foto: kosickyhrad.sk/
Adresa:Húskova 71, Košice Telefón:0949 869 861 E-mail:info@kosickyhrad.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Košický hrad, ktorého výstavba začala v 13. storočí je príkladom nedostavaného hradu. Nachádza neďaleko mesta Košice v lokalite Hradová na zalesnenom vrchu Hradová (466 m n.m.).

Košický hrad sa takmer neobjavuje v stredovekých písomných prameňoch, a ak áno sú o ňom iba nepriame zmienky. Niekedy býval stotožňovaný s hradom Sokoľ, inokedy ho  stotožňovali s územím označovaným v stredovekých  písomných prameňoch ako Horné Košice. A tak do istej miery môžeme označiť hrad nad Košicami na vrchu Hradová ako tajomný hrad, ukrývajúci nielen tajomstvá o dobe svojho vzniku, či existencie, o jeho úlohe v stredovekej sídliskovej štruktúre, ale aj o tom či vôbec hradom bol a či nešlo iba o neúspešný pokus o výstavbu hradu.

Archeologický výskum ukázal, že tento hrad patrí medzi najrozsiahlejšie na našom území s mohutnými hradbami a vežami až 3,8m. Rozloha hradu je 6,5 hektára a patrí k najväčším na Slovensku. 

Súčasnosť

Na vrchu Hradová pribudla  cestička ukončená vyhliadkovou plošinou s jedným z najkrajších výhľadov na mesto aj spodok hradu. Občianske združenie Castellum Cassovia tu zriadili tu infocentrum a malú fotogalériu archeologických prác, ukážku odievania stredoveku a taktiež dielne na výrobu drevených výrobkov a malú kováčsku vyhňu.

Okolie

V lokalite Hradová je vybudovaná vyhliadková veža Hradová s výhľadom na mesto Košice a široké okolie.
Taktiež je tu vybudované ihrisko pre deti. Okolie ponúka aj možnosť opekania.

Ako sa dostať na Košický hrad

Ku hradu vedie chodník z parkoviska štátnej cesty Košice – Kavečany. Cesta trvá približne okolo 20 minút. Popri hrade prechádza žltá turistická značka zo strediska Čermeľ.

271485537 6836262789748159 6789185665325648921 n

Zdroj: Košický hrad

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Michal 05.01.2021, 19:53

    Výlet na hrad určite treba spojiť s návštevou rozhľadne Hradova, odtiaľ je hrad najlepšie viditeľný. Samotné hradby sú voľne prístupné, maličký areál.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár