19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Vodný mlyn Kolárovo

Autor: Claudinka, Foto: vodnymlyn.sk
Adresa:Dolná 19, 946 03 Kolárovo Telefón:0908 781 146 E-mail:sali@vodnymlyn.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Prírodný areál Vodného mlyna v Kolárove.


Výraznou dominantou areálu je most pre peších - Malý Dunaj. Táto celodrevená konštrukcia bola postavená v roku 1992 na základe výpovedí pamätníkov pôvodného mosta, zničeného v polovici 20. storočia tiahnucimi ľadovými kryhami. Piliere pôvodného mosta sú v letnom období, pri nízkej hladine ramena, viditeľné dodnes. Vďaka tomu sa stal most atrakciou s celoeurópskym charakterom. Pri vstupe do areálu je k zhliadnutiu malé technické múzeumK areálu patrí aj priestor na stanovanie a ubytovanie v bungalovoch „kemping Mlyn“ aj s potrebnými sociálnymi zariadeniami. Zastrešené javisko je miestom konania širokého spektra kultúrnych podujatí. Pri nepriazni počasia je možné sledovať dianie na javisku spod zastrešených altánkov.

Srdcia detských návštevníkov potešia dve detské ihriská v prednej a zadnej časti areálu, kde sa nachádza aj novozaložená „Farma Vodný mlyn – 133046“ s milými domácimi hospodárskymi zvieratkami.

Rodinné a firemné akcie

Areál je už svojou polohou predurčený pre najrozmanitejšie činnosti. Nachádza sa v blízkosti centra (cca 500 m) mestečka Kolárovo, na východnej hranici žitného ostrova. Areál leží na poloostrove, ktorého hranice tvoria toky Malého Dunaja a Váhu z jednej strany a mŕtveho ramena Malého Dunaja zo strany druhej. K neodmysliteľnej súčasti územia patrí už od od polovice 15.storočia Hrad mieru, ktorého zvyšky (zemný val) sú zachované dodnes. Jeho história je stručne zhrnutá na troch informačných tabuliach.

Zloženie flóry a fauny je typické pre ekosystém lužného lesa, čo je dobrým východiskovým bodom pri realizácii projektu "Ekologickej výuky detí a mládeže". Tento projekt sa realizuje formou jednodňových, ale aj viacdňových náučno-vzdelávacích pobytov, ktoré sa organizujú pre všetky školské kategórie. Účastníci sú oboznámení s ekosystémom lužného lesa priamo v teréne, spoznávajú terminológiu i praktickú využiteľnosť obnoviteľných zdrojov energie. Jednou z obnoviteľných sekcií je aj ľudová architektúra (vrátane technológie vodného mlyna), kde sa kladie dôraz najmä na vysokú symbiózu našich predkov s prírodou.

Spestrením pobytu sú hlavne pre menšie vekové kategórie "ekohry". Neodmysliteľnou súčasťou programu je aj člnkovanieTábory sa organizujú so zameraním na ekológiu, ľudové remeslá, meditačné alebo vodácke, ale aj tábory pre deti zo sociálne slabších rodín.

Letná turistická sezóna začína 1.mája celodenným kultúrnym programom, ktorý pokračuje v priebehu celého leta. Priestor si tu nachádzajú rôzne hudobné a umelecké žánre (www.hannafest.com), ale najväčší dôraz sa kladie na ľudový folklór a ľudové tradície (www.mlyncek.sk). Rozľahlé priestory s dvomi detskými ihriskami, plážovým volejbalom, priľahlými vodnými plochami, s možnosťou rybolovu a člnkovania, vytvárajú ideálne podmienky pre rodinné pikniky, ktoré si navštevníci môžu spríjemniť prípravou vlastných pokrmov na ohnisku, alebo na grilovacích zariadeniach, ktoré sú k dispozícii. Nachádza sa tu aj galéria s vystavenými fotografiami, ktoré zachytávajú život a obraz mesta do polovice 20. storočia. Ponuku dotrvárajú darčekové predmety, pohľadnice a detský tovar.

Vnútorný interiér objektu s galériou s vyše sto miestami na sedenie je ideálnym miestom pre rôzne rodinné oslavy, školské stretávky, podnikové posedenia a iné po celý rok. Vonkajšie priestory areálu s kapacitou vyše 400 miest na sedenie (s možnostou rozšírenia) a s javiskom sú obľúbeným miestom na organizovanie športovo-kultúrnych dní aj pre väčšie firmy a organizácie. Romantické dušičky zasiahnuté Amorovým šípom tu nájdu tiež priestor pre svoje "ÁNO". Krásu mladomanželského páru určite dokreslí nadherná scnenéria vodného mlyna spestrená koňským povozom a prevozom mladomanželov na člne. Nielen pre začiatočníkov zabezpečíme vodácky tábor s finálnym splavom Malého Dunaja. Pre milovníkov zimných športov sú pri ideálnom zimnom počasí k dispozícii obrovske prírodné ľadové plochy (mŕtve rameno Malého Dunaja a priľahlé jazerá) a pre lyžiarov bežecké trasy.

Areál je pre návštevníkov k dispozícii celoročne. Celý areál je zabezpečený novovybudovaným informačným systémom - veľkoplošnými, štorjazyčnými informačnými tabuľami. Pre vopred nahlásné návštevy je zabezpečený odborný výklad.

Otváracie hodiny:

  • letná turistická sezóna (1.5. - 15.10.) : 10.00 - 17.00 hod.
  • zimná sezóna (16.10. do 30.4.) : 13.00 - 17.00
    Pre vopred nahlásené skupiny je múzeum k dispozícii aj mimo otváracej doby.

Prehliadka s prednáškou trvá cca 30 min. Vstupné: 3 €; deti, študenti, dôchodcovia 2 €

Kemping

Kemping je vhodný pre cykloturistov, účastníkov splavov a pod. Má vybudované sociálne zariadenia - WC, sprchy a ohnisko. Ubytovanie je vo vlastných stanoch. Záujem o kemping a ďalšie služby je potrebné nahlásiť vopred na mob.: 0908 781 146

Požičovňa lodí

Patríte k milovníkom splavov a nemáte loď ? Určite si vyberiete so širokej ponuky: kanoe 2 - 3 miestne, sit on top 1 - 2 a kajak 1 - 2. Prevoz lodí zabezpečíme podľa dohody. Užite si leto splavovaním Malého Dunaja. Pre začiatočníkov zabezpečíme výcvik na mŕtvom ramene Malého Dunaja. Vodáckym táborom ponúkame ubytovanie v kempingu, pre náročnejších v apartmánoch. Uvedené aktivity a služby si zaistite včas na mob.: 0908 781 146

Agroturistika

Doprajte svojim deťom, aj sebe, veselé zážitky s domácimi zvieratami. Ponúkame pobyty spojené s možnosťou zapojenia sa do prác okolo statku a s jazdu na koni tu v mieste, prípadne dlhšiu túru po brehu Váhu, až do Komárna.

Mapa: N 47° 54′ 50″ E 18° 0′ 19″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Zuzana 23.08.2023, 16:23

    Otras ,otras ,otras , Nič tam okrem mlyn a pekného mesta NIE JE.ziadne ihriska pre deti , ako píšu, žiadne miesta na opekanie , žiadna možnosť času stráveného s deťmi, nič...neoplatí sa tam VOBEC ísť...všetko zastaralé, rozpadnute, špinavé...škoda drahocenneho času.. budete veľmi sklamaní internet vs. realita. NEODPORUCAM

  • Katarina 02.01.2022, 18:25

    Prehliadku sme už nestihli, prišli sme neskoro. Pár záberov sme si spravili, je u krásne.

  • Natalia 05.01.2021, 20:12

    Veľmi pekný výlet, všetkým sa nám páčilo.

  • Janka 19.12.2020, 08:24

    Čarovné miesto, v ktorom sa cítite ako v rozprávke. Miesto nád nadchlo prídeme znova.

  • Eva 13.12.2020, 12:12

    Tu sme sa zastavili po ceste z Patiniec. Krásný zážitok, oplatí sa ísť pozrieť. Veľmi milá rodinka, príjemný prístup.

  • Miklosovci 02.08.2020, 19:49

    Mlyn ma velmi mila rodinka, krasne udrziavany, v peknom prostredi. Mlyn odporucam navstivit

  • Hana Nemešová 22.11.2019, 20:15

    Krásny výlet vhodný pre rodinky s deťmi, parkovanie poblíž, detičky spoznaju kopec domávich zvieratie...boli sme niekoľko krat a isto sa ešte vrátime

  • Seniori 24.09.2019, 09:10

    Krásny výlet, milý prístup personálu, veľká ochota. Skvelý výklad, prehliadka vodného mlyna prispôsobená cieľovej skupine. Ďakujeme

  • Peter 14.12.2018, 09:42

    Super, chodime kazdy rok

  • Daniela 14.12.2018, 09:41

    Oplati sa vidiet

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár