25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline

Autor: Annie, Foto: vydrovska_dolina.vydra.sk, horehronie
Adresa:Hlavná 51, 976 52 Čierny Balog Telefón:+421 48 61 90 944 E-mail:vydra@vydra.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Lesnícky skanzen je situovaný vo Vydrovskej doline na území regiónu Horehronie, približne 1 km od Čierneho Balogu. V krásnom lesnatom prostredí Veporských vrchov uvidíte rôzne exponáty, ktoré Vás oboznámia s lesníctvom.

V Čiernom Balogu sa nachádza množstvo zaujímavých a krásnych miest, ktoré rozhodne stoja za to, aby ste ich navštívili.

Vďaka lesom a nádhernej prírode sú pre milovníkov turistiky v okolí turistické a cykloturistické trasy, náučné chodníky, jaskyne, Veporské vrchy, Dobročský prales, Nízke Tatry, Poľana i vidiek so svojou typickou architektúrou. Je to miesto ideálne pre dovolenku, víkendový pobyt, či detské i mládežnícke tábory, ktoré sa pravidelne už niekoľko rokov konajú v náručí tejto čarovnej prírody. V Čiernom Balogu sa nakrúcali filmy ako Nevera po Slovensky či Pokoj v duši? Neváhajte a navštívte tieto nezabudnuteľné miesta.

Chodník lesníckeho skanzenu je rozdelený na tri časti. Každý návštevník môže mať iné tempo chôdze alebo čas, ktorý chce stráviť na chodníku a z tohto dôvodu si môže vybrať dĺžku trasy, po ktorej sa vyberie náučným chodníkom. Prvá trasa, trasa A je určená pre tých, ktorí sú rozhodnutí venovať časový priestor vyše dvoch hodín tomuto lesníckemu skanzenu. Ak sa vydá po ľavej strane Vydrovského potoka prejde iba cez tie stanovištia, ktoré tvoria túto trasu a môže sa mnoho dočítať z informačných panelov, resp. stačí, že bude vnímať prírodné prostredie, ktorým prechádza. Keď ma časový priestor kratší, môže si vybrať trasu B, ktorá je pohodlnejšia v prvej polovici. Najskôr ide po asfaltovej, ústrednej dolinovej ceste a potom ho čaká odbočka doprava, nasledujú panely a objekty venované skôr poľovníctvu a zvieratám s poľovníckym posedom a medvedím brlohom.

V skanzene nájdete aj zvieratá, ktoré majú asi najradšej deti. Lesnícky skanzen je ukážkou funkcie lesa. Práca lesníka, ktorý tieto funkcie spravuje je nekonečná a aj tieto podoby ponúka návštevníkom skanzen vo Vydrovskej doline. Každoročne sa tu koná obľúbené podujatie Deň stromu.

Novinka vo Vydrovskej doline - Pocitový chodník:

V blízkosti živej časti skanzenu pri diviačej obore sa zostavila cestička, po ktorej sa odporúča prejsť bosou nohou - jeho zloženie je tvorené z prírodných materiálov a pri prechode po ňom pocítite príjemnú masáž chodidiel pôsobiacej do hĺbky tela.

Autori pri tvorbe chodníka mysleli na naše nohy, ktoré nás nenesú len životom. Zamerali sa na cit v nohách, ktorý je spojený so všetkými orgánmi tela prostredníctvom nervovej sústavy. Akosť povrchu pozostáva z trávy, piesku, drevnej štiepky, kameňa i vody. Chodenie na boso po jednotlivých zložkách chodníka dodáva organizmu pocit rovnováhy a ten ďalej pozitívne pôsobí na všetky časti tela. Pocitový chodník nájdete za diviačou oborou.

pocitVstupné:
  • pre žiakov a študentov v skupinách (triedach) 0,70 €
  • pre dospelých 1,00 €
  • dôchodcovia, deti do 6 rokov, zdravotne postihnutí a nevyhnutný pedagogický dozor ZŠ - zadarmo
Otváracie hodiny:
  • sezóna trvá od 1. 5. do 30. 9. V tom čase je otvorená turistická informačná kancelária aj múzeum (horáreň) a platí sa vstupné.
  • areál Lesníckeho skanzenu nie je oplotený  a preto v mimosezónnom období, pokiaľ to dovolí charakter najmä zimného počasia, je stále možnosť jeho prehliadky. Táto možnosť je ale ochudobnená o viaceré exponáty, prenesené na zimu do depozitára. Tiež horáreň – múzeum je mimo sezóny trvale uzatvorená.

Múzeum (horáreň):
10.00 – 15.00 h. (máj, september)
10.00 – 17.00 h. (jún – august)

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Lucia Strigacova 20.11.2022, 15:54

    Už sme tam boli päťkrát, a určite ešte pôjdeme

  • Hana Nemešova 19.11.2022, 22:52

    Vždy ked sme niekde v okolí, venujeme aspon jeden den výletu do Vydrovskej doliny...je tam nadherne. Deti hravym sposobom spoznavaju čaro a krásu našich lesov.

  • Miroslava 06.01.2022, 18:44

    Krásne to tam je fakt super výlet s deťmi odporúčam

  • Nika 03.01.2022, 11:37

    Návšteva skanzenu a jazda vláčikom je dokonalý celodenný rodinný výlet. Dolinou sa dá ísť aj na bicykli.

  • Mariška 10.12.2021, 13:06

    Navštívili sme v každom ročnom období. Určite odporúčam navštíviť nielen v lete. Dispozícia je celoročná

  • Hana 03.12.2021, 08:25

    Musím súhlasit s kladnými hodnoteniami, boli sme niekoľko krát a vždy sa nám tam páčilo...krásna príroda a hlavne ukážky lesníckeho života v spojení s prírodou a jej ochranou

  • Zuzana 02.12.2021, 12:57

    My sme tam boli tento rok druhýkrát. Prvýkrát s kočíkom, teraz už pešo. Expozícia je bohatá, každý si nájde to svoje, veľa miest na sedenie, hranie, zážitkové učenie. Bonus je Čiernohronská železnica, ktorá vedie k skanzenu. Určite sme tam neboli poslednýkrát.

  • Zuzana 07.01.2020, 15:28

    Skvelé miesto, kde sa deti dozvedia veľa zaujímavého. Určite sa ešte vrátime aj s najmladším.

  • Zuzana 07.01.2020, 15:27

    Skvelé miesto, kde sa deti dozvedia veľa zaujímavého. Určite sa ešte vrátime aj s najmladším.

  • Veronika 20.12.2019, 09:48

    Krásne miesto, pekná príroda aj expozície. Na výber je niekoľko náučných trás, takže si tu každý príde na svoje. Dolinou vedie asfaltová cesta vhodná aj pre kočíky.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár