16. 04. 2024 Dana/Danica 11°C Dážď

Zádielska dolina

Autor: Petra, Foto: sdetmi.com
Adresa:Zádiel Telefón:0 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Zádielska tiesňava sa nachádza vo východnej časti Slovenského krasu hneď za malebnou a turistickou obcou Zádiel a je najhlbšiou tiesňavou na Slovensku a je orientovaná od severu na juh.

Zádielska dolina je najlepšie viditeľná zo Zádielskej vyhliadky na Krkavčích skalách a je príťažlivá v každom ročnom období. V členitej tiesňave sú pozoruhodné bralá, kolmé steny a skalné útesy, ktoré sú pestré svojími tvarmi, bizarnosťou a mohutnosťou.

Dolina je V horných častiach zarastená lesným porastom a v dolnej časti prechádza lesný porast do suťovísk. Z kamenných útvarov v kaňone zaujme svojim tvarom hlavne 105 metrov vysoká Cukrová homoľa, ktorá bola vymodelovaná erozívnou činnosťou vody. Cukrová homoľa je najvyšší vežovitý skalný útvar na Slovensku.
Nachádza sa tu chránená a vzácna fauna a flóra.

V skalách Zádielskej tiesňavy sa nachádzajú jaskyne, z ktorých najznámejšie sú Kostrová,KráľovskáStará jaskyňaKozia jaskyňaJaskyňa pod valomSkrytá jaskyňaSkrytá sieňZádielska zrkadlová jaskyňaZelená jaskyňa a Bobková jaskyňa.

Na Zádielskej planine sa nachádza Zádielské hradisko (rázcestník Okrúhly laz (600 m n.m.) ), jedno z najstarších a najväčších pravekých slovenských hradisk, ktorého úlohou bolo kontrolovať strategický prechod medzi Košickou a Rožňavskou kotlinou.

Ako sa dostať do Zádielskej tiesňavy


Najlepšími východiskami do doliny sú obce Zádiel a Bôrka.
Do obce Zádiel sa dostanete odbočkou z obce Dvorníky-Včeláre.
Obcou Dvorníky-Včeláre prechádza dôležitá cesta I. triedy 16 (I/16) vedúca v trase Zvolen – Lučenec – Rožňava – Košice.
Do obce Bôrka sa dostanete odbočkou z obce Lipovník.
Obcou Lipovník prechádza dôležitá cesta I. triedy 16 (I/16) vedúca v trase Zvolen – Lučenec – Rožňava – Košice.
Prístup do doliny k rázcestníku Zádielská dolina – horáreň (450 m n.m.) od obce Bôrka je možný autom po asfaltovej ceste Baksovou dolinou dlhou 4 km.
Z obce Zádiel prechádza dolinou cervena červená turistická trasa až ku rázcestníku Zádielská dolina – horáreň (450 m n.m.).
Celkový čas k rázcestníku Zádielská dolina – horáreň (450 m n.m.) je z obce Zádiel približne 1:00 h (naspäť 0:45 h).

 K doline vedie 4km dlha asfaltová cesta z obce Bôrka.

Parkovisko v obci Zádiel

Prevádzkovavá doba: marec-november / v čase od 9:00 do 16:00

Poplatky:
Osobný automobil – 2€/deň
Autobus (vozidlo pre 9 a viac osôb ) – 3,50 €/deň

 

Mapa: N 48° 37′ 20″ E 20° 49′ 54″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Dušan 08.01.2023, 22:51

    Už druhý krát sme ju navštívili. Je tu naozaj krásne. Príjemná nenáročná tura, nádherné prostredie. Na chate si vždy dáme niečo od smädu, oddýchneme si a vrátime sa naspäť. Popri tomto výlete ešte vždy zájdeme kúsok ďalej, kde v obci je Hrhovský vodopád a v lete je to to pravé schladenie.

  • Mikuláš Baran 21.03.2021, 11:14

    Zádielska tiesňava-uzasne miesto na relaxáciu, bufet v hore v tiesnave vcelku ok,dolu v obci Zádiel katastrofa-nedostatok miesta na parkovanie sa dá predpokladať, chýbajúce občerstvenie-bufet bez toalety-hygiena by to mala zatvoriť, jediná toaleta v búdke kde vyberajú parkovné,bez dverí!A asi milión turistov očakávajúci aspoň nejaké základné služby

  • Dušan 07.01.2021, 08:33

    Naozaj krásna tiesňava, prostredie neskutočné, treba prísť a zažiť. V lete sme sa super schladili, nenáročná túra a zážitok na celý život.

  • Katka 19.12.2020, 22:50

    Krásne prostredie, skrátka kto váha či prísť - jednoznačne áno.

  • Adriana 08.12.2020, 13:31

    Na vylet si pocas vikendu treba privstat, ked sme odchadzali, slecna otacala auta, lebo bolo parkovisko plne.
    Hodinku nam trvalo prist po chatu a hodinku spat. Sli sme pomaly, uz som citila koleno, tak sme isli prijemnym tempom. Cestou sme hrali slovne hry, tolko sme sa nasmiali, ze neviem, ci dcera vobec vnimala tu nadheru naokolo

  • Eva 07.12.2020, 13:06

    Jedna z najkrajších na Slovensku. krásny zážitok a príjemné schladenie počas horúceho dňa.

  • Tomáš 28.11.2020, 19:44

    Najhlbšia tiesňava na Slovensku. Cesta ňou je nenáročná, najobtiažnejší je záver turistickej trasy, počas ktorého sa zostupuje naspäť dole do tiesňavy. Ide o príjemnú prechádzku v prekrásnej prírode.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár