18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Hájske vodopády

Autor: Danka, Foto: slovensky-kras.eu/info/kam-do-prirody/hajske-vodopady/
Adresa:Háj Telefón: - www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Hájske vodopády, ktoré nazývaju aj Vodopády Hlboký jarok sa nachádzajú v Hájskej doline medzi obcami Hačava a Háj. Výlet k vodopádom môžeme zaradiť medzi ľahkú a nenáročnú turistiku, ktorú zvládnu aj deti.

Hájsky potok, vytvára vďaka výškovým rozdielom až 300 metrov, rôzne kaskády a 10 vodopádov rôznej veľkosti.  Vodopády sú vysoké 1 až 7 metrov a ich výdatnosť sa odvíja ročného obdobia a od množstva zrážok. Svoje čaro má aj návšteva vodopádov v zime, ktoré zamŕzajú a vytvárajú tak zaujímavé ľadové steny a cencúle.

Na vodpád č.1 Vás upozorní tabuľka pri ceste. Zídete k nemu dole z hlavnej cesty. Na hlavnú cestu sa už nevracajte, ale pokračujte lesom popri potoku proti prúdu a neminiete tak, ani jeden vodopád.
Chodníčky popri potoku sú vychodené a neprehliadnuteľné, ale nevhodné pre kočík. Cesta je čarovnejšia a neporovnateľnejšie zaujímavejšia ako kráčať po asfaltke a schádzať z cesty ku každému vodopádu zvlášť. Takýmto spôsobom určite niektoré vodopády, či kaskády  miniete.

Nájdete tu altánok, lavičky aj ohniská. 

IMG 20200809 162915 2

Zdroj: sdetmi.com

IMG 20200809 153226

Zdroj: S detmi.com

Ako sa dostať k Hájskym vodopádom

Do obce Háj sa dostanete odbočkou z obce Turňa nad Bodvou. Prejdete celú obec Háj smerom na Hačavu. Krátko za Hájom bude malá tabuľka, ktorá Vám oznámi, že začínajú Hájske vodopády. Parkuje sa na okraji cesty. Jedno neoznačené parkovisko pre zopár áut je asi 200 m od konca obce a druhé nad posledným vodopádom. Dávajte si pozor, pretože na niektorých miestach je zákaz státia.

K vodopádom sa dostanete aj pešo z obce Háj po lesnom chodníku, ktorý začína pri plote posledného domu.

Kuriozita - socha anjela

Okrem vodopádov si môžete v obci Háj obzrieť aj netradičnú sochu anjela s odlomeným krídlom. Nájdete ju na cintoríne neďaleko kostola. Je ľahko dostupná. Socha je vysoká 15-metrov a je to rekvizita z amerického filmu -Za nepriateľskou líniou, ktorý sa v roku 2000 natáčal na Slovensku s hlavnými postavami Owen Wilson a Gene Hackman. Anjel, ktorého použili pri nakrúcaní, tu zostal na pamiatku. Na zemi vedľa neho leží ulomené krídlo.

IMG 20200809 151353

Zdroj: sdetmi.com

 

 

Mapa: N 48° 38′ 10″ E 20° 51′ 2″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Petra 04.01.2021, 18:26

    Najkrajsie su na jar

  • Eva 07.12.2020, 13:05

    Krásne vodopády, oplatilo sa sem prísť. A samozrejme sme nevynechali ani sochu anjela :ň Odporúčam

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár