23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Strážna veža Vartovka

Autor: Annie, Foto: sdetmicom
Adresa:Tanistravár, 963 01 Krupina Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Nad mestom Krupina už viac ako štyristo rokov stojí strážna veža Vartovka, ktorá je pre mnohých Krupinčanov dominantou mesta. Ako súčasť obranného systému chránila nielen miestnych obyvateľov, ale aj významné banské mestá pred blížiacimi sa Turkami, povstaleckými alebo cisárskymi vojskami. Túto funkciu prestala plniť začiatkom 18. storočia, postupne pustla a obnoviť sa ju podarilo až v druhej polovici 20. storočia odkedy slúži ako rozhľadňa na široké okolie Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny.

Vartovka je vyhľadávanou lokalitou pre rodiny s deťmi a mládež, organizujú sa tu rôzne podujatia, navštevujú ju deti v rámci školských výletov, organizované skupiny návštevníkov, ale aj individuálni účastníci domáceho či zahraničného cestovného ruchu. Veža štvorcového pôdorysu je vysoká približne 13 metrov a postavili ju okolo roku 1564. Dnes je obľúbeným miestom turistov či cyklistov. Poskytuje výhľady na široké okolie Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny.

Počas posledných rokoch boli na strážnej veži zrealizované drobné opravy a úpravy okolia. Okrem osvetlenia tu postupne pribúdali drevené lavice a stoly, ohniská, odpadkové koše či panoramatické snímky okolia pre lepšiu orientáciu návštevníkov pri výhľadoch z veže. Novinkou je osadenie lavičky pre romantikov s výhľadom na celé mesto, odkiaľ sa dajú pozorovať snáď najkrajšie západy slnka nad Krupinou.

Pešo sa k nej dostanete aj z centra Krupiny po modrej značke. Prechádzka k nej trvá približne 1 hodinu. Prístupná je však aj autom. Výlet môžete spojiť s prechádzkou k Tureckým studniam, ktoré sú neďaleko.

 

Mapa: N 48° 20′ 57″ E 19° 4′ 45″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Katarína 07.01.2022, 13:03

    Zaujímava historická pamiatka. V okolí vyhliadky bolo dosť veterno a výstup pre malé deti dosť nebezpečný, keďže zábradlie na schodoch má madlo vysoko, kam deti nedočiahnu, nemali sa kde držať. Ale vyhliadka pekná.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár