19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Banka lásky

Autor: Annie, Foto: bankalasky.sk
Adresa:Radničné nám. 109/18, 969 01 Banská Štiavnica Telefón:+421 45 557 2398 E-mail:info@BankaLasky.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

  • aktuálne po požiari zatvorené

Banka lásky v Dome Maríny je zážitková expozícia venovaná Najdlhšej ľúbostnej básni na svete. V každom verši je toľko Schránok Lásky, koľko je v ňom písmen, znakov a medzier. Srdcom expozície je unikátny Archív Lások. Uschovajte si tu aj Vy navždy svoju lásku.

Báseň Marína napísal v roku 1846 Andrej Sládkovič. Je zapísaná ako svetový rekord v najväčšej organizácii na certifikáciu svetových rekordov - World Record Academy. Zážitkovú expozíciu otvorí otázka: „Čo je to láska?“ Z niektorých odpovedí budete dojatí. V úvode Vám tiež odhalíme tajomstvo, prečo Banská Štiavnica od nepamäti praje zaľúbencom, prečo ju mnohí nazývajú - Zaľúbená Štiavnica.

Atrakcie Banky lásky:

1. Hlavná atrakcia - Banka lásky 
BANKA LÁSKY je prvý trezor na svete, v ktorom sa uschováva to najcennejšie – láska. BANKA LÁSKY je vytvorená z veršov básne MARÍNA. Každý verš je zložený zo Schránok, v ktorých si môžete uschovať symbol lásky alebo túžby po láske. BANKA LÁSKY je pre každého, pretože každý má niekoho alebo niečo rád.BANKA LÁSKY je fundraisingový projekt na záchranu a popularizáciu kultúrneho dedičstva.

2. Hovoriace obrazy ako z Harry Pottera
Do skutočného príbehu osudovej lásky vás vtiahnu High-tech technológie hovoriacich obrazov. Budú Vám naskakovať zimomriavky, keď budete vidieť a počuť Sládkoviča, ako vyznáva lásku Maríne.

3. Unikátny láskomer

Dvojiciam, jednotlivcom, ale aj celým rodinám meria lásku. Vašej láske priradí krásny verš z básne MARÍNA, Najdlhšej ľúbostnej básne sveta.

4. Magické madlá

Počas prehliadky sa budete môcť dotknúť Magických madiel, ktoré dokážu zázračné veci.

5. Interaktívne oživovanie veršov
Spojili sme kreativitu s najnovšími technológiami. Vďaka tomu si na vlastnej koži môžete vyskúšať, ako sila lásky, priateľstva alebo šťastia dokáže interaktívne oživiť verše z viac ako 170-ročného rukopisu básne MARÍNA.

6. Zaľúbená pošta

V obchodíku so suvenírmi nájdete aj ozajstnú Zaľúbenú poštu. Vyberte si originálnu pohľadnicu, napíšte na ňu láskyplný pozdrav a my Vašu pohľadnicu alebo list odošleme komukoľvek a kamkoľvek si budete priať.


7. Rukopis Najdlhšej ľúbostnej básne sveta
V Sládkovičovej knižnici si budete môcť zblízka pozrieť viac ako 170-ročný rukopis básne MARÍNA. Je to neopakovateľný zážitok vidieť ho na vlastné oči úplne zblízka.

8. Koleso Šťastia v láske
Koleso Šťastia v láske Vám ukáže strofu básne Marína, ktorá Vám prinesie Šťastie v láske. Je len na Vás či si práve do tejto strofy vložíte do Schránky symbol Vašej lásky, alebo Vašej túžby po láske.

9. Slávni herci
Zažijete najlepších slovenských hercov v úlohách, v akých ste ich doteraz nevideli. Herecký koncert Emílie Vášáryovej, Táni Pauhofovej, Roberta Rotha a Ľuboša Kostelného je zážitok, na ktorý nezabudnete.

10. Dojatie, zábava aj zimomriavky
Prehliadka BANKY LÁSKY je zážitkom naozaj pre každého. Pre mladých aj starších, pre zaľúbených aj nezadaných, pre juniorov aj seniorov, aj pre rodiny s deťmi. Počas 45-minútovej prehliadky BANKY LÁSKY zažijete dojatie, zábavu aj zimomriavky. BANKA LÁSKY je celosvetový unikát. Také niečo nikde inde na svete nenájdete.


Vstupné:

  • Dospelí - 12 €
  • Tínedžeri 13-17 rokov - 10 €
  • Deti  6-12 rokov, seniori, ZŤP - 8 €
  • Deti  0-5 rokov - zadarmo
  • Rodiny - 50% zľavu má každé dieťa aj tínedžer. Rodina sú min. 3 osoby z toho min. 1 dospelý.Zľava sa dá uplatniť iba pri kúpe vstupeniek priamo na recepcii.


Vstupenky si môžete KÚPIŤ priamo na recepcii alebo si ich môžete rezervovať/kúpiť online - TU.

Otváracie hodiny:

  • Pondelok 12:30 – 18:00 hod.
  • Ut – Pia 9:30 – 18:00 hod.
  • Sobota 9:30 – 19:00 hod.
  • Nedeľa 9:30 – 18:00 hod.


Vstupy sú každú celú hodinu po max. 16 osôb.
Prvý vstup je o 10:00 hod. (v pondelok o 13:00 hod.). Posledný vstup je o 17:00 hod. (v sobotu o 18:00 hod.). Je potrebné prísť aspoň 7 min. pred vstupom. Prehliadka trvá 45 min. Vhodné pre každého od 6 rokov. Jazyky: SK, ENG, DE, HU.

 

Mapa: N 48° 27′ 33″ E 18° 53′ 35″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Jana 01.01.2023, 11:57

    Odporúčam dcérky najprv nechceli ísť a potom nechceli odísť.vrelo ofporucam

  • Lau 28.11.2021, 20:25

    Vstupenky boli vyššej ceny. Na začiatku uvidíte film, kde rôzní ľudia hovoria o tom, že ako si predstavujú lásku. Potom sa presuniete do rôznych miestností v dome, kde obrazy hovoria, ale celkovo je to brané ako podpora tohto domu. Človek si môže kúpiť banku lásky(veršíky), za cca. 100 e ( ale to je asi podpora na celý život, že každý rok dostane vstupenky , kvázi ako vďaku) Určite je to unikát, je otázne, či to za to stojí. My sme mali lístky zadarmo. Nič také som doposiaľ nevidela, ale to je presne ten prípad, že raz uvidíte a aj stačí :) Na konci si môžte kúpiť suveniry ako všade :) Vzhľadom na to, že je to Banská Štiavnica, kde káva stojí 3-4 eura, tak tá cena je úmerná miestu, kde to je...

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár