19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Voľnokrajinársky park v Topoľčiankach

Autor: Hanka, Foto: parktopolcianky.sk
Adresa:Parková ul., Topoľčianky Telefón: E-mail:posta@parktopolcianky.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Topoľčiansky park sa tiahne v dĺžke dva a pol kilometra popri potoku Leveš od centra obce až po jej okraj.


Park bol vyhlásený za chránenú prírodnú pamiatku a zaradený do zoznamu chránených areálov so štvrtým stupňom ochrany. Od roku 2007 je Topoľčiansky park vyhlásený za Významné lesnícke miesto. Park je vo všetkých častiach verejne prístupný, okrem obslužných vozidiel je uzavretý pre motorové vozidlá a je čiastočne prístupný cyklistom.


Zaujímavé rastlinné druhy

V parku sa nachádza okolo 300 taxónov drevín, z toho 80 taxónov ihličnatých drevín a 190 taxónov listnatých drevín, z ktorých viaceré sú vskutku výnimočné. Spomenúť možno medzi inými napr. 130-ročný exemplár Sekvojovca mamutieho, tri exempláre Ginkgo biloba, Čínsky javor, Tisovec dvojradý, Jedľa Nordmanova, Lieska turecká, Buk purpurový, severoamerický Dub červený, Céder atlaský, Javor mliečny a mnoho ďalších.  V tesnej blízkosti parku je vybudovaná škôlka okrasných drevín, ktorá produkuje druhy nachádzajúce sa v parku. 

Vzácnosť, zaujímavosť

Klasicistický zámok, poľovnícky zámoček, oranžéria, unikátny vodný systém, umelý vodný kanál a dômyselný systém hatí a priepustí, romantické jazierka a zákutia, aleje a lúky, starý vodojem, panské kúpalisko, labutie jazierko a mnohé ďalšie. V parku sa voľne pohybujú pávy. Je tu krásne, treba sa prísť pozrieť.

Otváracie hodiny 

  • neobmedzene,
  • vstup cyklistov limitovaný na vyznačené cyklotrasy,
  • pri vstupe so psom musí byť po celý čas na vodítku,
  • je potrebné rešpektovať pokyny pre návštevníkov pri vstupe do parku.

Vstupné

Vstup do parku je voľný.

Služby

Parkovisko, vstup so psom, detské ihrisko, WC, bezbariérový prístup, občerstvenie.

park to

 






Mapa: N 48° 25′ 18″ E 18° 25′ 1″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • David 03.01.2022, 20:04

    Pre mňa osobne park ako z rozpravky

  • Moni 12.12.2019, 12:35

    Park je krásne. Človek tam nachvíľu zastaví od každodenného stresu.

  • Natália 10.12.2019, 21:08

    Nase oblubene miesto na prechadzky :-) krasny upraveny park s jazierkami, sochami, pavmi. Idealny na prechadzky, beh, bicyklovanie aj drobnu sankovacku.

  • Zuzana 02.12.2018, 18:45

    nadherne miesto, krasny kastiel, krasna vegetacia

  • Lucia Valková 30.12.2016, 10:31

    Park je nádherný a keďže bývame neďaleko,trávime tam veľa času.Ideálne miesto na prechádzky,beh,bicyklovanie...

  • Vierka 29.12.2016, 17:39

    Ideálne miesto na prechádzky a relax, každý si niečo nájde - deti sa vyšantia na ihrisku, na nádvorí zámku ich upúta zaujímavá fontána, v parku sa nachádzajú veľké sochy zvierat, staré a vzácne stromy, romantické aleje. Ak budete mať šťastie, tak môžete navštíviť aj Národný žrebčín, len nám sa málokedy podarí trafiť do otváracích hodín.

  • Lujza Rajtarová 06.12.2016, 00:48

    Tento park je absolutne idealne miesto na prechadzky...romantické, s detmi, osamote. Sú tu jazierka (s labutami, dalsie s kacicami, koi-kaprami), mnozstvo chodnickov, krasne obrovske stare stromy, oáza s pávmi, detské ihrisko, niekoľko fontán, sklenník s rastlinami, atd atd. Park je obrovský, pozvolna sa z neho vchádza do lesa, na opacnej strane zas na vinice (k hradu Hrusov). Dominanta parku je kaštiel, krásny zvnútra aj zvonka, s krásnym nádvorím. ....P.S. sú tu neskutočne fotogenické miesta

  • Lasica 13.11.2016, 10:26

    Park v Topoľčiankach je nádherný! Udržiavaný, čistučký, rozľahlý. Rybníky a lúky, zámoček, sochy medveďa, jeleňa, nielen pre deti ideálne miesto. Vďaka dobrovoľníkom z OZ Park Topoľčianky, ktorí sa o park starajú!

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár