18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Centrum národného parku – zámok ORTH

Autor: Laura , Foto: donauauen.at
Adresa:2304 Orth/Donau, Schloss Orth Telefón:+43 2212 3555 E-mail:schlossorth@donauauen.at www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Centrum národného parku – zámok ORTH

Centrum národného parku – zámok ORTH, ktoré je vstupnou bránou do Národného parku Donau-Auen, ponúka svojim návštevníkom prekvapujúce pohľady na prírodu dunajských luhov, ako aj množstvo zaujímavých informácií. Vyberte sa na nezvyčajnú objavnú cestu po luhoch so sprievodcami národného parku!

V tomto centre nájdete pod jednou strechou: multimediálnu výstavu o luhoch DonAUräume, Nationalpark Lounge, vyhliadkovú vežu, obchodík so suvenírmi, i rezervačné služby.
Ďalšie priestory v zámku Orth slúžia aj ako reprezentačné miestnosti obce Orth/Donau, ktorá ich ponúka na organizovanie rôznych podujatí, napr. výstav, kultúrnych akcií, seminárov a konferencií, ale aj súkromných osláv a svadieb.

Prírodný areál plný zaujímavostí, tzv. Zámocký ostrov (Schlossinsel), ponúka návštevníkom sledovanie zblízka niektorých mokraďových druhov zvierat i rastlín, ako aj návštevu jedinečnej pozorovateľne pod vodou.
Zámocký ostrov je lužný prírodný areál Centra národného parku – zámok ORTH. Počas okružnej prechádzky tu môžete vidieť rôzne biotopy, zvieratá a rastliny pririečnej krajiny. Dajú sa tu pozorovať živé druhy zvierat, ako napr.: syseľ, európska korytnačka močiarna, tunajšie hady, rôzne druhy obojživelníkov a rýb, i zaujímavé druhy hmyzu - od divých včiel, chrobákov a vážok až po motýle.
Rastú tu typické vodné rastliny, domáce druhy kveteny a impozantné druhy stromov lužného lesa.
Oboznámite sa s viacerými biotopmi, ako mŕtve drevo, močiar, stepná lúka, staré ramená. Cestička smrti Vás privedie k rozkladajúcej sa zdochline, ktorá sa mení na humus, a tak vysvetľuje kolobeh života. Prítomnosť bobrov prezradia bobrie ohryzy. Pozorovateľňa pod vodou, jediná v Rakúsku, je vrcholným zážitkom – poskytuje jedinečný pohľad na obyvateľov starého dunajského ramena, podobný pohľadu potápača.
Pre vstup na Zámocký ostrov, ktorý je jednou časťou centra národného parku, je potrebné mať zvlášť vstupenku. Vstup pre psov je zakázaný.

8d

V Centre národného parku – v zámku Orth sa nachádza aj vlastivedné múzeum (museumORTH), ktoré je zamerané na históriu dunajskej obce Orth/Donau. Múzeum je umiestnené v zámku Orth na 2. poschodí na ploche 700 m². Jeho hlavnou ideou je inštalácia obecného “fotoalbumu“ ako príručky pre ďalšiu generáciu a zainteresovaných. Priestorová inštalácia sleduje princíp vizuálneho informačného média, ktorý je podobný "fotomagazínu" v priestore.

8e

Samotný zámok ORTH oplýva bohatou históriou. V 12. storočí bol postavený ako stredoveký vodný hrad, neskôr slúžil ako poľovnícky zámok korunného princa Rudolfa a od roku 1950 v ňom bolo zriadené múzeum. Po prestavbe a rekonštrukcii zámku  v roku 2005  tu vzniklo Centrum národného parku –zámok ORTH.

Výstavné priestory DonAUräume, reprezentačný priestor, vlastivedné múzeum, Zámocký ostrov, suvenírový obchod, Lounge i toalety majú zabezpečený bezbariérový vstup.
Psi do priestorov Centra národného parku –zámok ORTH, ako aj na Zámocký ostrov majú vstup zakázaný.

Otváracia doba

od 21. marca – do 30. septembra: denne od 9. – 18. hod.
od 1. októbra – do 1. novembra: denne od 9. – 17. hod.
od 2. novembra – do 20. marca: zimná uzávera! – Možnosť iba telefonických informácií a rezervácií, pondelok až piatok od 9. – 13. hod.

Anglické/slovenské skupiny a školské triedy sú po predchádzajúcej rezervácii srdečne vítané! V rámci návštevy Centra národného parku – zámok ORTH vám podľa vašich požiadaviek radi pripravíme zaujímavý program.

Ďalšie informácie (v nemeckom jazyku) získate na adrese:
schlossORTH Nationalpark-Zentrum
A-2304 Orth/Donau
Tel. +43 02212/3555
e-mail: schlossorth@donauauen.at
Na Vaše e-maily, prípadne dopisy odpovedajú aj v slovenskom jazyku.

KLIK: "Slovenské dni” v Národnom parku v roku 2022 
 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Olivia 05.01.2018, 19:52

    Parkovanie katastrofa, ale zámok bol krasny.

  • ľudka 05.12.2017, 12:48

    nádherny zámok

  • Petra 15.12.2016, 10:00

    Pekný zámok aj zámocký ostrov. Treba vystihnúť, kedy je prehliadka so slovenským sprievodcom. Je to síce skôr pre väčšie deti (tak 8+), ale my sme mali dobrý výklad, ktorý zaujal aj moju päťročnú dcérku.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár