27. 04. 2024 Jaroslav 16°C Skoro jasno

Veterný mlyn v Holíči

Autor: Petra V, Foto: Zahorie
Adresa:Hurbanova, 908 51 Holíč Telefón: - E-mail:zahorie.estranky@gmail.com www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Zachovaný terajší kamenný veterný mlyn – rekonštruovaný zásluhou Poľovníckeho združenia po roku 1970 – sa pôvodne viaže k menu vynikajúceho stolárskeho majstra, prisťahovaného do Holíča z Jevíčka – Františka Slámu (1847 – 1900). Kamenný trojpodlažný podpivničený objekt z polovice 19. storočia je rekreačným zázemím mesta. V roku 1926 bol mlyn zrušený, a otočná strecha nahradená tehlovou kupolou.

Mlyn sa nachádza pri starej sýpke, kde sa dalo zaparkovať auto a odtiaľ bolo potrebné prejsť do neďalekého lesíka. Na území Slovenska boli veterné mlyny pomerne zriedkavé, pretože sa vzhľadom na vhodnú riečnu sieť a reliéf krajiny uprednostňovala výstavba vodných mlynov. Veterný mlyn v Holíči je jediným zachovaným mlynom svojho druhu na Slovensku. Ide o typ holandského murovaného veterného mlyna postaveného v osemdesiatych rokoch 19. storočia. Kamenná trojpodlažná budova kruhového pôdorysu má tvar valca pôvodne s otáčavou kupolovitou strieškou s dreveným veterným vertikálnym kolesom. Strieška sa podľa potreby automaticky natáča v smere vetra.
Do budovy mlyna sa vstupovalo na prízemí, kde bol aj byt mlynára. Na ďalších podlažiach bola mlynica s charakteristickými malými okienkami na osvetlenie priestoru.

Mlyn fungoval podobne ako vodné mlyny, miesto vodného kolesa ho poháňalo veterné koleso na spoločnom hriadeli s pálečným kolesom. Pálečné koleso otáčalo ozubením pastorka na vretene a zároveň aj mlecím horným kameňom.


V mlyne sa prestalo mlieť po prvej svetovej vojne.Mlyn je bez vnútorného zariadenia, využíva sa ako poľovnícka chata. V príjemnom okolí mlyna sa organizujú rôzne kultúrne podujatia mesta Holíč. Takže netreba cestovať dlhú trasu do Holandska, keď máme aj na Slovensku takúto krásu.

Návštevu je potrebné dohodnúť vopred u lektorky Mgr. Lucie Pecinovej na tel. čísle +41 (0)908 550 291.

 

Mapa: N 48° 48′ 25″ E 17° 9′ 56″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Eva 08.01.2023, 22:28

    Super prechádzka k mlynu, teraz je blízko neho aj krásna nová rozhľadňa. Záhorie je môj rodný kraj, čiže tu sa rada vždy zastavím.

  • Patrícia 29.11.2022, 13:30

    Pekná prechádzka, ktorá sa dá spojiť aj s novo otvorenou rozhľadňou. Výlet na hodinu, taká menšia medzi zastávka.

  • Katarina 03.01.2022, 17:53

    Navštívili sme cestou za rodinou. Spravili smelosť záberov …

  • zuzana 23.11.2018, 18:28

    prijemna prechadzka pri mlyne na precistenie hlavy, vyvencenie deti a psom...

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár