19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Legenda o Svätom Mikulášovi

Autor: Maria Bodnarova, Foto: catholictradition.org, downloadfreepictures.com
saint nicholas6

Zdroj: catholictradition.org

Každý rok 6. decembra prichádza k všetkým deťom na návštevu Svätý Mikuláš. Po celom svete má tento dobrodinec rôzne mená - v Severnej Amerike je to Santa Claus, v Holandsku Sinterklaas, v Turecku Noel Baba, vo Francúzsku Saint Nicolas...

Svätý Mikuláš pochádza až z ďalekého Turecka. Narodil sa v bohatej rodine starším rodičom, ktorí dlho nemohli mať dieťa. Odmalička bol veľmi štedrý a povestný svojou dobročinnosťou. Svätému Mikulášovi zomreli rodičia, keď bol ešte veľmi mladý. Zanechali však po sebe taký veľký majetok, že Mikuláš sa nemusel báť o svoje živobytie. On sa však všetkého vzdal a venoval majetok chudobným. Ako 19 ročný sa stal kňazom, neskôr biskupom. Bol veľkým diplomatom a neraz uprednostnil milosť pred tvrdým zákonom, vďaka čomu pomohol mnohým ľuďom v núdzi. Aj preto je práve Svätý Mikuláš jednou z najobľúbenejších postáv nielen pre kresťanov.

Legenda o troch pannách

O živote Svätého Mikuláša koluje veľa legiend. Najznámejšou a najrozšírenejšou je legenda o troch pannách. Práve táto legenda z neho spravila svätého patróna detí známeho po celom svete. Jeden občan z Patary mal tri dcéry. Keďže prišiel o všetky svoje peniaze, nemali veno a preto im nemohol nájsť ženíchov. Rozhodol sa, že z nich urobí neviestky. Keď sa to dozvedel Mikuláš, vzal mešec zlata a počas troch nocí, pod rúškom tmy, ich tajne vložil do okna domu. Zmenil tak osud dievčat, ktoré sa mohli napokon šťastne vydať.

Záchranca pútnikov na rozbúrenom mori

Ďalšou povesťou je príbeh o troch námorníkoch, ktorí sa plavili po rozbúrenom mori a takmer prišli o život. Úpenlivo prosili Svätého Mikuláša o pomoc, až sa im zjavil silný muž, ktorý vzal kormidlo pevne do rúk, premohol víchricu a zasa zmizol. Neskôr v kostole v Myre spoznali námorníci svojho záchrancu na obraze Svätého Mikuláša.

Záchrana rímskych vojvodcov pred smrťou

Táto legenda obsahuje dva rôzne zázraky, no obidva sa týkajú záchrany nespravodlivo odsúdených. V prvom prípade to bol rozsudok, ktorý vyniesol podplatený prefekt provincie nad tromi nevinnými. Odsúdení už boli na popravisku a v momente, keď kat dvíhal meč k prvej rane, sa mu zjavil Svätý Mikuláš a presvedčil ho, aby odsúdených prepustil. Druhý zázrak sa týka troch krivo odsúdených vojvodcov v službách cisára Konštantína. Tu sa Sv. Mikuláš objavil naraz vo sne cisára aj prefekta Ablabia a pod hrozbou ich donútil, aby nevinných prepustili. Na základe tejto legendy sa Svätý Mikuláš stal patrónom nespravodlivo odsúdených a väznených.

Legenda o lodiach vezúcich pšenicu

V čase veľkého hladomoru v Lýkii náhodou pristáli v prístave lode z Alexandrie naložené obilím. Svätý Mikuláš sa zjavil lodníkom a poprosil ich, aby dali časť nákladu hladujúcim. Spočiatku sa zdráhali, pretože náklad mali presne odvážený a niesli zaň zodpovednosť. Napokon im však časť predsa len dali. Keď sa doplavili do Konštantínopolu, zistili, že nič z nákladu im nechýba a obilie, ktoré Mikuláš rozdal hladujúcim, vystalo ešte na ďalšie dva roky a aj na zasiatie.

Legenda o vzkriesení študentov

S touto legendou sa spája Mikuláš ako patrón školákov a študentov. Jednej noci chceli traja putujúci študenti prenocovať v jednom hostinci. Hostinský a jeho žena si mysleli, že by mohli mať pri sebe nejaký majetok, a tak ich zavraždili ich a mŕtvoly ukryli v sude. Onedlho však šiel okolo iný pocestný - Svätý Mikuláš - a požiadal o nocľah. Zakrátko na to zločincov odhalili a po jeho modlitbe ožili aj zabití študenti.


Sviatok Svätého Mikuláša

Aj keď nie je známy presný dátum úmrtia Svätého Mikuláša, vieme, že zomrel 6. decembra. Tento deň bol zároveň vyhlásený za sviatok. Keďže Mikuláš je už niekoľko storočí považovaný za patróna detí, je tento cirkevný sviatok výnimočný najmä pre nich. Na Slovensku si deti v predvečer sviatku Svätého Mikuláša vyložia do okna umytú čižmičku, do ktorej im Mikuláš nadelí sladké darčeky či iné drobnosti. Tak čo, máte už vyčistenú tú svoju? :)

Mohlo by vás zaujímať: 

saint nicholas gifts

Zdroj: downloadfreepictures.com

Pozrite si rozprávku tu >> Vianočné rozprávanie: Ako prišiel Mikuláš 

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • miroslav 03.12.2020, 14:53

    Bol to zázračný človek.

  • Alex 15.05.2018, 16:20

    Pomohlo mi toto už veľa krát. Ďakujem

  • Betka 06.12.2016, 13:16

    Krasne, dakujeme!

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár