19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Vianočné trhy v Krakove 2023

28.11.2022 Autor: Zuzka
Termín: 01.01.2024 a ďalšie Mesto:Krakov Zdroj:stránka organizátora

25633487248 c525325f14 c

Od konca novembra sa v uliciach Starého Mesta každoročne organizuje vianočný trh. Turisti si tam môžu kúpiť vianočné ozdoby, ochutnať tradičné varené víno a ďalšie miestne špeciality.

Minulý rok ocenili veľtrh v Krakove britské noviny „The Times“, ktoré ho zaradili do zoznamu 24 najlepších vianočných trhov v Európe . V roku 2023 potrvá od 24. novembra do 1. januára 2024

Prečo navštíviť Vianočné trhy v Krakove?

Trhy v Krakove sú tie najkrajšie v celom Poľsku. Konajú na hlavnom námestí - Rynek Glowny, takže na jednom mieste nájdete nielen trhy a krásny vysvietený stromček, ale aj takmer všetky najvýznamnejšie pamiatky Krakova. Poľsko je cenovo dostupné, malá jazyková bariéra, chutná gastronómia, väčšia šanca na biele Vianoce a samotní Poliaci sú priateľskí a srdeční ľudia.

Dobroty, ktoré sa oplatí na trhoch chutnať 

Vychutnať si tu môžete kôprovú polievku, boršč, pečené gaštany, tradičný údený syr oscypek pečený na grile s brusnicami, Najväčšou špecialitou je bigos - jedlo z čerstvej alebo kyslej kapusty, červeného mäsa, klobásy, údeného bôčika, húb a korenia, milovníci piva by mali ochutnať netradičné teplé pivo. Pre milovníkov sladkostí odporúčame pečené oriešky.

Priamo pod Radničnou vežou je vybudované jarmočné pódium, kde sú naplánované prezentácie, umelecké vystúpenia a prehliadky pripomínajúce staré zvyky. V priestoroch Vianočného jarmoku bude umiestnený aj drevený betlehem, ktorý vyrobil sochár a ľudový umelec Józef Lasik zo Stryszawy.

Obchodníci z celého Poľska budú na veľtrhu ponúkať svoj tovar v 97 obchodných a stravovacích kioskoch. Budeme hostiť aj obchodníkov z Litvy, Ukrajiny, Slovenska a Maďarska, ktorí budú predávať okrem iného: regionálne výrobky, koláče, sladkosti, údeniny, syry a údeniny, chlieb, ľanové a vlnené ručné práce, darčeky, keramika. Obchodné stánky budú otvorené každý deň od 10. do 21. hodiny.

Na jarmoku budú stánky s poľskými jedlami ako bravčová krkovička, bravčové koleno, vyprážaná kapusta, klobása, horalské syry, bigos. Ochutnať budete môcť aj niektorú z polievok podávaných na jarmoku či krajec kváskového vidieckeho chleba s masťou, klobásou, slaninou, cibuľou a uhorkou.

Vianočný trh na Hlavnom námestí potrvá do 1. januára 2024. Jeho tohtoročnou novinkou bude hodina poľských vianočných kolied – každý deň od hod 20, počnúc 17. decembrom až do Nového roka.

 

Napíšte komentár