24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Cestovanie s deťmi: ako zaistiť pohodlnú cestu autom deťom?

Autor: MS, PR správa
auto

Zdroj: unsplash.com

Každý rodič si pri jazde autom s deťmi praje jediné – pokoj a pohodu. Ako ale ísť takej atmosfére čo najviac naproti? Čím deti zabaviť a ako im aj vám cestovanie spríjemniť? Poďme sa spoločne pozrieť na užitočné rady aj cestovné vychytávky.

Správny výber vozidla

Základom je bezpečné auto s dostatkom úložného priestoru. Všeobecne platí, že rodinné auto by malo vynikať nielen priestranným kufrom, ale aj kabínou pre pohodlie všetkých cestujúcich. V posledných rokoch si práve rodiny s deťmi obľúbili modely SUV. Pokiaľ je obstaranie nového SUV mimo vašich finančných možností, neváhajte sa poobzerať v bazároch. Predaj ojazdených áut tejto kategórie je už niekoľko rokov na vzostupe. Navyše je širšia a dostupnejšia.

Príprava auta

Nie nadarmo sa hovorí, že šťastie praje pripraveným. Pre dlhé cesty s deťmi to platí dvojnásobne. Rozdeľte si preto veci do troch kategórií:

  • Tie, ktoré využijem počas jazdy.
  • Tie, ktoré budete potrebovať hneď po príchode.
  • Tie, ktoré stačí vybaliť až po ceste.

V prvej kategórii by mali byť nevyhnutné veci ako: desiata, vlhčené obrúsky, lieky na bolesť a nevoľnosť, náhradné oblečenie, obľúbené hračky, deka, vankúšik alebo nabíjačka. Ideálne je, keď si takú tašku vopred pripravíte, a stane sa stálou súčasťou vašej cestovnej výbavy. Čas od času len doplníte zásoby a overíte, či stále spĺňa všetky vaše aktuálne potreby. Bude to taká vaša cestovná taška “prvej pomoci”, vďaka ktorej vás ani dlhé zápchy alebo nečakané udalosti nerozhodia.

Praktické autodoplnky pre deti

Hoci aj bez špeciálnych vychytávok cestu autom určite zvládnete, nie je na škodu urobiť si ju predsa len o niečo príjemnejšiu. Základnou výbavou je samozrejme kvalitná autosedačka. Pokiaľ má vaše vozidlo systém isofix, odporúčame zainvestovať do autosedačkovej základne, ktorá je vyvinutá na rýchle spojenie autosedačky so spomínaným systémom. Vďaka nej bude zapínanie nielen jednoduché a rýchle, ale hlavne samotná jazda ešte bezpečnejšia.

Tip: Vedeli ste, že v bazároch nájdete okrem ojazdených áut na predaj aj množstvo autodoplnkov vrátane detských autosedačiek a ich príslušenstva? Pokiaľ sa pre nákup sedačky z druhej ruky rozhodnete, vždy požadujte doklad dokazujúci jej vek, a ideálne ju nechajte skontrolovať odborníkmi. Životnosť autosedačiek je totiž maximálne 5-7 rokov.

auto2

Zdroj: unsplash.com

Šikovné vychytávky

Ďalšími šikovnými vychytávkami sú organizéry a priehradky na sedadle. Vďaka nim budú mať deti aj vy všetky nevyhnutné veci vždy po ruke. Zároveň sa po aute nebudú veci voľne pohybovať. Napriek tomu, že zabavenie detí sa zdá často tým najdôležitejším prvkom cesty autom, na prvom mieste je vždy bezpečnosť posádky auta. Do auta preto berte len mäkké hračky a tablety. Zvyšnú elektroniku dôkladne pripevnite. Napríklad voľne sa pohybujúca nevinná drevená hračka môže počas nárazu vyletieť a niekoľko násobnou hmotnosťou škaredo raniť dieťa aj vás. Nechceným zraneniam sa preto snažte maximálne predísť. A to aj za cenu toho, že sa dieťa môže z času na čas trochu hnevať.

 

Napíšte komentár