19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Ako zapojiť deti do vianočných príprav?

Autor: MS, V spolupráci

Vianočné prípravy vo väčšine rodín zaberú niekoľko dní, často pritom začínajú už pred obdobím adventu. Približne po tretích narodeninách už aj deti prejavujú záujem sa do príprav aktívne zapojiť. Ako na to?

07 FAVI Jak zapojit dti do vanocnich piprav LJ

Zdroj: FAVI

Najmenšie deti môžu namaľovať obrázky

V prípade najmenších ratolestí sú možnosti spolupráce s rodičmi ešte obmedzené. Najlepším variantom je preto nájsť im vlastnú činnosť, s ktorou môžu k výzdobe prispieť.

Jednou z variant je možnosť namaľovať vianočné obrázky. Deti majú bohatú fantáziu a určite si poradia. Môžu nakresliť Ježiška, ako prináša darčeky, prípadne namaľujú stromček a ozdoby. Inšpiráciou pre nich môže byť aj vaša činnosť. Deti tak môžu namaľovať svojich rodičov pri pečení perníkov alebo zapaľovaní adventného svietnika.

Veľkú radosť deťom urobíte, pokiaľ následne obrázok zavesíte napríklad v obývacej izbe, aby sa stal trvalou súčasťou výzdoby až do začiatku januára.

Zdobenie stromčeka

Väčšie deti už môžu pomôcť vešať vianočné ozdoby na stromček. Ten si mnoho rodín s deťmi pripraví už 23. decembra, vďaka tomu budete mať počas Štedrého dňa na všetko ostatné viac času. Ďalším variantom je, ak deti stromček pripravia dopoludnia 24. 12.

07b FAVI Jak zapojit dti do vanocnich piprav LJ

Zdroj: FAVI

V rodinách s deťmi sú vianočné sviatky do značnej miery deťom prispôsobené – napokon aj rodičia majú najväčšiu radosť z práce svojich potomkov. Napriek tomu by ste mali deti pri zdobení stromčeka strážiť. Ich kreativita niekedy môže byť za hranou vašej tolerancie. Aj rodičia majú právo na to, aby našli darčeky pod stromčekom, ktorý sa im páči.

Pečenie cukroviniek s deťmi

Ak patria vaše deti k tým, ktoré sa rady hrnú do kuchyne, môžete ich zapojiť aj do prípravy vianočných cukroviniek. Problém je v tom, že prípravu cesta väčšina detí nezvládne, ani pokiaľ im pomáha kuchynský robot. Podobne je to v prípade vyváľania cesta. Výsledkom by bol iba neporiadok a cesto, ktoré by nebolo príliš chutné.

Deti preto zapojte predovšetkým do dvoch jednoduchších činností. V prvom rade môžu z cesta vykrajovať linecké a perníky, ktoré následne preložia na plech. Precvičia si jemnú motoriku a zabavia sa na dlhú dobu. Druhou činnosťou je vyberanie upečených cukroviniek z plechu. V tomto prípade musíte deti jasne varovať, že plech ešte bude horúci a musia teda konať opatrne. V žiadnom prípade preto nenechávajte pri tejto činnosti deti bez dozoru. Plech by tiež mal byť bezpečne umiestnený na veľkom stole alebo napríklad na podlahe. Ak máte dostatočnú trpezlivosť, môžete ratolesti pustiť aj na zdobenie perníkov.

Niekedy je lepšie deti zabaviť a urobiť všetko potrebné svojpomocne

Každý rodič svoje deti bezhranične miluje, napriek tomu sú situácie, keď už máte všetkého dosť. Väčšina činností s deťmi trvá dlhšie. Keď navyše dôjde kvôli nezhodám súrodencov na hádku, budete svoje rozhodnutie začleniť deti do príprav ľutovať. Ak ste v zhone a potrebujete všetko urobiť rýchlo a efektívne, radšej zapnite televízor a pustite deťom film s vianočnou tematikou. Spokojní budú nakoniec všetci.

 

Napíšte komentár