23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Potulky Malým Rímom 2022

16.07.2022 Autor: Claudinka
Termín: 18.09.2022 a ďalšie Mesto:Trnava Zdroj:stránka organizátora
Potulky Malym Rimom22

Zdroj: trnava.sk

Mnohí Trnavčania už vedia, že ciele zaujímavých letných výletov môžeme hľadať nielen vo vzdialených exotických destináciách, ale aj na tradičných a obľúbených Potulkách Malým Rímom. A pre tých, ktorí o nich ešte nepočuli, pridávame informáciu, že doprava je zabezpečovaná strojom času a po vlastných, cestovné lístky za jedno alebo dve eurá sú k dispozícii v TIC v mestskej veži a štart prvej potulky sa uskutoční v nedeľu 17. júla o 17. hodine pred mestskou vežou. Malou tohtoročnou novinkou je skutočnosť, že na niektorých potulkách zabrúsime nielen do minulosti, ale na skok aj do budúcnosti.

17.7.
Kam povedie prvá potulka? Tam, kde nechali kúsok srdca mnohé generácie Trnavčanov – na návštevu k bazilike. Vieme, že pre nás vždy bude mať niečo zaujímavé a pravdepodobne si ešte schováva prekvapenia aj pre naše deti a vnúčatá. S Emíliou Valachovičovou sa pozrieme do krypty, do románskeho karnera a dozvieme sa, čo odhalil najnovší archeologický výskum.

24.7.
O týždeň neskôr navštívime s mestským kurátorom Adránom Kobetičom trnavskú filmovú Hviezdu. Dozvieme sa viac o jej hviezdnej minulosti a premenách až po súčasnosť. Nebudú chýbať krátke dejiny premietania, filmovej prevádzky, ukážky z filmu, ktorý sa premietal pri otvorení kina a nazrieme aj do jeho budúcnosti, kde má dostať novú hviezdnu úlohu mestského kultúrneho strediska.

31.7.
Posledná júlová nedeľa nás zavedie do prvej Československej republiky. Málokto si dnes uvedomuje, aký pokrok nám skok z monarchie do demokracie priniesol v myslení, architektúre a v umení. Adrián Kobetič nám preto pripomenie tieto časy prostredníctvom pozoruhodných stavieb, ktoré v našom meste Československá republika zanechala.

7.8.
Prvú augustovú nedeľu sa spolu s Petrom Wagnerom vyberieme na návštevu k Slovenskému učenému tovarišstvu. Možno sa niekomu zdá, že o ňom sa už veľa hovorilo, ale pravda je aj to, že dnes, keď je sloboda pre nás samozrejmosťou, si už dostatočne neuvedomujeme jeho historický význam. Pripomeňme si ho slovami legendárneho trnavského historika Hadriána Radvániho: „Úcta a láska k národu, materinskej reči i k národnej minulosti patrila spolu so šírením osvety medzi jeho základné atribúty. Skutočnosť, že Slovenské učené tovarišstvo vzniklo vo vtedajšej stredoeurópskej politickej, hospodárskej a spoločenskej situácii a vydávalo knihy v jednotnom kodifikovanom jazyku, zaradila náš národ opäť medzi kultúrne národy Európy.“

14.8.
Po stopách talianskych majstrov: 14. augusta, začiatok o 17.00 h, sprevádza mestský kurátor Adrián Kobetič

21.8.
Do tretice všetko dobré, do tretice voda, téma v čase sucha nanajvýš aktuálna. A ešte aktuálnejšia bude 21. augusta, keď o nej bude v troch termínoch hovoriť Miroslav Beňák v spojení s národnou technickou pamiatkou, Bellušovým vodojemom. Dozvieme sa viac o vodárenskej sústave v regióne a zdrojoch vody, absolvujeme prehliadku areálu a celkom výnimočne si budeme môcť vychutnať aj vyhliadku z ochodze vodojemu vo výške tridsiatich metrov.

28.8.
Mnohí z vás možno vedia, že v Trnave ešte pred založením Trnavskej univerzity študovalo na jezuitskom gymnáziu vyše sedemsto mládencov z celého Uhorska. Aby nebolo vzdelanie vyhradené len pre majetných, kardinál Pázmaň dal v roku 1619 vybudovať pre chudobnejších študentov Konvikt sv. Vojtecha – Adalbertinum, ktoré bolo neskôr začlenené pod Trnavskú univerzitu. Naša posledná augustová potulka s Jaroslavou Žuffovou a Pavlom Ďurkom povedie nielen do histórie tohto miesta a objektu, obohatenej najnovšími archeologickými poznatkami, ale aj do budúcnosti, kde sa zoznámime s podobou zrekonštruovaného areálu.

18.9.
Do chládku kláštorných múrov sa v nedeľu 14. augusta už po tretí raz uchýlime pred letnou horúčavou s Ferdinandom Makom a kvadriánom Františkom Xaverským. Hrubé múry Kostola sv. Jakuba a františkánskeho kláštora zo 17. a 18. storočia iste podnietia našu zvedavosť: Ako tu žili nasledovatelia sv. Františka z Assisi kedysi a ako žijú dnes?

Program TU

Napíšte komentár