19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Žiarsky festival remesiel

26.06.2022 Autor: Annie
Termín: 10.09.2022 Mesto:Žiar nad Hronom Zdroj:stránka organizátora
ziarsky festival remesiel 2022

Zdroj: osvetaziar.sk

V minulosti malo pre našich predkov nezastupiteľný význam. Kováčstvo sa pomaly vytráca a starí majstri by mali svoje skúsenosti odovzdať mladšej generácii. Nehmotné kultúrne dedičstvo v podobe kováčstva budeme prezentovať a predstavovať po teoretickej stránke i názornými ukážkami pri výrobe tradičných výrobkov z kovu na vyhniach s možnosťou interaktívnych tvorivých dielní.

Zameriavame sa na jedno remeslo - kováčstvo a pripomenieme si funkciu kováčstva v minulosti a oboznámime sa s tradičnými kováčskymi výrobkami, ktoré mali nesmierny význam v každodennom živote našich predkov. 

Okrem kováčskeho remesla sa nám predstavia staré remeslá ako hrnčiarstvo, drotárstvo, rezbárstvo, včelárstvo, bylinkárstvo ale aj iné remeslá a hand-made tvorcovia.

Poslaním je zachovávať a šíriť povedomie o tradičných remeslách, ktoré boli v minulosti súčasťou života v našom regióne. Žiarsky festival remesiel mal predchodcu Žiarsky minifestival remesiel, ktorý sa uskutočnil v rokoch 2020 a 2021. Vzhľadom na záujem zo strany verejnosti a remeselníkov sme sa rozhodli, že ho obsahovo zjednodušíme a zároveň obohatíme o ucelené poznatky o jednotlivých remeslách.

Sprievodné akcie:

  • fotenie s dravcami, lukostreľba a streľba z kuše, koníky, tvorivé dielne v cene vstupného
  • tombola
  • dobové scénky
  • sokoliari
  • maľovanie na tvár za poplatok
  • O občerstvenie sa postará Pivovar Vŕšky

Vstupné: deti 2 €, dospelí 3 €(lístok je zlosovateľný v tombole)




Napíšte komentár