19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Dolné Rakúsko na jeseň

Autor: Maria Bodnarova
IMG 3521

Zdroj: Mária Bodnárová


Aké je Dolné Rakúsko na jeseň? No, je to nádhera. Dozrieva vinič, všade cítiť babie leto, vôňu hrozna, marhúľ a sliviek... Požičajte si bicykel a vybehnite s deťmi obdivovať prírodu, užite si prechádzky pri Dunaji, dobré jedlo v "Heuriger" alebo zájdite na prehliadku viníc a vínnych pivníc. Pokojne aj s deťmi. :)


Región hrozna a vína

Dolné Rakúsko je najväčším regiónom vína a viníc v celej krajine. V každej z ôsmych špecifických vínnych oblastí dominuje hrozno Veltlínske zelené, historické pivnice z minulých storočí a nekonečné lány viniča. Práve ten má na jeseň dokonalú podobu. Obrovské strapce sladkého hrozna priam lákajú ochutnať celoročnú prácu prírody a skúsených miestnych vinárov. Vinárstva preto špeciálne v tomto období ponúkajú prehliadky po vínnych cestách aj samotných vinárstvach a pivniciach, na ktorých sa môžete dozvedieť všetko o pestovaní hrozna, jeho spracovaní a výrobe vína do finálnej podoby. A samozrejme, na záver vám ho dajú aj ochutnať. :)

IMG 3129

Zdroj: Mária Bodnárová

IMG 3402

Zdroj: Mária Bodnárová

Turistika bez davov

Ak na dovolenku uprednostňujete pokojné destinácie bez množstva turistov, ste na správnom mieste. Aj keď je v Dolnom Rakúsku sezóna aj na jeseň, ľudia sa nekoncentrujú v davoch na žiadnom mieste. A pritom to tu stále "žije". Ako v celom Rakúsku aj v tom Dolnom nájdete široké možnosti na cyklovýlety popri Dunaji Dunajskou cyklotrasou, v lesoch alebo cez vinohrady, stačí len vziať do ruky cyklistickú mapu a vyraziť. Okrem toto si môžete vychutnať aj pešie vychádzky po turistických chodníkoch (Welterbesteig Wachau, Weitwanderweg Nibelungengau, Weinviertel) či prírodných parkoch. Skvelým tipom na výlet je i plavba loďou po Dunaji, napríklad z Wachau alebo dokonca priamo z Viedne. 

IMG 3291

Zdroj: Mária Bodnárová

LOISIUM WineWelt v Langenlois

Ak hľadáte niečo, čo zaujme aj deti, jednoznačne odporúčame navštíviť oblasť Kamptal v mestečku Langenlois. Komplex Loisium ponúka úchvatnú prehliadku o tom, ako sa rodí víno. Počas prechádzky komplexom na vás čaká množstvo interaktívnych prvkov a zastávok, prehliadka staručkých pivníc, života remeselníkov a na záver ochutnávka vína. Deti celou cestou sprevádzajú myšky Frida a Fridolin, ktoré budú malí návštevníci musieť napokon zachrániť pomocou logickej hry. Po prehliadke sa určite zájdite najesť do reštaurácie Hotela Lagenlois, kde šéfkuchárka Greta s jedlom doslova čaruje. No a na záver nevynechajte prechádzku vinohradmi. Na vínnej ceste nájdete niekoľko informačných tabúľ o hrozne a tu žijúcich zvieratkách, lavičky s nádhernými vyhliadkami či obrovské sochy dokonale zapadajúce do okolitého prostredia.

IMG 3151

Zdroj: Mária Bodnárová

IMG 3272

Zdroj: Mária Bodnárová

Dürnstein

Malé mestečko na brehu Dunaja priam dýcha históriou. Ponúka krásne výhľady na okolitú prírodu a je aj jednou zo staníc, odiaľ sa môžete vydať na plavbu loďou. Malá pláž je ako stvorená na piknik, napríklad aj s dokonalým pečivom z miestnej pekárne Bäckerei & Konfiserie Schmidl. Tá je osobitne známa svojimi "Wachauer Laberl" - okrúhlymi žemličkami z ražnej a pšeničnej múky s veľkým písmenom "S" na spodnej strane, ktoré už desaťročia dodávajú hádam do všetkých reštaurácií a pohostinstiev v regióne. Dominantou mestečka je kláštor a hrad, kde bol väznený i kráľ Richard I. Levie srdce

IMG 3509

Zdroj: Mária Bodnárová

Benediktínske opátstvo Göttweig

Osobitne nás zaujal výlet do Göttweig. Kláštor rádu benediktínov nemôžete prehliadnuť, vidieť ho naďaleko a môžete si ho pomýliť s hradom. Od roku 2000 je na zozname kultúrneho svetového dedičstva. Areál opátstva je obrovský. Nádherný park s anglickým trávnikom, marhuľový sad, vinice s voňavým hroznom, vyhliadky do okolia, ohromný vyzdobený chrám, múzeum plné umeleckých diel a reštaurácia s fantastickým jedlom - to všetko máte na tomto jednom mieste ako na dlani. Prehliadky sú v niekoľkých jazykoch a robievajú ich aj osobitne pre deti. Ak potrebujete načerpať silu a energiu, toto je to správne miesto.

IMG 3737

Zdroj: Mária Bodnárová

Chutné jedlo

Viete, čo je "Heuriger"? Ide o pohostinstvo (taverničku, viechu) v ktorej lokálni vinári ponúkajú vlastnú domácu produkciu vína a jedla počas sezóny. Funguje len 3 mesiace na jar a 3 mesiace na jeseň, otvára sa až podvečer a musí spĺňať prísne stanovené podmienky. To, či je otvorená, zistíte podľa vystaveného symbolu v podobe špeciálneho venca, alebo na mieste hľadajte tabuľu „aus‘gsteckt“ (otvorené) či zapálené svetlo. Teplú kuchyňu tu zvyčajne nečakajte, menu ponúka rôzne druhy šunky, salámy, syra, nátierok, paštét, domáceho pečiva a zákuskov. A samozrejme dobré domáce vínko a mušty. 

Bežné reštaurácie v hoteloch a na frekventovaných turistických miestach bývajú otvorené aj počas obeda a počas jesene majú v ponuke okrem tradičnej rakúskej kuchyne aj množstvo sezónnych špecialít, napríklad z tekvice. Personál je zvyčajne veľmi milý a ochotný a s radosťou vyhovejú aj špeciálnym požiadavkám alergikov či vegánov.

IMG 3573

Zdroj: Maria Bodnarova. "Bufet Wachau" vo vinárstve Bio-Weingut Nikolaihof. 

IMG 3344

Zdroj: Maria Bodnarova. Heiriger vo vinárstve Nastl.

Marhuľový raj

Kráľovstvo marhúľ - aj tak by sme mohli nazvať región Dolného Rakúska. Aj keď najväčšou marhuľovou sezónou je leto, dozrievajú až do jesene. A že sú fantastické dokazujú aj výrobky z nich, ktoré na vás vykúkajú skutočne odvšadiaľ. Hustý marhuľový džús, likér a dokonca víno, schnapps (pálenka), džemy, omáčky, zákusky, buchty, ovocné gule, to všetko stojí za ochutnanie. Odporúčame kupovať ovocie priamo od domácich ako ozajstnú záruku kvality. 

apricots 6396518 1920

Zdroj: Pixabay

FullSizeRender 1

Zdroj: Maria Bodnarova

Vedeli ste, že?

  • ruže pri viniči majú svoj význam? Okrem dekoračnej funkcie dávajú vinárom vedieť aj to, kedy majú vinič striekať proti škodcom. Keď totiž choroba napadne ruže, s najväčšou pravdepodobnosťou si to odnesie aj vinič.
  • vinič sa môže sadiť buď v terasách alebo na kopcoch v smere zo severu na juh? Je to preto, aby mali jednotlivé druhy hrozna dostatočný prísun vlhkosti a slnka pre dokonalý rast a cukornatosť.
  • vtáčie búdky vo viniciach sú skôr na okrasu, akoby plnili účel bývania pre vtáčiky? Väčšinou sú totiž osadené zo severnej strany a tú vtáčiky v skutočnosti neobľubujú.
IMG 3307

Zdroj: Mária Bodnárová

Viac fotiek Dolného Rakúska nájdete v našej galérii.

Napíšte komentár