19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Šiesta lekcia Losíkovej akadémie: Expert na ergonómiu

07.09.2021 Autor: Claudinka, Sponzorovaný obsah
Termín: 28.02.2022 a ďalšie Mesto:Celá SR Zdroj:stránka organizátora
losikova akademia ikea

Zdroj: IKEA

Jedenkrát za mesiac na webovej stránke ikea.sk/losik pridá IKEA edukačný materiál o trvalej udržateľnosti a ďalších témach formou „lekcie“. Deti si môžu prečítať a preštudovať obsah lekcie na webe. Na konci každej lekcie je krátky test, ktorý si môžete stiahnuť a vytlačiť. Deti si v ňom overia svoje znalosti, odpovede na 4 otázky a vymaľujú tématický obrázok.

IKEA losikova akademia

Zdroj: IKEA

Za správne vyplnený a vymaľovaný test ich čaká odmena! Vyplnený kvízový test s obrázkom prineste do detského kútika v obchodnom dome IKEA (alebo na Služby zákazníkom, ak je Detský kútik uzavretý), kde za každú správnu odpoveď dostanete 1 losík. Každý kvíz obsahuje 5 otázok, takže za všetky správne odpovede v jednom kvíze môžete získať až 5 losíkov (a k nim ešte jeden losík za návštevu obchodného domu). Vyplnené kvízy môžete nosiť postupne alebo môžete počkať, kým nebudete mať viac hotových lekcií a prinesiete viac kvízov naraz. Za každú správnu odpoveď dieťa dostane jeden losík. Odmenu v losíkoch môže dieťa získať za jeden test k jednej lekcii iba raz.

A čo s losíkmi môžu deti urobiť? Môžu si vybrať niečo pekné z Losíkovej ponuky, a keď budú mať ušetrených dosť losíkov, môžu si za nich niečo v obchodnom dome IKEA kúpiť.

Keďže IKEA musela pre opatrenia proti ochoreniu COVID-19 celý obchodný dom dočasne uzavrieť, dobu na odovzdanie testov predĺžili na tri mesiace.

IKEA losikova akademia 2

Zdroj: IKEA

Lekcia 1: Každá kvapka je dôležitá
Voda je život. Každý z nás môže svojim správaním prispieť k šetreniu vody pre nás i pre budúce generácie. Zo všetkej vody na svete sú sladkej vody len 3 %. Šetrné využívanie vody preto má zmysel – môžeme tak ušetriť peniaze i chrániť životné prostredie. Losík vám poradí, ako lepšie využívať vodu a zároveň pomôcť planéte. 

Lekcia 2: Koniec plytvaniu jedlom
Či už ide o nedojedené jedlo alebo o zabudnutý šalát kdesi v útrobách chladničky, plytvanie jedlom je veľkou záťažou pre planétu i naše peňaženky. No na to, aby ste výrazne znížili svoje plytvanie jedlom, stačí niekoľko dobrých tipov a šikovných výrobkov. A začať môžete hneď! Losík vám ukáže, ako na to.

Lekcia 3: Začnite s pestovaním!
Naučte sa s Losíkom, ako začať s pestovaním. A nebojte sa neúspechu, pri pestovaní je to normálne. Rastliny, ktorým sa nedarí, môžete dať do kompostu a stane sa z nich zdroj pre ďalší život. Pestovanie je o pokusoch a omyloch a učení sa nových vecí. Tak či onak – pestovanie prináša radosť a spokojnosť.

Lekcia 4: Kam s tým všetkým?
Ušetrite peniaze a predĺžte čerstvosť potravín. Každá potravina si vyžaduje iné prostredie. Ak ju budete správne skladovať, zostane čerstvá a nepokazí sa. Losík vám dá niekoľko tipov.

Lekcia 5: Triedenie je hračka!
Každý rok sa na svete použije asi 100 miliárd fliaš PET. Iba tretinu sa, však, podarí zrecyklovať. Ďalšia časť končí na skládkach a v horšom prípade v moriach a oceánoch. Jednej fľaši PET trvá tisíc rokov, než sa v prírode rozloží. Chceme žiť medzi odpadkami? Samozrejme, že nie! Snažme sa znížiť množstvo odpadu, ktorý vytvárame, a čo najlepšie ho triediť. Získané suroviny sa dajú znova využiť.

Lekcia 6: Expert na ergonómiu 
Dlhé hodiny strávené pri učení pri písacom stole alebo nad notebookom sa môžu časom prejaviť na zdraví chrbtice. Ak sa chcete vyhnúť bolesti chrbta, jednoduchým riešením je viac sa pri práci alebo učení hýbať. Nezostať na dlhú dobu v jednej polohe, ale ideálne striedať pri práci pozície v sede a v stoji. Pozrite si tipy, ako si uchovať zdravú chrbticu.

Viac z jednotlivých lekcií nájdete na www.ikea.com/sk/ikea-family.

ikea triedenie

Zdroj: IKEA

Napíšte komentár