24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Ako s deťmi osláviť Veľkú noc?

Autor: MS
11

Zdroj: Shutterstock.com

Nakuknite do našich tipov, ako prežiť Veľkú noc spolu, pekne a veselo.

#1. Vymaľujte spolu vajíčka

52489977 m

Zdroj: shutterstock.com

Obľúbená aktivita, ktorá deti zabaví. Fantázii sa medze nekladú. Vajíčka môžete farbiť farbami kúpenými v obchode alebo v horúcom kúpeli s cibuľou / zázvorom / čučoriedkami či cvikľou. 

Naše tipy:

 

#2. Vyzdobte si veľkonočné vetvičky

shutterstock 1651866862

Zdroj: shutterstock.com

Veľkonočný strom nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Tvoria ho bahniatka, jarné halúzky zlatého dažďa, či čerešne / jablone, ktoré sú ovešané vyzdobenými vajíčkami. Aktivita, ktorú miluje každé dieťa.

 

#3. Vyrobte si veľkonočné pohľadnice 

bunny card 9

Zdroj: iheartcraftythings.com

https://iheartcraftythings.com/easter-bunny-card.html

Je síce doma internetová, ale koho nepoteší stará dobrá pohľadnica poslaná poštou a vyrobená z lásky? Starí rodičia budú obzvlášť radi, keď si ju nájdu v poštovej schránke a vystavia na obdiv. Urobte niekomu radosť! Deti môžu pohľadnicu poslať aj kamarátom zo školy či škôlky.

 

#4. Veľkonočné košíčky do každej malej ručičky

bunnies twoup landscape

https://www.thecrafttrain.com/printable-easter-bunny-baskets/

Zdroj: thecrafttrain.com

Tradícia zbierania ukrytých vajíčok išla u nás trochu do úzadia. Vajíčkobranie alebo egg hunt má u nás dávne korene. Túto germánsku tradíciu poznali naši predkovia už v 16. storočí. Milý zvyk sa neskôr udomácnil vo Francúzsku, Rakúsku, USA aj Anglicku. U nás vajíčkobranie vytesnila šibačka a oblievačka. Táto aktivita je veľmi obľúbená u detí a preto sa ju nebojte zaviesť aj u vás. Na každú dobrú zbieračku potrebuje malý zberač košíček, ktorý si ľahko vyrobíte aj doma :)

Naše tipy:

 

#5. Urobte si doma veľkonočnú výzdobu

#1 4 2 1

Zdroj: stonegableblog.com

Veľkonočná výzdoba poteší oko, ale aj dušu. Vyvolá v nás pocit čistoty, nových začiatkov a do našich domov si vpustíme jar.

 Naše tipy:

 

#6. Pozorujte s deťmi zvieratká v prírode

shutterstock 178780892

Zdroj: shutterstock.com

Na jar sa všetko v prírode prebúdza. Vezmite deti na prechádzku do prírody či lesa a pozorujte vtáčiky, rybky či žubrienky v jazierku. Začínajú kvitnúť rôzne kvietky, ktoré sa môžu naučiť rozpoznávať. Nezabudnite si vziať so sebou potreby pre malého bádateľa, aby objavovanie bola ešte väčšia zábava.

Naše tipy:

 

#7. Pripravte si veľkonočné dobroty

12974735 m

Zdroj: shutterstock.com

Veľká noc je nielen o maľovaných vajíčkach, ale aj o jedle. Maminky vypekajú a varia rôzne dobroty a tradičné veľkonočné jedlá. V každej domácnosti majú tie svoje obľúbené. Pre Veľkú noc je typická vianočka či mazanec, veľkonočný baránok, kapustnica alebo pečené jahňacie. Čo bude vyvoniavať u vás?

Naše tipy: 

 

#8. Prečítajte si knižku alebo si pozrite rozprávku s veľkonočnou tematikou

 

hop movie

Zdroj: cinemart.sk

Pripravte si pohostenie a pustite si rozprávku o zajacovi či Veľkej noci.

Naše tipy:

  • Doba ľadová: Veľkonočné prekvapenie
  • HOP -DVD
  • Králik Peter - DVD
  • Zootropolis - HBO
  • Legendárna partia - DVD

#9. Naučte sa veľkonočnú básničku

shutterstock 610763420

Zdroj: shutterstock.com

Správny šibač musí poznať aj veľkonočnú veršovačku. Naučte deti veselé veľkonočné básničky, ktoré by mali vedieť. Šibačka tak bude väčšia zábava.

Naše tipy:

 

# 10. Porozprávajte sa s deťmi o Veľkej noci, aké sú zvyky a prečo sa oslavuje

crucifixion 1749008 1280

Zdroj: pixabay.com

Či ste veriaci alebo nie, k všeobecnému prehľadu určite patrí poznať pozadie Veľkej noci a dôvod prečo sa vlastne oslavuje. Toto poznanie sa pomaly - hlavne u mladých - vytráca. Pre mnohých je to len ďalšie voľno a príležitosť, ako vyšibať rodinu či dostať peniaze za šibačku.

Nájdite si čas a porozprávajte deťom, napríklad aj formou príbehu, prečo oslavujeme Veľkú noc, a aké zvyky a tradície sú s ňou spájané. Toto môže byť aj veľmi dobrá téma pre rozprávanie starých rodičov - ako si oni pamätajú svitaky Veľkej noci.

Krásnu Veľkú noc všetkým!

166703951 10219107591257364 6222236222465401233 n

 

Napíšte komentár