28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Európsky týždeň mobility

14.09.2020 Autor: Annie
Termín: 22.09.2022 a ďalšie Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora
mobilita22

Zdroj: banskabystrica.sk

Týždeň od 16. do 22. septembra majú obyvatelia a návštevníci Banskej Bystrice zapísaný vo svojom povedomí ako EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY (ETM). Kampaň sa pravidelne organizuje s cieľom priblížiť obyvateľom využívanie alternatívnych zdrojov dopravy. Témou aktuálneho ročníka kampane je LEPŠIA DOSTUPNOSŤ, mottom CESTUJME ZODPOVEDNE.

Mesto Banská Bystrica sa každoročne do Európskeho týždňa mobility zapája a rok 2022 nebude výnimkou. Pripravené sú nedeľné cyklopotulky, cyklobus, aktivity pre deti, prezentácia ebajkov ale aj zaujímavá súťaž.

Program kampane:

16.9. 2022 Udeľovanie cien víťazom za kampaň – „Do práce na bicykli“

Banská Bystrica obsadila v tomto roku spomedzi 105 samospráv 30. miesto s celkovým počtom 42 689 najazdených kilometrov a 13 229 kg ušetreného oxidu uhličitého, ďakujeme všetkým zúčastneným! Diplomy a ceny sa odovzdajú víťazom v nasledovných kategóriách: Najlepší zamestnávateľ, Najlepší tím (jazdy), Najlepší tím (km), Najlepší jednotlivec (km), Najlepší jednotlivec (jazdy).

17.9. – 18.9. 2022 Cyklobus zadarmo

V spolupráci s OOCR bude počas kampane ETM 2022 Váš obľúbený cyklobus premávať počas soboty a nedele pre všetkých záujemcov zadarmo. Cyklobus premáva z Banskej Bystrice do obľúbených lokalít od 14. mája do 25. septembra cez víkendy a sviatky.

Tento rok sa môžete tešiť na tieto lokality:

  • Donovaly
  • Sedlo Malý Šturec
  • Šachtičky
  • Strelníky

Spoj prepraví max. 45 bicyklov, z toho 7 elektrobicyklov.

Cyklobus nepremáva v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok. Aktuálne informácie nájdete na FB Central Slovakia.

18.9. 2022 Zážitky na bicykli

Jedinečné cyklopotulky pre všetkých záujemcov od kláštora Uršulíniek k rodovým sídlam Radvanskovcov. Netradičné potulky k netradičným miestam. Štart: 14.00 hod., Námestie SNP – Mariánsky stĺp

19.9. 2022 Súťaž – „Kto z koho“

LEPŠIA DOSTUPNOSŤ a ZODPOVEDNÉ CESTOVANIE: „Poďte sa s nami pozrieť, ktorý dopravný prostriedok sa počas reálnej premávky v našom meste dopraví ako prvý do cieľa. Vyhrá najekologickejší?“

Cieľom súťaže je zábavnou formou ukázať a motivovať obyvateľov mesta využívať na bezpečné cestovanie po meste iné spôsoby dopravy ako automobilovú dopravu, správať sa ekologickejšie a prispievať aj týmto spôsobom k plánu udržateľnej mobility mesta. Zároveň chceme obyvateľom mesta ukázať, že využívanie iných foriem dopravy môže byť pre nich výhodnejšie z hľadiska lepšej dostupnosti, šetrenia času aj nákladov.

Súťaž je určená pre vopred určeného šoféra motorového vozidla, cyklistu a kolobežkára, ktorí odštartujú spoločne v bode A  a do bodu B sa presunú najlepšou možnou dostupnou a bezpečnou trasou na základe svojho dopravného prostriedku. Súťaž bude následne vyhodnotená na základe dosiahnutých parametrov – čas trvania trasy a následne vyhodnotené poradie dopravných prostriedkov a ich plusov a mínusov.

Výsledkom súťaže okrem vyššie spomenutých parametrov bude pútavé video dokumentujúce zúčastnených súťažiacich:)

 20.9. 2022 Dopravná výchova pre deti Základnej školy

Tento rok si žiaci Základnej školy Trieda SNP 20 za účasti Mestskej polície osvoja základné zručnosti, vedomosti a návyky zamerané na bezpečné správanie sa v rôznych dopravných situáciách. Veríme, že dopravná výchova žiakov zaujme a budúci rok si je výchovu zopakujeme na inej základnej škole.

21.9.2022 Plán udržateľnej mobility – verejná diskusia

Obyvatelia Banskej Bystrice a aj ľudia z okolitých obcí môžu vyjadriť svoje podnety a pripomienky 21.9. 2022 o 16.00 hod. v Cikkerovej sieni na Radnici, Námestie SNP 1.

Prezentácia e-bajkov
Príď si vyskúšať jazdu na e-bajku a zisti viac o novinkách zo sveta e-bajkov! Stretneme sa pred Radnicou v čase od 10.00 hod. do 16.00 hod..

 22.9. 2022 Najlepšie vyzdobený  alebo najobľúbenejší ekologický dopravný prostriedok

Deti materských škôl v pôsobnosti Mesta Banská Bystrica sme oslovili s možnosťou zapojiť sa do Európskeho týždňa mobility 2022 a v rámci svojich aktivít vyzdobiť s deťmi ekologický dopravný prostriedok alebo s deťmi nakresliť ich obľúbený ekologický dopravný prostriedok. Fotky a maľby malých umelcov budú vystavené v priestoroch MsÚ.

Počas týždňa mobility všetkých pozývame na bohatý kultúrny program v Banskej Bystrici a okolí!

Zmena programu vyhradená!

 

 

Napíšte komentár