19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Kedy majú rodičia nárok na pandemické ošetrovné

Autor: Annie
close up hand holding pen

Zdroj: freepik.com


Šíriaca sa vlna koronavírusu zvyšuje počty detí v karanténe alebo izolácii. Rodičia a ostatní poistenci majú po splnení zákonných podmienok naďalej nárok na dávku pandemické ošetrovné (OČR). Pravidlá nároku na dávku ani postup žiadosti sa nemenia.

1. Kontaktujte lekára
Pri pozitívnom antigénovom či PCR teste dieťaťa, resp. ak je úzkym kontaktom pozitívneho kontaktuje rodič na diaľku lekára/pediatra. Práve lekár v súlade s pravidlami Úradu verejného zdravotníctva potvrdzuje karanténu alebo izoláciu dieťaťa. Ak o karanténe či izolácii rozhodne, tlačivo o ošetrovnom posiela do Sociálnej poisťovne. Rodič tlačivo potvrdené lekárom doručuje Sociálnej poisťovni iba vtedy, ak potvrdenie o karanténe/izolácii vybavuje osobne. V takomto prípade musí rodičovi-zamestnancovi tlačivo potvrdiť aj jeho zamestnávateľ.

2. Požiadajte si o dávku - využite elektronické formuláre
O dávku je potrebné požiadať prostredníctvom elektronického formulára Žiadosť o pandemické ošetrovné. Tento formulár poistenci posielajú iba vtedy, ak o dávku od 20. 3. 2020 ešte nikdy nežiadali. Ak ju už v minulosti poberali, stačí na konci kalendárneho mesiaca poslať vyplnený elektronický formulár Čestné vyhlásenie k pandemickej OČR. Ak poistenec o dávku žiada prvýkrát, zasiela oba formuláre – najskôr Žiadosť a na konci mesiaca Čestné vyhlásenie.

Kto má nárok na pandemické OČR pri karanténe/izolácii
Nárok na pandemické OČR pri karanténe alebo izolácii majú poistenci starajúci sa o deti do 11 rokov veku (resp. do 18 rokov veku, ak sú zdravotne ťažko postihnuté), a to v prípade, ak sú ich materské školy, školy/triedy či zariadenia sociálnych služieb uzavreté na základe rozhodnutia hygienika, zriaďovateľa či riaditeľa alebo ak im lekár potvrdí potrebu karantény/izolácie na príslušnom tlačive.

Nárok na pandemické OČR budú mať niektorí poistenci aj počas nadchádzajúcich jarných prázdnin. Počas školských prázdnin nárok na pandemické ošetrovné z dôvodu uzatvorenia školy spravidla nevzniká, vtedy je škola uzatvorená na základe školského zákona. Výnimky tvoria prípady, ak je škola aj počas obdobia školských prázdnin uzatvorená hygienikom (na čas určený hygienikom). Počas školských prázdnin majú nárok na pandemické ošetrovné aj poistenci, ak ošetrujú choré dieťa do 16 rokov alebo ak má dieťa do 11 rokov nariadenú karanténu (obe situácie potvrdzuje pediater). Ak ochorie dieťa 16-ročné a staršie, poistencovi vznikne nárok na bežné ošetrovné v rozsahu najviac 14 kalendárnych dní. Aj toto ochorenie na tlačive žiadosti potvrdzuje lekár.

Prevzatý článok: socpoist.sk

Napíšte komentár