23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Rozprávkový zámok 2020 - nový termín čoskoro

04.03.2020 Autor: Simona, Foto: rozpravkovysvet.eu
Termín: 21.06.2020 a ďalšie Mesto:Bojnice Zdroj:stránka organizátora

99122042 10158314806314437 2860418583861657600 o

Podujatie Rozprávkový zámok je špeciálny rozprávkový divadelný festival v podobe inscenovaného predstavenia. Patrí jednoznačne k najúspešnejším a najnavštevovanejším kultúrnym podujatiam na Slovensku.

Rozprávkový zámok otvára svoje brány v dvoch etapách, vždy od stredy do nedele. V tomto roku sa podujatie bude konať v termíne od 10.6. do 14.6. a od 17.6. do 21.6.2020.

Inšpiráciou pre aktuálny ročník podujatia Rozprávkový zámok sa nám stali rozprávky z pera Pavla Dobšínskeho s názvom Slovenské Rozprávky.

Po minuloročnom modernejšie ladenom ročníku sme tento rok s kreatívnym tímom siahli po slovenskej rozprávkovej klasike. Zamerali sme sa na slovenské príbehy známe mnohým generáciám. Spomedzi množstva nádherných a poučných príbehov sme vybrali tri rozprávky, ktoré spája viera v ľudské dobro a spravodlivosť.

Zvolené tri príbehy si kladú za cieľ naučiť deti myslieť aj na druhých, navzájom si pomáhať a mať sa v úcte. Dlhý nos naučí deti okrem iného aj to, že kradnúť sa nesmie. Rozprávanie o Troch grošoch deťom ukáže, že je potrebné vážiť si minulosť a myslieť na budúcnosť. Laktibrada im názorne predvedie, aké dôležité je podeliť sa v núdzi s blížnymi.

Každá rozprávka vlastným osobitým štýlom prezentuje príbeh o nevyhnutnosti vzájomnej spolupatričnosti, pomoci a solidarite. Šťastný koniec vo všetkých troch príbehoch prináša divákom nádej na krajšiu budúcnosť a vieru v to, že aj oni sami môžu zmeniť svet k lepšiemu.

Pripravovaný ročník pod názvom Slovenské rozprávky na Bojnickom zámku vychádza z tradičných ľudových rozprávok. Do povedomia sa dostali aj vďaka zberateľovi menom Pavol Dobšinský. Sú súčasťou nášho dedičstva a tradícií. Lásku a hrdosť k ľudovým rozprávkam a tradíciám všeobecne by sme deťom mali vštepovať už od malička. Veď to je to, čo nás ako národ odlišuje a charakterizuje.

 Už tradične budú do deja Rozprávkového zámku zapojení aj detskí návštevníci. Počas prehliadky zámku budú zbierať zrnká obilnín. Veď ako z malého zrnka dokáže vyrásť bohatý klas, tak z malých detí dokážu vyrásť hrdí Slováci strážiaci svoje tradície a zvyky.

Napíšte komentár