24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Verejné astronomické pozorovanie

09.01.2020 Autor: Danka, Foto: FB
Termín: 10.01.2020 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
hviezdy

Zdroj: FB Slovenské planetáriá

Dovoľujeme si Vás pozvať na verejné astronomické pozorovanie, ktoré sa uskutoční tento piatok 10.1. 2020 v čase od 16.30 na dunajskej promenáde pred Euroveou (na úrovni reštaurácie Kolkovňa, pri Ministerstve vnútra).

Zastavte sa pri členoch združenia, ktorí Vám ukážu krásy nočnej oblohy pomocou astronomických ďalekohľadov a porozprávajú Vám o najnovších poznatkoch o vesmíre.

Pozorovanie sa uskutoční pri príležitosti zaujímavého astronomického úkazu a to tzv. polotieňového zatmenia Mesiaca. Tento úkaz však nanešťastie nie je dobre pozorovateľný voľným okom nakoľko Mesiac nevstupuje do zemského tieňa, ale iba do polotieňa. Mierny pokles jasnosti je pozorovateľný lepšie na fotografických záznamoch. Začiatok zatmenia nastáva o 18min 45min 7s SEČ. Maximálna fáza zatmenia nastáva o 20h 9min 59s SEČ. Pri tejto fáze bude disk Mesiaca vzdialený od zemského tieňa 0.06°. Koniec zatmenia nastáva o 22.12 min 19s SEČ.

Okrem samotného Mesiaca obloha ponúka množstvo zaujímavých astronomických objektov. Po západe Slnka bude možné nad západným obzorom pozorovať planétu Venušu. Okrem nej budú nad horizontom aj planéty Urán a Neptún. Okrem toho bude možné pozorovať súhvezdia zimnej oblohy ako sú Orión, Býk, Blíženci a doznievajúce jesenné súhvezdia ako Pegas alebo Androméda. To nám poskytne pohľad na zaujímavé objekty ako sú Veľká hmlovina v Orióne (M42), Galaxia v Androméde (M31) alebo otvorená hviezdokopa Plejády (M45).


Príďte sa pozrieť. Pozorovanie sa uskutoční iba v prípade priaznivého počasia.

Napíšte komentár