19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Ako stráviť čas s deťmi na Deň detí?

Autor: Claudinka, Foto:

Kam na Deň detí? Pripravte deťom nezabudnuteľný zážitok

 Začiatok júna patrí našim najmenším ratolestiam. Deň detí sa po celom svete oslavuje vždy 1. júna už od roku 1925. Ak aj vy chcete vašim ratolestiam dopriať deň plný zábavy a smiechu, máme pre vás niekoľko tipov. Slovenské mestá, obce a dedinky v tomto období organizujú celodenný program s detskými spevákmi, balónmi, skákacím hradom či maľovaním na tvár.

1. Výlet na biofarmu

Prechádzka po bežnej ZOO môže byť zaujímavá, no deti v skutočnosti nevidia, ako žijú zvieratá vo svojom prirodzenom prostredí. Zaujímavou alternatívou je preto návšteva kontaktnej ZOO, biofarmy či gazdovskej dedinky vo vašom okolí. Zvieratá tu majú možnosť voľného pohybu. Deti ich môžu navyše pohladkať alebo nakŕmiť. Najväčšia kontaktná ZOO nachádza v Jakubovanoch pri Liptovskom Mikuláši. Pred návštevou si svoj termín nezabudnite vopred rezervovať. Vstupné pre dospelých je 7 EUR, deti do 3 rokov majú vstup zadarmo. Deti tu môžu hladkať kozičky, somárikov alebo papagája. 

bigstock Cute Little Girl Petting And F 291657196

Zdroj: Bigstock.com

Netradičným miestom je Malkia Park v Orechovej Potôni. Sem putujú všetky zachránené zvieratá z cirkusov alebo od súkromných vlastníkov, ktorí sa o ne nestarali. Vo voľnej prírode by tieto zvieratá neprežili, pretože sú zvyknuté na ľudskú pomoc. Tigre, medvede, ťavy či kengury si tu našli svoj druhý domov. Vstupné pre deti je 7 EUR a pre dospelých 10 EUR. Finančné prostriedky zo vstupného sú použité pre zvieratá v parku.

2. Deň detí vo wellness

Užite si jarné slnečné lúče v slovenských aquaparkoch či wellness centrách. Mnohé z nich si na MDD pripravili zábavný program plný hier, súťaží a hudby. Prečo však nespojiť zábavu s oddychom? Wellness Hotel Patince oslavuje Deň detí až 3 dni. Pre návštevníkov pripravili tematický Pobyt Deň detí. Zaujímavosťou pobytu je aj vyhliadková plavba loďou, penová párty či lukostreľba. Kým sa deti zabávajú v detskom kútiku alebo počas animačného programu, vy si môžete vychutnať oddych v bazénovom či saunovom svete alebo fitness centre, kam máte neobmedzený vstup. 

bigstock The Girl Smiles Swimming Unde 19274960

Zdroj: Bigstock.com

3. Hrady a zámky

Ak máte doma malú rytierku, princeznú, princa či strážcu, zoberte ich na výlet po slovenských hradoch a zámkoch. Bojnický zámok si v tento deň pripravil prehliadky vhodné pre najmenších návštevníkov. Deti si navyše môžu vyskúšať historické a dobové kostýmy. Ak sa chystáte na Bojnický zámok, počítajte s tým, že za rovnakým cieľom na miesto putuje množstvo iných rodiniek. Z osobných skúseností preto odporúčame vypraviť sa na výlet s časovou rezervou ešte pred oficiálnym otvorením. Za návštevu taktiež stoja aj ostatné majestátne hrady ako Oravský hrad či Spišský hrad. Po prechádzke môžete deti odmeniť chutnou zmrzlinou či palacinkami.

boy child childhood 346796

Zdroj: Unsplash.com

4. Planetárium, galérie a múzeá

Objavte s deťmi vesmírny svet planét a hviezd. Počas MDD hvezdárne a planetáriá organizujú unikátny program, kde tajomstvá vesmíru ozrejmia jazykom detí. Ktovie, možno máte doma budúceho astronóma či kozmonautku. Počas upršaných dní sa oplatí zájsť do miestnych múzeí či galérií. Deti spoznajú históriu svojho regiónu, objavia archeologické vykopávky či zvieratká.  

iso topon 1502584 unsplash

Zdroj: Unsplash.com

5.  Opekačka a grilovačka

Ak vás povinnosti nútia zostať doma, zábavný deň môžete prežiť aj v kruhu rodiny a priateľov. Zorganizujte deťom grilovačku na záhrade alebo pravú opekačku v lese. Nakúpte niekoľko dobrôt a deti sa postarajú o ostatné.

Z každej povinnosti urobte deťom súťaž, napríklad hľadanie najdlhšej palice na opekanie, najrýchlejšie pripravená špekačka či najkratšie zjedená dobrotka. Po dobrom obede si s deťmi zašportujte pri rodinných hrách. Futbal, bedminton, beh s vajíčkom na lyžičke alebo preťahovanie sa lanom budú zábavou nielen pre malých ale i veľkých. Za skutočným dobrodružstvom občas nemusíte chodiť ďaleko. Stačí len kúsok fantázie.

anna samoylova 535880 unsplash

Zdroj: Unsplash.com

Či už strávite Medzinárodný deň detí na Slovensku, v zahraničí alebo doma, deti najviac ocenia spoločne strávený čas s vami a svojimi najbližšími. Deň detí je síce len jeden deň v roku, no našu lásku a pozornosť by mali cítiť stále.

Napíšte komentár